Δίκτυο «πάρκων τσέπης» στον Δήμο Καισαριανής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δίκτυο «πάρκων τσέπης» στον Δήμο Καισαριανής
Τα «pocket park» όπως αποκαλούνται διεθνώς, είναι ανοιχτοί χώροι, προσβάσιμοι στο κοινό, οι οποίοι συμβάλουν στην αναβάθμιση των περιοχών και στην επανοργάνωση του αστικού και κοινωνικού ιστού σε επίπεδο γειτονιάς.

Στα τέλη του 2019 ο Δήμος Καισαριανής είχε γίνει ο πρώτος στην Αττική, που δημιούργησε ένα «πάρκο τσέπης» (στη συμβολή των οδών Βουτζά και Ομηρίου). Πλέον θα προχωρήσει στη δημιουργία κι ενός δεύτερου μικρού πάρκου, αλλά όχι μόνο, καθώς σχεδιάζεται από την Τεχνική Υπηρεσία ένα τέτοιο δίκτυο σε ολόκληρη την πόλη.

Τα «pocket park» όπως αποκαλούνται διεθνώς, είναι ανοιχτοί χώροι, προσβάσιμοι στο κοινό, οι οποίοι συμβάλουν στην αναβάθμιση των περιοχών και στην επανοργάνωση του αστικού και κοινωνικού ιστού σε επίπεδο γειτονιάς. Οι μικρές αυτές «οάσεις» δημιουργούνται σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, όπου ο δημόσιος χώρος είναι περιορισμένος, με στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητα και να προσφέρουν διέξοδο για κοινωνική συναναστροφή, αλλά και ανάσες οξυγόνου στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Το δεύτερο «pocket park» θα δημιουργηθεί μεταξύ των οδών Σμύρνης και Μανωλίδη και η παρέμβαση περιλαμβάνει τοποθέτηση καθισμάτων (παγκάκια), στοιχεία παιδικής χαράς και απομάκρυνση απορριμμάτων και μεγάλων αντικειμένων από τον χώρο.

Η θετική ανταπόκριση που είχε από τον κόσμο το πρώτο «πάρκο τσέπης» οδήγησε τον δήμαρχο Χρήστο Βοσκόπουλο στην απόφαση για μια πανεπιστημιακή μελέτη, άνευ κόστους για τον δήμο, η οποία θα αφορά στον πλήρη σχεδιασμό ενός δικτύου «pocket park» σε ολόκληρη την πόλη.

«Η σχέση με τον δημόσιο χώρο είναι χαρακτηριστικό της Καισαριανής, με τα τετράγωνα των προσφυγικών να είναι το επίκεντρο της κοινωνικής ζωής της πόλης για δεκαετίες. Τα "πάρκα τσέπης" ως μικρές ανάσες πρασίνου, αλλά και συνεύρεσης των περίοικων, τιμούν τη μνήμη των τετραγώνων και προσφέρουν στους κατοίκους ένα μικρό κήπο ανάπαυλας και αναψυχής», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider