AUKUS: Ακυρώθηκε η συνάντηση Γαλλίας-Βρετανίας - Εξομάλυνση επιδιώκει ο Τζόνσον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
AUKUS: Ακυρώθηκε η συνάντηση Γαλλίας-Βρετανίας - Εξομάλυνση επιδιώκει ο Τζόνσον
Η συμφωνία μπορεί να πυροδοτήσει «κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών», υποστηρίζει η Βόρεια Κορέα.

Η Γαλλία ματαίωσε τη συνάντηση που επρόκειτο να έχουν αυτήν την εβδομάδα η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί με τον Βρετανό ομόλογό της, αφού η Αυστραλία ακύρωσε τη σύμβαση προμήθειας γαλλικών υποβρυχίων, τη λεγόμενη AUKUS, μετά τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που περιλαμβάνει την προμήθεια αμερικανικών υποβρυχίων με πυρηνικούς κινητήρες στην Καμπέρα, ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές απόψε.

Τα υπουργεία Άμυνας Γαλλίας και Βρετανίας δεν έχουν ακόμη κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα, όμως οι πηγές επιβεβαίωσαν ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian που ανέφερε ότι η συνάντηση ματαιώθηκε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επιδιώκει εξομάλυνση

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε πως θα επιδιώξει την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία μετά την τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια που σύναψαν η χώρα του, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη σχέση μας με τη Γαλλία», διαβεβαίωσε ο κ. Τζόνσον δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην πτήση του προς τη Νέα Υόρκη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Μίλησε για «αγάπη» των Βρετανών για τη Γαλλία που είναι, κατ’ αυτόν, «αδύνατο να ξεριζωθεί».

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν «πολύ φιλική σχέση» με «τεράστια σημασία», επέμεινε, σύμφωνα με το Press Association.

Η συμφωνία των τριών κρατών, ξεκάθαρα με στόχο να αντιμετωπιστεί η Κίνα, σήμανε την ακύρωση της σύμβασης 56 δισ. ευρώ για την απόκτηση ενός στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων και την αναγγελία προγράμματος για την απόκτηση, αντ’ αυτών, αμερικανικών με πυρηνικούς κινητήρες από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό.

Η συμφωνία –η λεγόμενη AUKUS– «δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί» τη Δύση και «ιδίως τους Γάλλους φίλους μας», υπογράμμισε ο κ. Τζόνσον, επιχειρηματολογώντας εξάλλου πως δεν προβλέπει τον «αποκλεισμό» άλλων χωρών.

Η αγανάκτηση στο Παρίσι είναι τέτοια που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε στην –άνευ προηγουμένου– χειρονομία να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της Γαλλίας στην Καμπέρα και στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις. Ο Γάλλος πρεσβευτής στο Λονδίνο δεν ανακλήθηκε απλούστατα διότι το Παρίσι γνώριζε ήδη πως η Βρετανία ενεργεί με «καιροσκοπισμό», σχολίασε δηκτικά η γαλλική διπλωματία.

Ο κ. Μακρόν θα συζητήσει «τις προσεχείς ημέρες» με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, κατά τον εκπρόσωπο της κυβέρνησής του Γκαμπριέλ Ατάλ.

Προγραμματισμένη συνάντηση αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί και τον βρετανό ομόλογό της Μπεν Γουάλας ακυρώθηκε με απόφαση του Παρισιού.

Βόρεια Κορέα: Η συμφωνία μπορεί να πυροδοτήσει «κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών»

Η νέα συμμαχία στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού και η σύμβαση που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία για την προμήθεια υποβρυχίων ίσως πυροδοτήσει «κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών» στην περιοχή, έκρινε σήμερα η Βόρεια Κορέα.

«Πρόκειται για ενέργειες εξαιρετικά ανεπιθύμητες και επικίνδυνες που μπορεί να διαταράξουν τη στρατηγική ισορροπία στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού και να πυροδοτήσουν κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, το KCNA.

Η συμφωνία «δείχνει» ότι οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος «ένοχος» για το ότι «τίθεται σε κίνδυνο το διεθνές σύστημα μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», κατά την ίδια πηγή.

Την Τετάρτη, η εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα στη θάλασσα ακολουθήθηκε μερικές ώρες μετά από την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο της Νότιας Κορέας. Η χώρα αυτή έγινε η έβδομη που διαθέτει τέτοια τεχνολογία αιχμής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ουάσινγκτον, σύμμαχος της Σεούλ, «καταδίκασε» τις εκτοξεύσεις της Πιονγκγιάνγκ, που έγιναν «κατά παραβίαση αρκετών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και εγείρουν «απειλή για τους γείτονες» της Βόρειας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα υφίσταται πολλές διεθνείς κυρώσεις εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Οι συνομιλίες για τα προγράμματα αυτά με την Ουάσινγκτον τελούν σε αναστολή μετά την αποτυχία της συνόδου στο Ανόι τον Φεβρουάριο του 2019 με τη συμμετοχή του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του τότε Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

AUKUS: Μπάιντεν - Μακρόν θα συνομιλήσουν τις επόμενες ημέρες

Στη συνεδρίαση των G7 "έκλεισε" η AUKUS - Η Αυστραλία επιμένει για την ειλικρίνειά της

Γαλλία - Ινδία ενισχύουν τη συνεργασία τους στον απόηχο της AUKUS

gazzetta
gazzetta reader insider insider