Διαφθορά στην πανδημία: Το 1/3 των Ευρωπαίων χρησιμοποίησαν γνωστό για να εξυπηρετηθούν πρώτοι -Πόσοι Έλληνες «λάδωσαν»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαφθορά στην πανδημία: Το 1/3 των Ευρωπαίων χρησιμοποίησαν γνωστό για να εξυπηρετηθούν πρώτοι -Πόσοι Έλληνες «λάδωσαν»
Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Λιθουανία οι χώρες με τις περισσότερες «μίζες» για πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων της ΕΕ βασίστηκαν στις προσωπικές τους διασυνδέσεις για πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού και περίπου 1 στους 5 στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Λιθουανία «λάδωσαν» για να λάβουν τέτοιες υπηρεσίες, σύμφωνα με μία έκθεση για τη διαφθορά.

Στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των 40.000 ερωτηθέντων σε έρευνα που διενήργησε η Διεθνής Διαφάνεια δήλωσαν ότι η διαφθορά στην κυβέρνησή τους είναι μεγάλο πρόβλημα, ενώ τα τρία τέταρτα (76%) ανέφεραν ότι το πρόβλημα «λιμνάζει» ή επιδεινώνεται.

Οι συντάκτες της έκθεσης «Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς - Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφεραν ότι τα ευρήματα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά δεδομένου ότι τα κράτη μέλη ετοιμάζονται να διαθέσουν δισεκατομμύρια ευρώ για ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει άμεσα τα εθνικά σχέδια για δαπάνες 800 δισ. ευρώ που θα αντληθούν ως κοινό χρέος από τις αγορές.

«Η ΕΕ θεωρείται συχνά προμαχώνας της ακεραιότητας, αλλά αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι χώρες σε ολόκληρη την περιοχή παραμένουν ευάλωτες στις ύπουλες επιπτώσεις της διαφθοράς», δήλωσε η Delia Ferreira Rubio, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας. «Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης υγείας, η χρήση προσωπικών συνδέσεων για πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες μπορεί να είναι τόσο επιζήμια όσο η δωροδοκία. Μπορεί να χαθούν ζωές όταν άνθρωποι με γνωστούς λαμβάνουν εμβόλιο Covid-19 ή ιατρική θεραπεία πριν από εκείνους με πιο επείγουσα ανάγκη. Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν μια δίκαιη ανάκαμψη από τη συνεχιζόμενη πανδημία. "

Η έκθεση παρουσιάζει μια δυσάρεστη εικόνα σχετικά με τις «ζεστές» σχέσεις ανάμεσα σε μεγάλες επιχειρήσεις και κυβερνήσεις και τον υψηλό βαθμό άμεσης εμπλοκής πολιτών σε διεφθαρμένες πρακτικές πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες.

Ενώ μόνο το 6% των ανθρώπων σε ολόκληρη την περιοχή δήλωσαν ότι έκριναν απαραίτητο να πληρώσουν «μίζα» για να αποκτήσουν ή να κατοχυρώσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 29% βασίστηκε σε προσωπικές διασυνδέσεις, με αυτήν την πρακτική πιο κοινή στην Τσεχική Δημοκρατία (54% ), την Πορτογαλία (46%) και την Ουγγαρία (41%).

Τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που δήλωσαν ότι είχαν δωροδοκήσει για να εξασφαλίσουν υγειονομική περίθαλψη ήταν στη Ρουμανία (22%), στη Βουλγαρία (19%), στην Ουγγαρία (17%), στη Λιθουανία (17%) και στην Κροατία (14%).

Η χρήση δωροδοκιών για πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ήταν επίσης συγκριτικά κοινό φαινόμενο στο Βέλγιο (10%), στην Αυστρία (9%) και στην Ελλάδα (9%), σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του 2020.

Η Κύπρος είχε το υψηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων (65%) που πιστεύουν ότι η διαφθορά αυξήθηκε κατά το παρελθόν έτος, νούμερο που προφανώς επηρεάστηκε από τα σκάνδαλα που σχετίζονται με τα «χρυσά διαβατήρια» της Κύπρου σύμφωνα με το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι δεκάδες καταδικασμένοι εγκληματίες, φυγάδες και πολιτικά εκτεθειμένοι άτομα έχουν αγοράσει υπηκοότητα.

Λιγότερο από το 20% των ανθρώπων που ζουν στη Δανία και τη Φινλανδία πιστεύουν ότι η διαφθορά στην κυβέρνηση είναι μεγάλο πρόβλημα στη χώρα τους, ενώ πάνω από το 85% αυτών στη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία θεωρούν ότι είναι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider