Μ. Βαρβιτσιώτης: Η συνεργασία στην ΕΕ στον τομέα της Άμυνας πρέπει να αναβαθμιστεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μ. Βαρβιτσιώτης: Η συνεργασία στην ΕΕ στον τομέα της Άμυνας πρέπει να αναβαθμιστεί
Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ζούμε σε ένα ταχύτατα μεταβαλόμενο κόσμο και ότι τίποτα πλέον δεν είναι δεδομένο.

Στη σημασία της Στρατηγικής Αυτονομίας της ΕΕ και στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στον τομέα της άμυνας και της διεθνούς ασφάλειας, αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια του Άτυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Coimbra της Πορτογαλίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΥΠΕΞ, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ζούμε σε ένα ταχύτατα μεταβαλόμενο κόσμο και ότι τίποτα πλέον δεν είναι δεδομένο. Σημείωσε ότι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της γρήγορης αλλαγής αποτελεί η κρίση της πανδημίας, ενώ το ίδιο διαπιστώνεται και στα ζητήματα της διεθνούς ασφάλειας. Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στα ζητήματα αυτά, αυξάνοντας την επιρροή της στο διεθνές σύστημα ώστε να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα ασφάλειας που προκαλούνται από τις διεθνείς κρίσεις. Είπε ακόμα ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για την επίτευξη σύγκλισης των απόψεων των κρατών - μελών όσον αφορά τον πίνακα δεικτών για την γεωπολιτική, την πράσινη και την ψηφιακή διάσταση της ανθεκτικότητας, δεδομένων των διαφορετικών προσεγγίσεων που υπάρχουν. Ταυτόχρονα, επισήμανε την ιδιαίτερη βαρύτητα της συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας, η οποία όπως είπε θα πρέπει να αναβαθμιστεί χωρίς επικαλύψεις και να διαθέτει τους απαραίτητους συμπληρωματικούς πόρους, ώστε η Ευρώπη να παίξει το ρόλο στον οποίο τα κράτη μέλη συμφωνούν.

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός συμμετείχε σε Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Κράτος Δικαίου, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Πορτογαλικής Προεδρίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider