Κοινή δήλωση Κίνας - Νορβηγίας - Τυνησίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το παλαιστινιακό

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοινή δήλωση Κίνας - Νορβηγίας - Τυνησίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το παλαιστινιακό
UN building
Σε κοινή δήλωση και συνέντευξη τύπου προχώρησαν οι τρεις χώρες, Κίνα, Νορβηγία και Τυνησία, με το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, διαχωριζόμενες από τις ΗΠΑ στο παλαιστινιακό.

Η Νορβηγία, η Τυνησία και η Κίνα έβγαλαν κοινή ανακοίνωση με την περάτωση της διαδικασίας της συνδιάσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το βασικό στοιχείο της κοινής ανακοίνωσης είναι η βαθιά ανησυχία που έχουν οι 3 για την κατάσταση στη Γάζα, με τους συνεχείς βομβαρδισμούς και την καταστροφή υποδομών και βέβαια, την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Ειδικά για την Ανατολική Ιερουσαλήμ, η κοινή ανακοίνωση των 3 αναφέρει ότι, πρέπει να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στο ιστορικό στάτους κβο της Ιερουσαλήμ, ως η πόλη που στεγάζει τρεις διαφορετικές θρησκείες και ορισμένα από τα πιο σημανιτκά θρησκευτικά μνημεία για τον Ιουδαϊσμό, το Ισλάμ και τον Χριστιανισμό. Η προστασία των μνημείων και η θρησκευτική ελευθερία πρέπει να καταστούν αδιαπραγμάτευτες.

Όσον αφορά την επίλυση του παλαιστινιακού, οι 3 εξέφρασαν ότι πρέπει να στηριχθεί η λύση των 2 κρατών μέσα από τα όσα πρεσβεύει το Διεθνές Δίκαιο και με όσα έχουν υπάρξει ως κεκτημένα τα προηγούμενα χρόνια από τις Συμφωνίες του Όσλο.

Τον λόγο πήρε η Νορβηγία και συμπλήρωσε τέσσερα σημεία

• Ο βομβαρδισμός της Γάζας θα χρειαστεί έξτρα ανθρωπιστική βοήθεια. Νερό, φαγητό, καύσιμα και φάρμακα είναι τα σημαντικά. Το πρόβλημα είναι ότι οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ καταστρέφουν σημαντικές υποδομές, ενώ το δίκτυο ηλεκτροδότησης κόβεται κατά το δοκούν από την ισραηλινή πλευηρά. Επισημάνθηκε εκ νέου ο κίνδυνος της πανδημίας του κορονοϊού, στις κακές συνθήκες που διαμορφώνονται στα παλαιστινιακά εδάφη.
• Το Ισραήλ οφείλει να δείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, γιατί είναι το κράτος με τη μεγαλύτερη ισχύ. Συνεπώς, έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη για το αποτέλεσμα.
• Εξίσου και οι δυο πλευρές να σταματήσουν να βάζουν τα παιδιά στη μέση της διαμάχης. Είναι ανεπίτρεπτα μεγάλος ο αριθμός των παιδιών που έχουν σκοτωθεί, σε διάφορες συνθήκες και αυτό είναι κάτι που πρέπει άμεσα να αλλάξει, γιατί υπάρχει επανατραυματισμός ολόκληρων γενεών και διαιαωνίζεται το μίσος.
• Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να βγάλει μία, κοινή ανακοίνωση για το ζήτημα στη Γάζα και να καταδικάζει τα γεγονότα απερίφραστα.

Η δήλωση της Κίνας

Η Κίνα στηρίζει την κοινή δήλωση των τριών χωρών. Εστιάζει στο γεγονός, ότι το πιο επείγον αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει η βία, να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία επίλυσης του παλαιστινιακού. Όσον αφορά το ζήτημα του παλαιστινιακού, η Κίνα εστιάζει στο γεγονός ότι πρέπει να επανέλθει η διεθνής συζήτηση στη λύση των 2 κρατών με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Η οπτική της Κίνας είναι ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να δράσει άμεσα και από κοινού για την αποκλιμάκωση και την προστασία των αμάχων. Έτσι, θα μπει η ειρήνη στη Μ. Ανατολή στο σωστό δρόμο.

Στη συνέχεια, η Κίνα αναφέρθηκε στο σημαντικό γεγονός της επίσημης αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους, ως το βασικό στοιχείο για την εδραίωση της ειρήνης στη Μ. Ανατολή.

Όσον αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Κίνα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πιέζει για να ομοφωνήσει στο παλαιστινιακό ζήτημα και συμπλήρωσε ότι εκτός από τη Νορβηγία και την Τυνησία έχουν βρεθεί κι άλλοι σύμμαχοι σε αυτό και στη συνέχιση του πολιτικού διαλόγου.

Η δήλωση της Τυνησίας

Η Τυνησία όταν πήρε το λόγο στήριξε και αυτή την κοινή δήλωση. Είπε ότι σήμερα έγινε μια σημαντική συζήτηση με πολλά μέλη του ΟΗΕ, η οποία ήταν διαφωτιστική. Η Τυνησία για το παλαιστινιακό ζήτημα εξέφρασε ανοιχτά την άποψη ότι το δίκαιο είναι με την παλαιστινιακή πλευρά. Οι μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αμάχων και υποδομές είναι αποτέλεσμα καταπιεστικών πολιτικών.

Οι εποικισμοί και οι βίαιες εκκενώσεις παλαιστινιακών περιοχών από το Ισραήλ παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρέπει να παραμένει σιωπηλό. Η βία απέναντι στην κατειλημμένη παλαιστινιακή περιοχή πρέπει να σταματήσει άμεσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Τυνησίας και ζήτησε να ανοίξουν άμεσα τα κλειστά σύνορα των παλαιστινιακών περιοχών για να μπει ανθρωπιστική βοήθεια.

Κλείνοντας, ο εκπρόσωπος της Τυνησίας δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρέπει να εξετάζει μόνο τα αποτελέσματα του παλαιστινιακού ζητήματος, αλλά πρέπει να μιλήσει για την αιτία των πραγμάτων που είναι η παράνομη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών. Υπενθύμισε ότι το παλαιστινιακό είναι το πιο παλιό, χρονικά, ζήτημα στην ατζέντα του ΟΗΕ (70 χρόνια) και πρέπει να το λύσει όλοι η Διεθνής Κοινότητα μαζί με τον ΟΗΕ βάζοντας μπροστά το ζήτημα της ειρήνης στην περιοχή, στη σωστή του βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider