Ελλάδα
12-05-2021 | 17:09

Κ. Φραγκογιάννης (Delphi): Η Ελλάδα πρέπει να καταστεί κόμβος καινοτομίας και τεχνολογίας

Newsroom
Μοιράσου το
Κ. Φραγκογιάννης (Delphi): Η Ελλάδα πρέπει να καταστεί κόμβος καινοτομίας και τεχνολογίας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα αλλάζει, αλλά χρειάζονται σταθερά βήματα με ένα κοινό εθνικό αφήγημα, ανέφεραν οι ομιλητές του πάνελ «Upgrading the image of Greece» μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. O υφυπουργός Εξωτερικών, Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστας Φραγκογιάννης ανέφερε ότι η κυβέρνηση προάγει ένα φιλοεπενδυτικό προφίλ στις διεθνείς αγορές και επενδύει σημαντικά στην οικονομική διπλωματία. Όπως σημείωσε ο κ. Φραγκογιάννης, είναι πολύ σημαντικό να αλλάξει η εικόνα της χώρας: το πώς βλέπουμε εμείς την Ελλάδα, αλλά και το πώς βλέπουν οι ξένοι τη πατρίδα μας.

Η Ελλάδα προβάλλεται στο εξωτερικό σε τρεις πυλώνες, αυτόν της ιστορίας και του πολιτισμού, αυτόν της ομορφιάς της φύσης και αυτόν της γραφειοκρατίας, αναξιοκρατίας και έλλειψης υποδομών, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αυτή δεν είναι η σύγχρονη Ελλάδα. Δουλεύουμε συστηματικά για να αλλάξει η εικόνα και η υπόσταση της χώρας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», τόνισε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δείξουμε πλέον στην πράξη τη διαφορά που έχουμε πραγματοποιήσει, υπογράμμισε ο υφυπουργός, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ.

Ο κος Φραγκογιάννης πρόσθεσε επίσης πώς είναι σημαντικό να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις και να δείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα. Αναφέροντας το παράδειγμα της Εσθονίας και το πώς έχει γίνει γνωστή ως e-Εσθονία, τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να καταστεί κόμβος καινοτομίας και τεχνολογίας καθώς και μια σημαντική χώρα στα μάτια της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμα ότι είναι σε πορεία εξέλιξης επενδυτική πρωτοβουλία που θα οδηγήσει στη δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθούν επιπλέον κίνητρα για το γύρισμα παραγωγών στη χώρα μας.

Κλείνοντας, ο υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρότζεκτ της Αστυπάλαιας το οποίο έχει προσελκύσει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Στην Αστυπάλαια, όπως είπε, θα αναπτυχθεί ένα υβριδικό σύστημα ενέργειας που θα δώσει στο νησί ενεργειακή αυτονομία από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο έργο που πραγματοποιείται με τον τίτλο Astypalea Smart and Sustainable Island περιλαμβάνονται ειδικά κίνητρα για αντικατάσταση των οχημάτων εσωτερικής καύσης με ηλεκτρικά, ενώ προχωρά και η εγκατάσταση δημόσιων φορτιστών. Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κος Φραγκογιάννης υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντικατάστασης των δημόσιων οχημάτων στο νησί με ηλεκτρικά, ενώ μελετάται και η μετατροπή της δημόσιας συγκοινωνίας σε «on demand», κάτι που θα προσφέρει επιπλέον υπηρεσίες συγκοινωνίας στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Από τη μεριά της, η Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργός και επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, ανέφερε πως η συμμετοχή της Ελλάδας σε ισχυρούς οργανισμούς είναι πολύ σημαντικό στοιχείο που θα διαδραματίσει ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών. Η χώρα πρέπει να θέσει ξεκάθαρα την εικόνα της και να είναι σαφής για το ποιες είναι οι σχέσεις της με Κίνα και Ρωσία, σημείωσε. Παράλληλα, προσέθεσε πως η σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία, πολλές φορές εμποδίζει τη χώρα μας να πάρει μέρος σε οργανισμούς γιατί υπάρχει ενδεχόμενο η Τουρκία να αντιδράσει και να δημιουργήσει προβλήματα. «Το θέμα των διεθνών οργανισμών είναι πολύ σημαντικό εργαλείο της Δημόσιας Διπλωματίας», επισήμανε χαρακτηριστικά. Η κα Διαμαντοπούλου, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρθηκε και στην οικονομία και τόνισε πως η εικόνα της Ελλάδας είναι πολύ αρνητική, χρειάζονται αποτελέσματα, καθώς στους δείκτες του ΟΟΣΑ είμαστε πολύ χαμηλά. «Να δημιουργήσουμε το αφήγημα του μέλλοντος», συμπλήρωσε.

Σε αυτό που η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει, όπως τόνισε η κα Διαμαντοπούλου, είναι στις δεξαμενές σκέψεις, κάτι στο οποίο υστερεί σημαντικά η χώρα. Επίσης, ανέφερε ως πολύ σημαντικά ζητήματα την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων και την αξιοποίηση της ισχυρής ναυτιλίας της χώρας. Κατά την κ. Διαμαντοπούλου, η ελληνική διασπορά και η ελληνική ομογένεια μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εικόνα της χώρας. Κλείνοντας η κ. Διαμαντοπούλου έφερε το παράδειγμα της Βραζιλίας, της Νότιας Κορέας και της Τουρκίας με τις παραγωγές τους στο Netflix και το πώς περνάνε τα μηνύματα σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Μισέλ Φουσέ, γεωγράφος και πρώην πρέσβης της Γαλλίας, ανέφερε πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο που το ζήτημα του κράτους παίρνει μια καινούργια διάσταση. Το κράτος που δεν ελέγχει την εικόνα του δεν είναι κυρίαρχο, καθώς συχνά οι πληροφορίες σαμποτάρονται από μηχανισμούς προπαγάνδας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών, προσέθεσε πως η Ελλάδα υστερεί πολλές φορές σε ζητήματα διπλωματίας και φέροντας παράδειγμα τα γαλλικά ΜΜΕ, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ως συντηρητική, ενώ τις περισσότερες φορές επικρατεί η τουρκική ατζέντα. Κλείνοντας ανέφερε πως η Ελλάδα σε συνεργασία με τους συμμάχους της πρέπει να προωθήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη ΝΑ Μεσόγειο.

Ο Γιώργος Πρεβελάκης, ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη, ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να μπει στην αρένα της συζήτησης των δεξαμενών σκέψεων. Παίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα με βάση την εικόνα της χώρας. Για το ζήτημα των φιλελλήνων ανέφερε πώς «ο πραγματικός φιλέλληνας είναι αυτός που μας λέει τις αλήθειες».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη κρίση με την Τουρκία, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Πρεβελάκης τόνισε πως ο γαλλικός τύπος δεν μας βοήθησε καθόλου και ένας βασικός λόγος είναι η αδυναμία της Ελλαδας στο ζήτημα της συμμετοχής της στις δεξαμενές σκέψεις. Αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση, οι ελληνικές παρουσίες ήταν ασυντόνιστες, όπως είπε, καθώς αξιόλογοι διπλωμάτες απλά μετέφεραν τις θέσεις της Ελλάδας στις συζητήσεις. Προσέθεσε πώς το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η εσωστρέφεια. Επισήμανε, τέλος, ότι το εθνικό αφήγημα της κυβέρνησης χρειάζεται να γίνει εθνικό πρόσταγμα ώστε να συμμετέχουν δημοσιογράφοι, πολιτικοί,διαμορφωτές γνώμης, που θα προωθούν και θα εξηγούν τις θέσεις της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.