Πιέσεις από τις ΗΠΑ για τον εφοδιασμό της αυτοκινητοβιομηχανίας με μεγαλύτερες ποσότητες chip

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιέσεις από τις ΗΠΑ για τον εφοδιασμό της αυτοκινητοβιομηχανίας με μεγαλύτερες ποσότητες chip
Η Ford Motor Co προειδοποίησε ότι η έλλειψη μικροκυκλωμάτων είναι ενδεχόμενο να μειώσει την παραγωγή του δεύτερου τριμήνου κατά 50%.

Την εταιρεία Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) στην Ταϊβάν, αλλά και άλλες εταιρείες στη χώρα, πιέζει το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ προκειμένου να δώσουν προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών των Αμερικανών κατασκευαστών αυτοκινήτων, ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη μικροκυκλωμάτων (τσιπ) στο άμεσο χρονικό διάστημα, όπως δήλωσε χθες, Τρίτη, η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.

Η ίδια δήλωσε σε μία εκδήλωση του επιχειρηματικού οργανισμού Council of the Americas ότι απαιτούνται αυξημένες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις για την παραγωγή περισσότερων μικροκυκλωμάτων στις ΗΠΑ και ότι απαιτείται η στήριξη άλλων σημαντικών αλυσίδων εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων και αυτών συμμαχικών χωρών.

«Όπως ξέρετε, εργαζόμαστε σκληρά για να δούμε, αν μπορούμε να πείσουμε τους Ταϊβανέζους και την TSMC, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρία εκεί, να θέσουν ως προτεραιότητα τις ανάγκες των εταιριών της αυτοκινητοβιομηχανίας μας, καθώς εμπλέκεται ένας μεγάλος αριθμός αμερικανικών θέσεων εργασίας», απάντησε η Ραϊμόντο σε ερώτηση ενός στελέχους διοίκησης της General Motors Co.

«Όπως είπα, δεν περνάει ούτε μία ημέρα χωρίς να πιέσουμε για αυτό» εξήγησε η ίδια.

Η Ραϊμόντο πρόσθεσε ότι «η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη λύση είναι απλά η παραγωγή μεγαλύτερου αριθμού μικροκυκλωμάτων στις ΗΠΑ».

Η TSMC ανακοίνωσε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης μικροκυκλωμάτων παραμένει υψηλή προτεραιότητά της.

«Η TSMC συνεργάζεται με όλες τις πλευρές για την μετρίαση της έλλειψης τροφοδοσίας μικροκυκλωμάτων για την αυτοκινητοβιομηχανία. Κατανοούμε ότι είναι μία αμοιβαία ανησυχία για την αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως», ανέφερε η εταιρία, σε μία σημερινή ανακοίνωσή της προς το Reuters.

Από το Φεβρουάριο, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ασκεί πιέσεις στην Ταϊβάν για το ζήτημα αυτό, αλλά οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν αναφέρουν κάποια αύξηση των ποσοτήτων στις προμήθειες των μικροκυκλωμάτων που λαμβάνουν.

Το υπουργείο Εμπορίου προγραμματίζει μία συνάντηση υψηλού επιπέδου με κατασκευαστές αυτοκινήτων για το ζήτημα αυτό, η οποία προγραμματίζεται για να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ford Motor Co προειδοποίησε ότι η έλλειψη μικροκυκλωμάτων είναι ενδεχόμενο να μειώσει την παραγωγή του δεύτερου τριμήνου κατά 50%.

Σύμφωνα με τη Ford, η έλλειψη των τσιπ θα της κοστίσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια και την απώλεια παραγωγής περίπου 1,1 εκατομμυρίου μονάδων το 2021.

Η GM ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ενδέχεται να παρατείνει τη διακοπή της παραγωγής της σε αρκετές εργοστασιακές μονάδες της Βόρειας Αμερικής εξαιτίας της έλλειψης μικροκυκλωμάτων.

Στις 12 Απριλίου, ο Μπάιντεν συγκέντρωσε στην Ουάσινγκτον διευθυντικά στελέχη από τις βιομηχανίες της παραγωγής μικροκυκλωμάτων, αλλά και αυτοκινήτων, με θέμα την εξεύρεση λύσεων στην κρίση των τσιπ.

Ο ίδιος πρότεινε τη διάθεση 50 δισ. δολαρίων για την υποστήριξη της αμερικανικής παραγωγής μικροκυκλωμάτων, αλλά και της έρευνας, στο πλαίσιο της πρότασης του οικονομικού ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αποκατάσταση των υποδομών στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider