Ελλάδα 2.0: Μια πραγματική αναβάθμιση της χώρας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάδα 2.0: Μια πραγματική αναβάθμιση της χώρας
Oποιος έχει μια έστω και ελάχιστη τριβή με ηλεκτρονικά συστήματα μπορεί να κατανοήσει, η αναφορά σε Ελλάδα 2.0 έχει βαθύ σημειολογικό υπόβαθρο.

Από την ημέρα της ανακοίνωσης του εμβληματικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι κατά κύριο λόγο θετικές αντιδράσεις των επαγγελματιών και των φορέων της οικονομίας συνοδεύτηκαν και από κάποιες αρνητικές, όπως είναι φυσικό για κάθε τι που εισέρχεται στον δημόσιο διάλογο.

Η χρήση του όρου «2.0» στο όνομα του Σχεδίου, ενός όρου καθαρά τεχνικού, στηλιτεύτηκε και αντιμετωπίστηκε σχεδόν με θυμηδία από μερίδα της αντιπολίτευσης, ειδικά δε από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που παρομοίασε το «Ελλάδα 2.0» με τον τίτλο της γνωστής τηλεοπτικής σειράς «Χαβάη 5-0». Είναι εξάλλου ενδεικτική η χρήση λογοπαιγνιών για την σοβαρότητα με την οποία αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που το τελευταίο 1,5 έτος έχουν προχωρήσει, παρά την έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του COVID-19.

Όμως, όποιος έχει μια έστω και ελάχιστη τριβή με ηλεκτρονικά συστήματα μπορεί να κατανοήσει, η αναφορά σε Ελλάδα 2.0 έχει βαθύ σημειολογικό υπόβαθρο. Στην Επιστήμη των Υπολογιστών και στον Προγραμματισμό, η χρήση του όρου «2.0» μετά από την ονομασία ενός λογισμικού υποδηλώνει μια νέα, βελτιωμένη αναβαθμισμένη έκδοση του συγκεκριμένου λογισμικού. Η νέα έκδοση έχει κρατήσει τα καλά και λειτουργικά στοιχεία της προηγούμενης και έχει ξαναδουλέψει όσα, μέσω εμπειρίας, testing και ανατροφοδότησης από τους χρήστες, έχουν αποδειχτεί προβληματικά και «κρατούν πίσω» την απόδοση του προγράμματος. Και ενώ πολλές φορές κάποιες μικρές αλλαγές και βελτιώσεις στο λογισμικό ονοματίζονται με δεκαδικά ψηφία, όπως π.χ. 1.3, 1.5 κ.α., ο χαρακτηρισμός μιας έκδοσης ως «2.0» είναι δηλωτικός όχι μόνο των τεχνικών αλλαγών και βελτιώσεων, αλλά και της αλλαγής φιλοσοφίας.

insider

Αυτό είναι η «Ελλάδα 2.0». Είναι το όραμα για μια «αναβαθμισμένη έκδοση» της χώρας, που έχει κρατήσει όλα τα καλά και λειτουργικά της στοιχεία, έχει αναγνωρίσει τις παθογένειες και τα εμπόδια, τα “bugs” όπως θα έλεγε και ένας προγραμματιστής, μέσω της δοκιμής και τα έχει διορθώσει, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα του αλλά και την αξία που προσφέρει προς το «χρήστη». Χρήστης εδώ νοείται ο κάθε πολίτης, η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας, που μέσα από τα 170 σημαντικά έργα και επενδύσεις του Προγράμματος, την εμβάθυνση της Ψηφιακής Μετάβασης, την έμφαση στην Υγεία και την Παιδεία για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την αύξηση της απασχόλησης, την Πράσινη Ανάπτυξη και την αναμόρφωση του μοντέλου της οικονομίας, θα δει την καθημερινότητά του να αλλάζει και να αναβαθμίζεται προς το καλύτερο.

Αξίζει να σημειώσουμε και δυο ακόμα σημειολογικές παρατηρήσεις. Η χρήση ενός τεχνικού όρου με διεθνή αναγνωρισιμότητα στη γλώσσα της Τεχνολογίας μεταφέρει και σε όλο τον κόσμο, στη διεθνή κοινή γνώμη το μήνυμα για την αναβάθμιση και τη νέα αρχή της χώρας. Δηλώνει επίσης και κάτι για την ίδια την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό που την εισηγείται. Ότι πραγματικά γνωρίζουν τον κόσμο της τεχνολογίας, της οικονομίας, της προόδου, της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης. Ότι μπορούν να κατανοήσουν τις σύγχρονες ανάγκες και να μεταδώσουν τα σύγχρονα μηνύματα στους σωστούς αποδέκτες. Σε αντίθεση με μια αντιπολίτευση που ακούγοντας έναν σημαντικό τεχνικό όρο σκέφτεται μια τηλεοπτική σειρά, έστω και διάσημη, η Κυβέρνηση έχει τη γνώση και την κατανόηση του τι σημαίνει και σε ποιο πλαίσιο ανήκει αυτός και γιατί επιλέγει να τον χρησιμοποιήσει.

Η «Ελλάδα 2.0» δεν είναι απλά ένα πρόγραμμα εξόδου από μια οικονομική κρίση, που έχει δημιουργηθεί ως συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής καθίζησης που έφερε η πανδημία του COVID-19. Είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της χώρας. 200 χρόνια μετά την Αρχή της Εθνικής Παλιγγενεσίας, η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα φάση. Ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και προετοιμάζεται, μετά το τέλος της πανδημικής κρίσης, να εκτοξευτεί προς τα εμπρός. Είναι η νέα Ελλάδα, με όλα τα καλά και λειτουργικά στοιχεία της πατρίδας και με όλες τις νέες βελτιώσεις που η γνώση και η εμπειρία του ικανού κυβερνητικού σχήματος φέρνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider