Βενιζέλος: Success story η Ελλάδα των 200 ετών – Τώρα ο λαός χρειάζεται εξάσκηση στην αλήθεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βενιζέλος: Success story η Ελλάδα των 200 ετών – Τώρα ο λαός χρειάζεται εξάσκηση στην αλήθεια
Για μια ελληνική ιστορία γεμάτη αντιφάσεις και έναν λαό που έχει επίδοση στο γιορτάζει ήττες, μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist «Ελλάδα: 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης». 

Για μια ελληνική ιστορία γεμάτη αντιφάσεις και έναν λαό που έχει επίδοση στο να γιορτάζει ήττες, μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκδήλωσης του Economist «Ελλάδα: 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης».

Σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, το 2021 γιορτάζουμε 200 χρόνια από την ελληνική παλιγγενεσία, όμως η επανάσταση των Ελλήνων απέτυχε γιατί ο Ιμπραήμ νίκησε στην Πελοπόννησο αλλά οδήγησε στη ναυμαχία του Ναυαρίνου. Το 2022 κλείνουν 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που όμως οδήγησε στην ενσωμάτωση των προσφύγων και τη διαμόρφωση του νέου κράτους.

Η Ελλάδα των 200 ετών είναι success story, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο ο οποίος εξήγησε, όμως, ότι ο ελληνικός λαός δεν απέκτησε ποτέ πλήρη συνείδηση του εθνικού κεκτημένου, εξού και γιατί πάντα το υποβαθμίζει και το θέτει υπό διακινδύνευση. Έχει ένα σύμπλεγμα τυπολογικής κατωτερότητας σε σχέση με την Ευρώπη και την Δύση, θεωρεί όμως ότι είναι ιδιοσυγκρασιακά ανώτερος και θα τα καταφέρει όλα γιατί έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το θεό που είναι φιλέλλην.

Μια μεγάλη αντίφαση που ενσωματώνεται στην ελληνική ιστορία σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, είναι ότι η χώρα έχει κάνει κατ’ επανάληψη μια καθαρά δυτική επιλογή, όχι μόνο λόγω ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και από την ίδια την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της, αλλά πάντα κοιτάζει με συμπάθεια προς ανατολάς και αρνείται τον δυτικό εαυτό της που είναι το κεκτημένο της, σε μια ταυτοτική αμφιταλάντευση.

Ο κ. Βενιζέλος έθιξε και τη σχέση του λαού με την αλήθεια, λέγοντας ότι όταν ο λαός ακούει αλήθειες, ψηφίζει ένα ευχάριστο ψέμα. Αναφέρθηκε στη σύγκρουση μνημόνιο-αντιμνημόνιο χαρακτηρίζοντάς την μια πραγματική σύγκρουση όπου παίχτηκε η τύχη Ελλάδας στο παρά ένα. Στο περιβόητο δημοψήφισμα του 2015, συμβολικά κατίσχυσε η δημοκρατία με το 62% του «όχι», ρεαλιστικά η χώρα υποτάχτηκε στη βούληση των εταίρων. Την απόφαση που έπρεπε να πάρουμε εμείς την μετατρέψαμε σε επιβολή εκ των έξω. Γιατί θέλουμε να εμφανίζουμε τον ελληνικό λαό, όχι ως υποκείμενο της ιστορίας που φτιάχνει την ιστορία αλλά ως ενεργούμενο της ιστορίας που είναι προϊόν, πάντα, μιας διεθνούς συνωμοσίας. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την αντίληψη με εξάσκηση στην αλήθεια.

Ξεχωριστά ο κ. Βενιζέλος έδωσε μια χρονική διάσταση των 200 ετών, για να γίνει αντιληπτό πόσο κοντά στην ιστορία είμαστε. Γιορτάζουμε 200 χρόνια, εξ των οποίων τα 50 είναι η μεταπολίτευση, δηλαδή η δική μας ιστορία. Τα 100 είναι από τη μικρασιατική καταστροφή, και ζούμε ακόμη μέσα στις μνήμες. Έχουμε 108 χρόνια ελεύθερου εθνικού βίου, μετά την ενσωμάτωση των εδαφών. Με αυτό θέλησε να δείξει πόσο επίκαιρη είναι η ιστορία, και με αυτό πρέπει να βαδίσουμε στο μέλλον έχοντας επίγνωση και λέγοντας την αλήθεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider