Ελλάδα
07-04-2021 | 18:19

«Στα χαρακώματα» ΑΝΕΚ και 13 σωματεία - «Ψεύδη και συκοφαντίες» καταγγέλλει η εταιρεία

Newsroom
Μοιράσου το
«Στα χαρακώματα» ΑΝΕΚ και 13 σωματεία - «Ψεύδη και συκοφαντίες» καταγγέλλει η εταιρεία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Ψεύδη και ανυπόστατες κατηγορίες» χαρακτηρίζει η ΑΝΕΚ επιστολή - «προειδοποίηση» που της απέστειλαν σήμερα 13 Ναυτεργατικά Σωματεία και με την οποία ζήτησαν την εφαρμογή της θερινής σύνθεσης στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας, λέγοντας πως είναι λυπηρό για συνδικαλιστικές οργανώσεις «να ψεύδονται καταφανώς και να παραποιούν την πραγματικότητα, θέτοντας μάλιστα και θέμα ασφάλειας των ελαχίστων επιβατών, όταν τις περισσότερες μέρες τα Πλοία μας εκτελούν δρομολόγια έχοντας περισσότερα μέλη πληρώματος από επιβάτες».

Αναλυτικά, ως απάντηση στα σωματεία, η ΑΝΕΚ αναφέρει:

«Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν οτι δεν υπάρχει καμία «αυθαιρεσία» από την ΑΝΕΚ σε οτι αφορά τη θερινή σύνθεση.  Το σύνολο των ενεργειών, στις οποίες προβήκαμε για την μείωση των διαθέσιμων καμπινών των πλοίων, συντελέστηκαν σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας  και έγινε εν προκειμένω, κατόπιν ελέγχου των αρμοδίων Υπηρεσιών του ΥΕΝ.

Παράλληλα, επί του δήθεν «πακτωλού δημοσίου χρήματος» που έχει λάβει η ΑΝΕΚ από το  Δημόσιο η πραγματικότητα έχει ως εξής:

Η ΑΝΕΚ από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα, έχει λάβει κρατική ενίσχυση 1.590.000 ευρώ, εκτελώντας το σύνολο των προγραμματισμένων δρομολογίων με κατακόρυφα μειωμένο αριθμό επιβατών.
Δεν έγινε καμία απαλλαγή στο ΦΠΑ αλλά μείωση στο 13% μόνο για τους επιβάτες  που μετακινήθηκαν χωρίς κανένα όφελος για την εταιρία.
Δεν έγινε κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΝΑΤ, αλλά επιδότηση εισφορών  για τους μήνες Ιούλιο 2020 έως Σεπτέμβριο 2020, η οποία ανήλθε στο ποσόν των 604.000 ευρώ.
Καμία αύξηση της επιδότησης των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας δεν πραγματοποιήθηκε.
Επιτρέψτε μας τα ανωτέρω ποσά να μην τα θεωρούμε ως «κίνητρα – προνόμια», όταν μόνο το κόστος μισθοδοσίας των πληρωμάτων της ΑΝΕΚ για το 2020 ξεπερνά τα 25 εκ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα, η μείωση του μεταφορικού έργου είναι κατακόρυφη και ξεπερνά τα 40 εκ. ευρώ».

Η εταιρεία, απευθυνόμενη στα εργατικά σωματεία, καταλήγει:

«Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να σταματήσουν τα ψεύδη και τις συκοφαντίες προς τις Ακτοπλοϊκές Εταιρείες και να σταθούν ως οφείλουν υποστηρικτικά στο αίτημα που κατέθεσε ο ΣΕΕΝ στο ΥΕΝ για την επιδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο των ναυτικών. Είναι ώρα επιτέλους να επιτελέσουν εποικοδομητικά τον ρόλο τους και να προστατεύσουν τους Έλληνες Ναυτικούς».

Υπενθυμίζεται πως τα σωματεία σήμερα με την ανακοίνωση τους τόνισαν πως «η ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΚ LINES παραβίασε την ισχύουσα νομοθεσία στο θέμα των επανδρώσεων» και πως «η μεθόδευση αυτή έγινε παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του υπουργού Ναυτιλίας ότι η σύνθεση θα εφαρμοστεί σε όλη την έκταση των πλοίων που αυτή έχει εφαρμογή από 1η Απρίλη 2021»,  αναφέρουν και προσθέτουν ότι η «ΑΝΕΚ προχώρησε στο σφράγισμα καμπινών με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να εφαρμόζει παράτυπα τη χειμερινή σύνθεση!!!». 

Επίσης προσθέτουν, ότι  με την απόφαση αυτή, τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβατών και προειδοποιούν ότι στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι θερινές συνθέσεις, θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων (Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών, Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων, Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας, Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S - Π/Κ - Ο/Γ, Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων - Κυβερνητών).
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.