Διεθνή
01-04-2021 | 19:16

Ever Given: Αποζημίωση έως και 1 δισ. δολάρια μπορεί να ζητήσει η Αίγυπτος

Newsroom
Μοιράσου το
Ever Given: Αποζημίωση έως και 1 δισ. δολάρια μπορεί να ζητήσει η Αίγυπτος
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Αποζημίωση που μπορεί να αγγίξει μέχρι και το 1 δισ. δολάρια, εκτιμάται πως θα διεκδικήσει από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του γιγαντιαίου πλοίου εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, η Αίγυπτος.

Το εμπορευματοφόρο πλοίο που απέκλεισε επί σχεδόν μια εβδομάδα τη διέλευση της Διώρυγας του Σουέζ, προκάλεσε τεράστιες οικονομικές ζημίες στο αφρικανικό κράτος, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο ναύαρχος Μοχάμπ Μαμές, βοηθός του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

«Θα απαιτήσουμε αποζημιώσεις από την πλοιοκτήτρια εταιρεία για όλες τις συνέπειες από την ακινητοποίηση του πλοίου, για την χρήση όλων των ρυμουλκών, θα απαιτήσουμε το πλήρες κόστος», τόνισε ο βοηθός του Αιγύπτιου προέδρου σε θέματα ανάπτυξης λιμένων και της Διώρυγας του Σουέζ.

«Αυτό που συνέβη ήταν ευθύνη του καπετάνιου, το κανάλι μας είναι ασφαλές», σημείωσε.

 Η προσάραξη του Ever Given από την περασμένη Τρίτη μέχρι και την ολοκλήρωση της επιχείρησης αποκόλλησής του επιτρέποντας ξανά τη διέλευση της Διώρυγας, προκάλεσε τεράστια προβλήματα και ένα μποτιλιάρισμα τουλάχιστον 400 πλοίων, τα οποία περίμενουν σε μία τεράστια «ουρά» να μπορέσουν να διασχίσουν το κανάλι που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο.

Ο Αιγύπτιος ναύαρχος τόνισε πως η Αίγυπτος δεν πρόκειται να κάνει κατασκευαστικές αλλαγές στην Διώρυγα.

«…το κανάλι είναι απολύτως ασφαλές, όλα τα πλοία το διασχίζουν χωρίς προβλήματα, αν κάτι συμβεί, είναι πολύ σπάνιο», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.