Στην Ελλάδα δύο από τις καλύτερες φυσικές πισίνες της Ευρώπης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στην Ελλάδα δύο από τις καλύτερες φυσικές πισίνες της Ευρώπης
Αυτές είναι οι 10 καλύτερες φυσικές πισίνες στην Ευρώπη.

Στις 10 καλύτερες φυσικές πισίνες στην Ευρώπη συμπεριλαμβάνονται και δύο ελληνικές σύμφωνα με τα European Best Destinations.

Πρόκειται για την φυσική πισίνα της Γκιόλας στο νησί της Θάσου - μια όαση με κρυστάλλινα νερά μέσα στο βράχο - αλλά και το Σαρακήνικο στη Μήλο.

Ποιες είναι όμως οι δέκα καλύτερες φυσικές πισίνες της Ευρώπης.

Το όνομά του, Pamukkale, σημαίνει «Κάστρο από βαμβάκι» και πράγματι αν κοιτάξει κανείς τις πανοραμικές φωτογραφίες της περιοχής η αίσθηση είναι κάπως έτσι. Πρόκειται για έναν γεωλογικό σχηματισμό στην επαρχία Ντενιζλί, στη νοτιοδυτική Τουρκία, ο οποίος αποτελείται από θερμές πηγές και λευκό τραβερτίνη, ο οποίος σχηματίζει πισίνες από τα ανθρακικά ορυκτά που περιέχονται στο νερό.

Το θαύμα αυτό της φύσης βρίσκεται στο εσωτερικό της κοιλάδας του Μαιάνδρου σε ένα λόφο ύψους 160 μέτρων. Δίπλα του βρίσκεται και η αρχαία πόλη Ιεράπολη Φρυγίας, όπου μαζί με τις ιαματικές αυτές πηγές έχουν χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από 1988.

Στο Miskolc βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα φυσικά λουτρά της Ευρώπης. Σε μικρή απόσταση από την Βουδαπέστη ο εντυπωσιακός βράχος στα έγκατα του οποίου φιλοξενούνται τα λουτρά περιβάλλεται από ένα εντυπωσιακό καταπράσινο τοπίο. 

Η υπόγεια διαδρομή μέσα στους βράχους από τους οποίους τρέχει το νερό χαρακτηρίζεται από πολλούς μαγική: ένα ελαφρό ρεύμα σε διευκολύνει στην περιήγηση ενώ οι εναλλαγές των υποβρύχιων φωτισμών (κόκκινο, πράσινο,μπλε, κίτρινο) κάνει την διαδρομή μεγαλειώδη. 
 

Τα νησιά της Μαδέρας έχουν το τέλειο κλίμα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, έχουν εξαιρετικά ξενοδοχεία όπως το παλάτι του Reid, όπου έμενε ο Winston Churchill και πολλές παραλίες αλλά και πεζοπορικές διαδρομές. Πέρα από αυτά βέβαια έχουν και καταπληκτικές φυσικές πισίνες, μια εξ αυτών και το Porto Moniz.

H ηφαιστειακή λάβα έχει δημιουργήσει αυτή την φυσική λίμνη η οποία είναι προσβάσιμη σε όλους ακόμα και σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα. 

Γνωστές και ως μαργαριτάρια της φύσης, η Μπλε Λίμνη αλλά και η κοντινή της κόκκινη λίμνη βρίσκεται σε μια βαθιά χαράδρα που ενδέχεται να σχηματίστηκε από την κατάρρευση κάποιας τεράστιας σπηλιάς.

Την άνοιξη, όταν το χιόνι από τα γύρω βουνά λιώνει, το νερό της λίμνης μπορεί να φτάσει τα 90 μέτρα. Πέρα από το κολύμπι η λίμνη αποτελεί και δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας. 

Η μπλε και η κόκκινη λίμνη έχουν αναγνωριστεί ωε το κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής Imotski στη νότια Κροατία, κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.   

Πέρα βέβαια από το κολύμπι η μπλε λίμνη αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο και κατά τη διάρκεια περιόδων μεγάλης ξηρασίας, αφού η λίμνη στεγνώνει και οι ντόπιοι παίζουν ποδόσφαιρο στον πυθμένα της. 

 

Ολόλευκοι ηφαιστειακοί σχηματισμοί βράχων με έξοχα βαθυγάλανα νερά αλλά κι ένα μικρό φυσικό λιμανάκι, κλεισμένο ανάμεσα στα βράχια, με αμμουδιά και πρασινογάλανα νερά. Αυτό είναι το Σαρακήνικο, ένα μοναδικό σε ομορφιά μέρος όπου οι επισκέπτες του μπορούν να απολαύσουν τη θάλασσα και το κολύμπι.

Το τοπίο μοιάζει με σεληνιακό καθώς απουσιάζει κάθε ίχνος βλάστησης και τα ηφαιστειογενή βράχια από τα οποία έχει σχηματιστεί έχουν λευκό χρώμα. Το όνομά του το πήρε από τους Σαρακηνούς πειρατές που το χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο. Αν κοιτάξετε προσεκτικά τριγύρω ίσως δείτε και κάποιες δέστρες από τα πλοία τους.

 

H Blue Lagoon δηλαδή η γαλάζια λίμνη, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως παράδεισος. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα καταπληκτικό γεωθερμικό spa που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο και βρίσκεται στην Ισλανδία, 13χλμ από το αεροδρόμιο Keflavik και 39χλμ από το Ρέικιαβικ.

Είναι το μόνο σημείο στον κόσμο όπου μια βαθιά κορυφογραμμή φτάνει στην ακτογραμμή. Αυτό το θέρετρο προσφέρει γεωθερμικό χαμάμ, σάουνα, καταρράκτη, χώρους χαλάρωσης & μασάζ και άλλες εγκαταστάσεις ενώ τα ζεστά νερά του είναι ένα μέρος ενός σχηματισμού λάβας όπου ο μέσος όρος της θερμοκρασίας του φτάνει τους 37 με39 βαθμούς Κελσίου. 

Η Grotta della Poesia, ελληνιστί η «Σπηλιά της Ποίησης», βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Απουλίας και συγκαταλέγεται στις 10 πιο όμορφες φυσικές πισίνες του κόσμου σύμφωνα με την National Geographic. Περιτριγυρισμένη από ένα όμορφο και εντυπωσιακό βραχώδες τοπίο και τα καταγάλανα νερά της Αδριατικής Θάλασσας, εγγυάται  σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία κολύμβησης.

Απέχοντας μόλις 30 λεπτά με το αυτοκίνητο από το Λέτσε η φυσική πισίνα είναι μέρος του αρχαιολογικού χώρου της Roca Vecchia.

Ο θρύλος που κυκλοφορεί στην πόλη Saturnia στη νότια Τοσκάνη λέει ότι όταν ο Δίας και ο Κρόνος είχαν κόντρα, ο αρχηγός των θεών έριξε έναν κεραυνό στο έδαφος, δημιουργώντας αυτές τις εντυπωσιακές ιαματικές πηγές πάνω σε αναβαθμίδες. Οι πηγές ονομάζονται Terme di Saturnia και κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους ήταν μια απόδραση χαλάρωσης για τους Ρωμαίους, που απολάμβαναν spa σε αυτή την περιοχή της Ιταλίας.

Το Terme di Saturnia θεωρείται ως μία από τις πιο ειδυλλιακές ιαματικές πηγές της Ευρώπης. Οι κλιμακωτές φυσικές πισίνες του βρίσκονται στην κορυφή ενός ηφαιστειακού κρατήρα και «γουργουρίζουν» αδιάκοπα με ατμίζον θειούχο νερό που φτάνει σχεδόν τους 37 βαθμούς Κελσίου. 

Το Εθνικό Πάρκο Krka βρίσκεται κατά μήκος του ομώνυμου ποταμού στη νότια Κροατία. Είναι γνωστό για μια σειρά από 7 καταρράκτες ένας εκ των οποίων μάλιστα πλαισιώνεται από παραδοσιακούς νερόμυλους.

Μέσα από ένα φυσικό μονοπάτι μπορείς να φτάσεις στην άλλη άκρη του πάρκου όπου ένας άλλο καταρράκτης βρίσκεται δίπλα από την μονή Krka, η οποία έχει χτιστεί πάνω σε αρχαίες ρωμαϊκές κατακόμβες.

Από ψηλά μοιάζει με σμαράγδι ακουμπισμένο στους βράχους. Από κοντά σαν μια καταπράσινη πισίνα που τη χωρίζουν από τη θάλασσα μερικά εκατοστά βράχου. Η Γκιόλα η οποία χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο διάφανες λίμνες του κόσμου είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση λίμνης, αποτελεί κάτι σαν λιμνοθάλασσα, μια φυσική πισίνα 20 επί 15 μέτρα με πράσινα νερά στο πλάι της θάλασσας. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Δύο οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Τουρκία - Άγνωστη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για «δεκάδες εμπρησμούς»

23:45

Ουκρανία: Νεκρός πρώην αξιωματούχος που είχε διορίσει η Μόσχα στα κατεχόμενα εδάφη

23:35

Ρωσία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την κυβέρνηση των Ταλιμπάν

23:21

Θεοδωρικάκος: Κατεπείγουσα ανάγκη ο παραγωγικός μετασχηματισμός - Δέσμευση για ThessINTEC

23:12

Απώλειες για το πετρέλαιο με φόντο τους δασμούς Τραμπ και τον OPEC+

23:02

Μπέσεντ: Ανταποδοτικός δασμός 10% για περίπου 100 χώρες πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

22:55

Πτώση 1% για τον χρυσό - Απομακρύνεται το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων από την Fed

22:33

Θεοχάρης: Στρατηγική η σημασία της ελληνικής ναυτιλίας

22:13

Μέρκελ: Στεναχωρήθηκα που στην Ελλάδα με συνέδεσαν με τον ναζισμό

22:02

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από τη Βουλή το «μεγάλο, όμορφο» νομοσχέδιο Τραμπ - «Καμπανάκι» από ΔΝΤ

21:45

Η Cosmote Telekom διευκολύνει την επικοινωνία των συνδρομητών της σε Σπάτα, Ραφήνα και Ιεράπετρα

21:34

Γεραπετρίτης - Κεραμέως: Τηλεδιάσκεψη με διπλωμάτες ΗΠΑ και Καναδά για το «Rebrain Greece»

21:25

Ο Μακρόν θέλει μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ «το συντομότερο δυνατόν»

21:11

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq - Κέρδη άνω των 300 μονάδων για τον Dow Jones

21:10

Υπεγράφη η εξαγορά της Δωδώνη από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία

21:00

Η Vodafone στηρίζει τους συνδρομητές της στην Ιεράπετρα

20:51

Γαλακτοβιομηχανία Όμηρος: Επεκτείνεται στην Κύπρο με την εξαγορά της Hadjipieris Dairy

20:30

Πλησιάζει η D-Day για τους δασμούς: Τα σενάρια για Ευρώπη - ΗΠΑ

20:30

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της RWE, δρ. Μάρκους Κρέμπερ

20:19

Παπανδρέου σε Μέρκελ: Το «τίποτα» που ήταν τελικά το «παν»!

20:15

Κοντογεώργης από Σάμο: Γρήγορη αξιοποίηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νήσων προς όφελος των νησιωτών μας

20:07

Γαλλία: Πάνω από 900 ακυρωμένες πτήσεις λόγω απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

20:03

Το Άγιο Όρος θα επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή και το Σάββατο

19:55

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Agrifood Leadership 2025 - 2026

19:47

Επικοινωνία Πούτιν - Τραμπ: «Ανοιχτή» η Μόσχα να λυθεί το ουκρανικό μέσω διαπραγματεύσεων

19:45

Χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό οικοσύστημα για να καταστεί η Ελλάδα φαρμακευτικός κόμβος στην Ευρώπη

19:30

Ευρωαγορές: Ανοδικό σερί «2x2» με ώθηση από τα μάκρο των ΗΠΑ

19:28

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Ευρεία διυπουργική σύσκεψη για τη φωτιά στη Ραφήνα

19:18

Lavipharm: Νέα πρόεδρος η Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου

19:18

Intralot: Δόθηκε άδεια από το δ.σ. για την εξαγορά της Bally's

gazzetta
gazzetta reader insider insider