Η μη αλλαγή εκλογικού νόμου, το μπαλάκι και η θεσμικότητα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Αν κάτι πρέπει να αναγνωρίσει κανείς στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι δεν επηρεάζεται εύκολα και δεν διαφοροποιεί τον αρχικό του προγραμματισμό. Το είδαμε αυτό σε ότι αφορά τον χρόνο των εκλογών που παρά τις πολλές εισηγήσεις, σε έναν βαθμό και πιεστικές, όχι μόνο από στελέχη του κόμματός του, αλλά και από τον επιχειρηματικό κόσμο, επέμεινε στην εξάντληση της τετραετίας χωρίς να λαμβάνει υπόψη του πιθανόν ευνοϊκά παράθυρα και παραθυράκια.

Το ίδιο συνέβη και με τον εκλογικό νόμο. Παρά το γεγονός ότι είναι σχεδόν γενική πλέον η παραδοχή ότι ο εκλογικός νόμος που έφερε και ψήφισε η ΝΔ δεν ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει, ο Πρωθυπουργός δεν συναινεί στις εκ νέου πιέσεις από στελέχη του κόμματος και στις ακόμη ισχυρότερες πιέσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο για εκ νέου αλλαγή του.

Η επιμονή του στη θεσμικότητα ασφαλώς αποτελεί ένα θετικό στοιχείο. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, φαίνεται να αποφασίζει να αγνοήσει πραγματικά και ουσιαστικά δεδομένα και εξελίξεις τα οποία συνηγορούν σε αυτή την αλλαγή του εκλογική νόμου. Και αυτό όχι για να διασφαλίσει την αυτοδυναμία οποιουδήποτε κόμματος. Αλλά για να διασφαλίσει την κυβερνησιμότητα και την αποφυγή ενός χαοτικού περιβάλλοντος εάν και στις δεύτερες εκλογές δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία ή, εν πάση περιπτώσει, συσχετισμός δυνάμεων που να επιτρέπει κάποια κυβερνητική συμμαχία. Γιατί να θυμίσουμε πως με το σημερινό κλίμα οι συμμαχίες είναι μάλλον όνειρο θερινής  νυκτός.

Ίσως αυτό από την άλλη πλευρά να είναι και ένας  - επιτρέψτε μου τη λέξη – «εκβιασμός» ή σε κάθε περίπτωση μία υποβολή διλημμάτων προς τους ψηφοφόρους.  Ο χρόνος θα δείξει έναν το σκέφτεται σωστά ή λάθος. Ή εάν ο ελιγμός να ρίξει το μπαλάκι στην αντιπολίτευση και στον κ. Τσίπρα να πάνε από κοινού σε αλλαγή εκλογικού νόμου από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα αποφέρει πολιτικά κέρδη.  Γιατί η αλήθεια είναι ότι εάν ο κ. Τσίπρας εγκατέλειπε την ισχυρή πολιτική άποψη τα απλής αναλογικής, οι πρώτοι στους οποίους θα είχε να δώσει λογαριασμό θα ήταν τα στελέχη του δικού του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, από αυτή τη ΔΕΘ δεν γίναμε και πολύ σοφότεροι. Και αν κάτι μπορεί να πει κανείς πως έλλειπε ήταν η αναφορά στο κομμάτι επενδύσεις και προοπτική. Θα πείτε ίσως ότι με έναν χαοτικό χειμώνα μπροστά η έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που περιμένουν την κοινωνία.  Παρ όλα αυτά ωστόσο, ο επιχειρηματικός κόσμος, που επίσης δυσκολεύεται με αυτό το βαρύ χειμώνα, θα περίμενε ίσως κάτι πιο ουσιαστικό από τα ήδη γνωστά και αναμενόμενα. Σίγουρα τα πράγματα έχουν έρθει έτσι ώστε αυτή τελευταία ΔΕΘ της τρέχουσας θητείας αυτής της κυβέρνησης να είναι μεταβατική και με focus στην επούλωση πληγών και όχι οραματική.

Όλες οι ειδήσεις

13:33

ΤτΕ: Πλεόνασμα 8,16 δισ. ευρώ στο πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού στο 8μηνο

13:30

Ξανά στο μικροσκόπιο των Θεσμών: Διπλό κρας τεστ για μέτρα στήριξης και επενδύσεις

13:25

Επ. Ανταγωνισμού: Παράταση προθεσμίας υποβολής απόψεων για την κανονιστική πετρελαιοειδών

13:17

Ντράγκι: Η ΕΕ «χάνει» το τρένο της ανταγωνιστικότητας

13:14

Τι ρώτησαν οι αναλυτές της Deutsche Bank τις ελληνικές τράπεζες

13:13

Παρίσι: Το 20% των ακινήτων επί της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων ανήκει σε πολίτες του Κατάρ

13:13

Εθνική Τράπεζα: Ραγδαία επιτάχυνση της ελληνικής οικονομίας το β’ τρίμηνο

12:58

Santorini Experience 2025: Tο κορυφαίο αθλητικό γεγονός που έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός στον παγκόσμιο αθλητικό τουρισμό

12:48

OB Streem: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος ο Αλέξανδρος Καραφυλλίδης

12:40

Η Ford περικόπτει επιπλέον 1.000 θέσεις εργασίας - Χαμηλή ζήτηση για ηλεκτρικά μοντέλα

12:31

Το Λουξεμβούργο θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος στη ΓΣ του ΟΗΕ

12:27

ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 42,6% αυξήθηκαν οι εισπράξεις στα μουσεία τον Μάιο

12:18

Μαρινάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Εξεταστική έχει τεράστια αξία

12:17

Στη NΔ προσχώρησε ο Ανδρέας Λοβέρδος - Συνάντηση με Κυριάκο Μητσοτάκη

12:16

Ξεκινά η β' φάση του προγράμματος «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»

12:09

«Επιχείρηση Καλυψώ» στο λιμάνι του Πειραιά – Η μεγαλύτερη κατάσχεση κοντέινερ στην ΕΕ

11:59

ΟΗΕ: Επιτροπή Έρευνας κατηγορεί το Ισραήλ για «γενοκτονία» στη Γάζα

11:51

Reuters: Στο «ραντάρ» των ΗΠΑ το λιμάνι του Πειραιά - Η ανησυχία για Cosco

11:49

Nέα Wi-Fi 6E υποδομή από την Ιnfinitum για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας: Koρυφαία απόδοση, ασφάλεια και zero downtime

11:43

Μπρατάκος: Οικονομία που παράγει περισσότερο, με δουλειές και προοπτική για τους νέους

11:40

Η Vitex στηρίζει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με χορηγία υλικών

11:38

Πάνω από 6.000 πολίτες στις «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη

11:31

Κέλλας: Αν δεν πετύχουν τα μέτρα για τον περιορισμό της ευλογιάς θα πάμε σε lockdown

11:30

Αγροτικές Ενισχύσεις: Κίνδυνος για «βαρίδι» 300 εκατ. στον εθνικό προϋπολογισμό λόγω καθυστερήσεων

11:22

Ισραήλ: Ξεκίνησε το κύριο μέρος της χερσαίας επιχείρησής για κατάληψη της πόλης της Γάζας

11:09

Επιλεκτικές κινήσεις και ήπιες πιέσεις στο ταμπλό του ΧΑ

11:05

Καζάκς (ΕΚΤ): Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος για μείωση επιτοκίων

10:58

Η PGGM επενδύει 19 εκατ. ευρώ στην Sympower με σκοπό την επιτάχυνση της ενεργειακής ευελιξίας στην Ευρώπη

10:51

EY Ελλάδος: Πιστοποίηση από SAP ως μεταπωλητής και υλοποιητής της λύσης SAP S/4HANA Public Cloud

10:49

Θερμό κλίμα στη συνάντηση Τραμπ – Βαρθολομαίου στον Λευκό Οίκο

gazzetta
gazzetta reader insider insider