Την επόμενη ημέρα όλα θα είναι διαφορετικά

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό μετά τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία είναι ότι η κανονικότητα σε ό, τι αφορά διεθνείς συνθήκες, οικονομική πολιτική, γεωπολιτικές ισορροπίες  κ.λ.π. δεν μπορεί πλέον να είναι αυτή που αφήσαμε πίσω μας.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν τις ιστορικές τους ευθύνες λαμβάνοντας άμεσες αποφάσεις.  Αποφάσεις που μπορεί  να χρειαστεί να ανατρέψουν φιλοσοφίες, λογικές και βηματισμούς με τους οποίους μέχρι τώρα πορεύονταν οι ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ήρθε σε μία ασυννέφιαστη εποχή. Ήρθε σε μία στιγμή κατά την οποία η Ευρώπη  - όπως και η παγκόσμια κοινότητα άλλωστε - έχει πληγεί βάναυσα από τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία  - ειρήσθω εν παρόδω - εδώ είναι ακόμη, δεν έφυγε.... 

Σε αυτή λοιπόν την συγκυρία όπου οι οικονομίες στην ευρωζώνη πασχίζουν, και όχι ιδιαίτερα επιτυχημένα σε όλα τα πεδία, να συνέλθουν από την πανδημική κρίση, τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το Ουκρανικό, και οι σοβαρές παρενέργειές του, θέλουν πια αναγκαστικά τους Ευρωπαίους ηγέτες προ πολύ σοβαρών προβλημάτων και διλημμάτων.

Οι ηγέτες καλούνται να διαχειριστούν, πέρα από το γεωπολιτικό, και το πολύ σοβαρό πλέον ζήτημα της επιβίωσης των κοινωνών τους. Και τούτο σε μία εποχή που η ανάπτυξη δεν μπορεί να στηρίζεται σε rebοund από τα τάρτατα, αλλά απαιτεί πλέον ένα πλέγμα παρεμβάσεων και επιλογών στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής.

Αν πριν υπήρχαν συζητήσεις για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στη γενικότερη οικονομική πολιτική της Ευρώπης, σήμερα με έναν πληθωρισμό που τα δομικά του χαρακτηριστικά δείχνουν ότι ήρθε για να μείνει ωθούμενος  κυρίως από την ενεργειακή κρίση, αλλά βεβαίως όχι μόνο από αυτή, καθίσταται επιτακτική η απάντηση σε δομικά ερωτήματα: Τι Ευρώπη θέλουμε; Με ποιες κεντρικές εξουσίες; Με ποια στόχευση στην αναπτυξιακή της πολιτική; Και όλα αυτά υπό το πρίσμα και των διαφορετικών επιπέδων προσαρμογής που απαιτούνται στις χώρες της ΕΕ.

Και υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό ακόμη: αν αυτή η περιπέτεια οδηγήσει – ας ελπίσουμε πρόσκαιρα – σε συνθήκες που θα συμβάλουν στη φτωχοποίηση οικονομικών ομάδων, καλό είναι να αναρωτηθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ποια πλευρά μπορεί να αντέξει περισσότερο σε αυτή τη δυσμενή – και προφανώς απευκταία - εξέλιξη. Οι Δυτικές κοινωνίες ή η Ρωσική; Το αναφέρουμε αυτό γιατί με αφορμή την υπόθεση του Swift, πολλά έχουν ειπωθεί και γραφθεί γύρω από την αποτελεσματικότητα  ενός οικονομικού και χρηματοδοτικού εμπάργκο της Ρωσίας.  Ας σκεφτούμε λοιπόν αμφίπλευρά τις συνέπειες.

Σεν κάθε περίπτωση ωστόσο, ο χρόνος που θα ακολουθήσει μετά την όποια κατάληξη αυτής της απεχθούς πολεμικής περιπέτειας θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για τις κοινωνίες και για την οικονομία. Ας ελπίσουμε ότι θα επιλεγούν οι καλύτερες δυνατές πολιτικές και θα ληφθούν οι αποφάσεις που θα συμβάλουν αφενός στην αποκλιμάκωση του φαινομένου και αφετέρου σε μία προοπτική Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης χωρίς – αν αυτό ακόμη παίζει ως σενάριο … - μυωπικά γυαλιά ή αποκλεισμούς.

Όλες οι ειδήσεις

15:53

Μ. Ανατολή: Οι ΗΠΑ αναχαίτησαν ιρανικό δεξαμενόπλοιο που υπόκειται σε κυρώσεις

15:50

CEO Uber για ΑΙ: Tα στελέχη λένε «όλα θα πάνε καλά» αλλά κρυφά παραδέχονται ότι έχουν χαθεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας

15:42

Kaspersky: Προειδοποιεί για 26 ψεύτικες crypto wallet εφαρμογές στο App Store

15:36

Υπ. Μεταφορών: Ανοιχτό rebranding για τα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

15:23

Δύο νεκροί και 4 τραυματίες από πυρά εποίκων στη Δυτική Όχθη

15:21

Ο Τραμπ κατηγορεί το Ιράν ότι έχει παραβιάσει πολλές φορές την εκεχειρία

15:21

Intrum: Η ανάπτυξη και η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο των ελληνικών επιχειρήσεων

15:20

ΥΠΑΑΤ: Ξεκινά ο εθνικός διάλογος ενόψει της νέας ΚΑΠ

15:17

Politico: Τουσκ και Μακρόν συζητούν κοινές πυρηνικές ασκήσεις - Συνεργασία και με Ελλάδα

15:16

Ηλεία: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Ζαχάρω - Επιχειρούν 52 πυροσβέστες

15:08

Πιερρακάκης: «Το πλεόνασμα θα είναι πάνω από τον στόχο - Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στους πολίτες»

15:01

Citi Wealth: Ταχεία επανατιμολόγηση του ρίσκου στις αγορές εξαιτίας των παγκόσμιων κραδασμών

14:47

UnitedHealth: Άλμα 7% της μετοχής μετά τα ισχυρά κέρδη πρώτου τριμήνου

14:36

Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο: 1 δισ. ευρώ εισπράξεις στο δίμηνο Ιανουαρίου–Φεβρουαρίου

14:31

ΥΠΕΝ: Ανοίγει ο δρόμος για θεσμοθέτηση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Νοτίου Αιγαίου 1

14:28

Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε υλικά ανακύκλωσης στη Νεοχωρούδα

14:27

Τζιτζικώστας: Οι ακυρώσεις πτήσεων δεν συνδέονται με την επάρκεια καυσίμων, αλλά στις υψηλές τιμές τους

14:23

Κώτσηρας: «Στις σύνθετες συνθήκες που βιώνουμε δεν αφήνουμε την κοινωνία πίσω»

14:21

Η Γερμανία επανέλαβε ότι τάσσεται κατά της αναστολής της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ- Ισραήλ

14:02

Κάλας: Περιμένει «θετικές αποφάσεις» για την αποδέσμευση του δανείου προς την Ουκρανία

13:54

Μαρινάκης: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης - Ανακοινώνονται ακόμα και αύριο

13:52

Goldman Sachs προς ΕΕ: Τα αδιάθετα του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθούν στην Ενέργεια

13:48

ΔΕΗ: Με επιτυχία oλοκληρώθηκε η διάθεση oμολόγου για τους κατοίκους των νομών Κοζάνης - Φλώρινας

13:39

ΟΗΕ: Έκκληση για παροχή βοήθειας προς τους 20.000 αποκλεισμένους ναυτικούς στον Κόλπο

13:34

Ορκίστηκε ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Καββαδάς

13:32

Κίνα: Ανησυχία για τη χαλάρωση των περιορισμών στις εξαγωγές όπλων από την Ιαπωνία

13:26

Βέλγος ΥΠΕΞ: Η συμπεριφορά του Ισραήλ στον Λίβανο είναι εντελώς απαράδεκτη

13:21

ΙΕΛΚΑ: Ο πόλεμος προκαλεί φόβο και θυμό στους καταναλωτές – Έξι στους δέκα αναβάλλουν αγορές

13:18

ΟΗΕ: Περίπου 7.900 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται σε όλο τον κόσμο το 2025

13:17

Ιράν: Δεν έχει αναχωρήσει ακόμη καμία αντιπροσωπεία για το Πακιστάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider