Αδαμίδης-ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στο insider.gr: Στο τέλος αυτό που θα μείνει στη ΔΕΗ θα είναι ένα κουφάρι

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αδαμίδης-ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στο insider.gr: Στο τέλος αυτό που θα μείνει στη ΔΕΗ θα είναι ένα κουφάρι
Την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ, μετά από τις δρομολογούμενες αλλαγές που προωθούν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η διοίκηση της επιχείρησης, περιγράφει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο insider.gr.

Την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ, μετά από τις δρομολογούμενες αλλαγές που προωθούν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η διοίκηση της επιχείρησης, περιγράφει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο insider.gr. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκτιμά ότι εάν εφαρμοστεί το σχέδιο μερικής ιδιωτικοποίησης αρχής γενομένης από τον ΔΕΔΔΗΕ, «αυτό που θα μείνει στο τέλος στη ΔΕΗ θα είναι ένα κουφάρι» ενώ όπως αναφέρει το ταμειακό έλλειμμα της επιχείρησης δεν είναι 900 εκατ. ευρώ αλλά 300 εκατομμύρια. Όσον αφορά στα τιμολόγια ρεύματος, θεωρεί ότι οι αυξήσεις είναι μεγαλύτερες από αυτές που φαίνονται ενώ προβλέπει ότι πλέον έχει δοθεί το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν σε αυξήσεις και οι εναλλακτικοί πάροχοι. Αναφερόμενος στους εργαζομένους της ΔΕΗ, σημειώνει ότι οι εκπτώσεις που απολάμβαναν στα τιμολόγια ήταν έναντι αυξήσεων (δηλαδή παροχή σε είδος) και για αυτό δεν θα πρέπει να καταργηθούν ενώ διαβλέπει ότι μια «βίαιη» απολιγνιτοποίηση θα αποτελέσει πλήγμα για την απασχόληση και τις τοπικές κοινωνίες.

Η ΔΕΗ δεν έχει ταμειακό έλλειμμα 900 εκατ., ούτε βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού

Ο κ. Αδαμίδης υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ δεν έχει ταμειακό έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ και χαρακτηρίζει «υπερβολικά» τα σενάρια καταστροφολογίας. «Το προηγούμενο διάστημα έγιναν υπερβολικές δηλώσεις. Η ΔΕΗ δεν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Το ταμειακό έλλειμμα των 900 εκατ. ευρώ δεν ισχύει.
Στα οικονομικά αποτελέσματα έχουν καταγραφεί και μη δεσμευτικές άμεσες υποχρεώσεις όπως είναι για παράδειγμα τα 160 εκατ. ευρώ τα οποία προβλέπονται σε περίπτωση ταυτόχρονης αποχώρησης όλου του προσωπικού με πρόβλεψη αποζημίωσης 15.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Αυτό έπρεπε να εγγραφεί στα αποτελέσματα χρήσης του 2018. Ακόμη υπάρχουν επενδύσεις οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Είναι υποχρεωτικό να εγγράφονται όλα αυτά. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ταμειακό έλλειμμα είναι 900 εκατ. ευρώ. Αυτό το νούμερο δεν θα εγγραφεί ξανά στις καταστάσεις του 2019. Εκτιμώ ότι το πραγματικό έλλειμμα δεν είναι πάνω από 300 εκατ. ευρώ», σημειώνει.

Αν προχωρήσει το σχέδιο της μερικής ιδιωτικοποίησης στο τέλος θα μείνει ένα κουφάρι

«Ως ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν συμφωνούμε με το σχέδιο μερικής ιδιωτικοποίησης. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ. Τα πάγια ανήκουν στη μητρική. Αν φύγουν αυτά από τη μητρική, τότε θα είναι εύκολη η ιδιωτικοποίηση. Ό,τι ποσοστό ιδιωτικοποιηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ, θα φύγει αυτόματα από τη ΔΕΗ. Δεν έχουν αποφασίσει αν θα δώσουν πλειοψηφικό πακέτο ή π.χ ένα ποσοστό της τάξης του 30-34% συν το μανατζμεντ σε ιδιώτη. Θα μπορούσαν ακόμη και να ιδιωτικοποιήσουν το δίκτυο μιας ολόκληρης περιοχής. Πρόκειται για μερική ιδιωτικοποίηση η οποία θα αφορά sτο πιο ελκυστικό σκέλος της επιχείρησης όπως είναι το δίκτυο για το 5G και οι έξυπνοι μετρητές. Αν γίνει αυτό, στο τέλος θα μείνει στη ΔΕΗ μόνο ένα κουφάρι. Θα μείνουν οι λιγνιτικές μονάδες, τις οποίες όλοι θεωρούν μη συμφέρουσες, και η ΔΕΗ θα επιδοθεί σε νέα project και επενδύσεις που αφορούν στο φυσικό αέριο και στις ΑΠΕ. Η ΝΔ είχε απαγορεύσει να μπει η ΔΕΗ στις ΑΠΕ με επιδοτήσεις. Τώρα φαίνεται να υπάρχει στροφή. Υπάρχει ένα φιλόδοξο σχέδιο της τάξεως των 12.000 μεγαβάτ για τα ανανεώσιμα (τα 6.000 υπό την ιδιοκτησία της ΔΕΗ). Μένει να δούμε αν θα γίνει αυτό. Υπάρχουν όμως και ζητήματα που αφορούν στην τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου. Αν κλείσουν τα λιγνιτικά και γίνει μια βίαιη απολινγιτοποίηση, τότε θα χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, τις οποίες οι ΑΠΕ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν.

Το καθεστώς λειτουργίας της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η τύχη των εργαζομένων

Παραμένοντας στα εργασιακά, ο κ. Αδαμίδης σημείωσε ότι δεδομένου ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα λειτουργεί τελικά ως θυγατρική της ΔΕΗ με δικό της ΔΣ και δεν θα απορροφηθεί από αυτήν, όπως είχε αποφασιστεί αρχικά, συμφωνήθηκε να υπογραφεί συλλογική σύμβαση και για την ΔΕΗΑΝ.

Το θέμα των υδροηλεκτρικών δεν έχει κλείσει

Η πώληση των υδροηλεκτρικών, η οποία είχε αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΗ και των εκπροσώπων των θεσμών, αποτελεί ένα ενδεχόμενο το οποίο παραμένει ανοιχτό, όπως αναφέρει ο κ. Αδαμίδης. «Το θέμα της πώλησης των υδροηλεκτρικών δεν έχει κλείσει. Συζητείται καθώς οι Θεσμοί εξακολουθούν να πιέζουν σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες. Μπορεί η πρόθεση του κ. Χατζηδάκη να μην είναι αυτή αλλά το θέμα εξακολουθεί να είναι υπό διαπραγμάτευση», σημειώνει.

«Οι αυξήσεις στα τιμολόγια δεν είναι μόνο 2,5 ευρώ»

«Οι αυξήσεις στα τιμολόγια είναι μεγαλύτερες από ό,τι νομίζουμε. Δεν είναι 2,5 ευρώ όπως λέει το υπουργείο αλλά 9 ευρώ. Και πλήττουν ειδικά τους συνεπείς καταναλωτές, οι οποίοι ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια», αναφέρει απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πρόσφατη αύξηση στα τιμολόγια ο κ. Αδαμίδης. «Η αύξηση των τιμολογίων κατά 19% από τη μία πλευρά, και η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ, από την άλλη, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δημιουργήσει ουδέτερο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές. Από 1η Μαΐου εφαρμόστηκε καθαρή μείωση ύψους 7%. Αν συνυπολογίσει κανείς την κατάργηση του 5% της έκπτωσης συνέπειας, η αναπροσαρμογή μαζί με τους συμψηφισμούς του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ οδηγεί τελικά, για π.χ μία μέση κατανάλωση 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, σε αύξηση ύψους 9 ευρώ το μήνα. Μιλάμε λοιπόν για αύξηση ύψους 13%», εκτιμά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Η έκπτωση που απολάμβαναν οι εργαζόμενοι ήταν έναντι αυξήσεων στους μισθούς

Κληθείς να σχολιάσει τη μείωση της έκπτωσης από το 75% στο 30% που απολάμβαναν στα τιμολόγια οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, ο κ. Αδαμίδης σημείωσε ότι υπάρχουν ανακρίβειες ως προς το τι πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ως προς το πώς κατέκτησαν τη συγκεκριμένη έκπτωση. «Η έκπτωση που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είναι προϊόν της συλλογικής σύμβασης εργασίας και είχε συμφωνηθεί έναντι αυξήσεων. Ήταν δηλαδή μία παροχή σε είδος. Και δεν είναι ορθό να καταργηθεί με νόμο ένα άρθρο συλλογικής σύμβασης. Αυτά δεν θα γινόντουσαν ούτε επί χούντας. Όσον αφορά στα δημοτικά τέλη και στην ΕΡΤ, για τα οποία ανακοινώθηκε ότι οι εργαζόμενοι δεν τα πληρώνουν, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι αυτά τα πληρώνουν κανονικά. Το θέμα θα τεθεί στη συνάντηση που θα έχουμε με τον υπουργό μέσα στην εβδομάδα», υπογράμμισε σχετικά.

Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, το μερίδιο της ΔΕΗ και το άνοιγμα της αγοράς

Παρά το γεγονός ότι σχεδιάζεται η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας θα σκοντάψει και πάλι σε στρεβλώσεις, όπως σημειώνει ο κ. Αδαμίδης.

«Ήμασταν οι πρώτοι οι οποίοι επεσήμαναν ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ θα δημιουργούσαν μία καταστροφική κατάσταση. Στην τελευταία δημοπρασία όπως είδατε έμειναν ποσότητες αδιάθετες. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να εξετάσουμε ποια θα είναι τα μέτρα που αντικαταστήσουν τα ΝΟΜΕ. Ένα από αυτά είναι η αύξηση ων τιμολογίων, με την οποία ουσιαστικά οι εναλλακτικοί πάροχοι λαμβάνουν «σήμα» να αυξήσουν και αυτοί με τη σειρά τους τις τιμές. Δεδομένου ότι από τα μέσα του 2020 θα «τρέξει» το target model, αναμένεται ότι θα δημιουργηθεί μια αγορά. Θα πρέπει να περιμένουμε επιθετικές εμπορικές πολιτικές. Και σίγουρα όσον αφορά στους ιδιώτες, αυτοί που θα αντέξουν θα είναι λιγότεροι από τις 20 περίπου εταιρείες που δραστηριοποιούνται τώρα. Βούληση του υπουργείου και της διοίκησης της ΔΕΗ είναι το μερίδιο της αγοράς της ΔΕΗ να μην πέσει στο 50%. Πρόκειται για έναν στόχο που η κυβέρνηση επιδιώκει να αναθεωρήσει σε συνεννόηση με τους Θεσμούς. Όμως και πάλι, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η στρέβλωση που παρατηρείται σε αυτή την περίπτωση. Αν για παράδειγμα το μερίδιο της ΔΕΗ ήταν 50%, αυτό ουσιαστικά θα ήταν πολύ χαμηλότερο, θα κυμαινόταν γύρω στο 30%. Υπάρχουν πελάτες τους οποίους κανένας εναλλακτικός πάροχος δεν θα ήθελε ή άλλοι οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν επιθυμούν να φύγουν από την ΔΕΗ. Πρόκειται για την υψηλή τάση, αυτούς που εντάσσονται στο κοινωνικό ή το αγροτικό τιμολόγιο και το Δημόσιο. Αυτά προσεγγίζουν το 25%. Με το target model θα δούμε να αναπροσαρμόζεται η αγορά. Ακόμη και αν τεθεί στόχος το μερίδιο της ΔΕΗ να φθάσει στο 65% (στόχος ο οποίος συζητείται αυτή τη στιγμή), πάλι θα υπάρχει το ίδιο πρόβλημα με συγκεκριμένες ομάδες πελατών. Οι εναλλακτικοί από την άλλη όπως και η ΔΕΗ, αναμένεται ότι θα κάνουν πιο επιθετική πολιτική για να προσελκύσουν τους λεγόμενους καλούς πελάτες», αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider