Πτώση που έφτασε το 2,1% κατέγραψε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, με τις αγορές να αντιδρούν  στην αποπομπή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Μουράτ Τσετίνκαγια από τον Ταγίπ Ερντογάν λόγω των διαφορετικών απόψεων που είχαν σχετικά με το πότε θα έπρεπε να μειωθούν τα επιτόκια της χώρας. 

Η θητεία του Μουράτ Τσετίνκαγια κανονικά έληγε το 2020. Αντικαταστάτης του ορίστηκε ο μέχρι πρότινος υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Οϊσάλ, ο οποίος είναι εμφατικά υπέρ μιας πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Δεν δόθηκε επίσημα κάποιος λόγος για την αποπομπή του Τσετίνκαγια αλλά κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για απογοήτευση του Ερντογάν που η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 24% από τον περασμένο Σεπτέμβριο για να στηρίξει τη λίρα.

Πλέον οι αναλυτές αναμένουν άμεση αποκλιμάκωση του βασικού επιτοκίου ενδεχομένως και μετά τη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 25 Ιουλίου. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη έγινε μερικές ημέρες πριν την αναμενόμενη παραλαβή από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400, μια κίνηση που πιθανόν να οδηγήσει σε νέες αμερικανικές κυρώσεις, ασκώντας έτσι περαιτέρω πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα.