Νέα «βουτιά» για το πετρέλαιο - Ψάχνουν ανάκαμψη από την Κίνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα «βουτιά» για το πετρέλαιο - Ψάχνουν ανάκαμψη από την Κίνα
Στην Κίνα στρέφονται οι ελπίδες για ανάκαμψη της αγοράς του «μαύρου χρυσού» που καταγράφει νέα κάθετη πτώση και σήμερα

Νέα κατακόρυφη πτώση καταγράφει τη Δευτέρα, το πετρέλαιο, στην αρχή της εβδομάδας λόγω της σημαντικής μείωσης της ζήτησης και του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην αγορά εξαιτίας του κορονοϊού. Τη Δευτέρα το μεσημέρι (15:20 ώρα Ελλάδος), το αργό καταγράφει βουτιά κατά 8,10% και διαπραγματεύεται στα 29,16 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ στα 30,33 δολάρια καταγράφοντας ελεύθερη πτώση κατά 10%.

Παρ' όλα αυτά, δεν λείπουν οι φωνές που κάνουν λόγο για ανάκαμψη μέσα στο επόμενο διάστημα. Σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, αναφέρεται ότι το μήνυμα προς τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι ότι υπάρχει μια σειρά αντισταθμιστικών δυνάμεων που θα εξασφαλίσουν κάποια ανάκαμψη τις επόμενες εβδομάδες. Τα λιγότερο καλά νέα είναι ότι ορισμένοι άλλοι παράγοντες θα καθορίσουν ένα ανώτατο όριο για οποιαδήποτε σημαντική ανάκαμψη της τιμής.

Από την άλλη, η αμερικανική παραγωγή είναι αντιοικονομική αν οι τιμές είναι κάτω από 40 δολάρια το βαρέλι. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει ήδη προβλέψει πτώση της παραγωγής άνω των 600.000 βαρελιών ημερησίως κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και αυτό το μέγεθος θα μπορούσε να αυξηθεί λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν διάφοροι φορείς

Οι προοπτικές

Όταν αρχίσει να σημειώνεται μείωση της παραγωγής σχιστόλιθου, θα βελτιωθούν οι προοπτικές για μια νέα ρύθμιση ποσοστώσεων μεταξύ των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο - ο ΟΠΕΚ και άλλα κράτη όπως η Ρωσία, η Βραζιλία και το Μεξικό - για να απορροφήσουν περισσότερο πετρέλαιο από την αγορά. Ανεξαρτήτως του θορύβου που προκλήθηκε από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ νωρίτερα αυτό το μήνα, κάθε μία από τις εμπλεκόμενες χώρες - και κυρίως η Σαουδική Αραβία, παρά τη δραματική κίνηση αύξησης της παραγωγής - έχει συμφέρον να ισορροπήσουν οι τιμές.

Τέλος σημειώνεται ότι η κάμψη που βλέπουμε είναι προσωρινή και όχι μόνιμη. Στις περιοχές της Κίνας που πλήττονται χειρότερα από τον κορονοϊό, η επιδημία φαίνεται να έχει περάσει την αιχμή της και σύντομα οι Κινέζοι θα επιστρέψουν στην εργασία τους. Η κατανάλωση πετρελαίου θα πρέπει να επανέλθει σε επίπεδα προ της κρίσης, με εισαγωγές 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή περισσότερο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider