Φόβους για φυγή κεφαλαίων από τις ΗΠΑ και αντιστροφή του carry trade πυροδοτεί η ιαπωνική αγορά ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας κινούνται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Οι αποδόσεις συνέχισαν την ανοδική τους πορεία σήμερα, καθώς η ζήτηση για 40ετή κρατικά ομόλογα φέρεται να υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Πλέον, οι αποδόσεις κινούνται και πάλι κοντά στα επίπεδα-ρεκόρ που πέτυχαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, η απόδοση του 40ετούς ιαπωνικού ομολόγου έφτασε σε ιστορικό υψηλό 3,689% την Πέμπτη και σήμερα κινείται κοντά στο 3,318% -σχεδόν 70 μονάδες βάσης υψηλότερα από την αρχή του έτους. Οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων έχουν αυξηθεί πάνω από 60 μονάδες βάσης φέτος και ανέρχονται στο 2,914%, επίσης κοντά σε ιστορικά υψηλά, ενώ για τους 20ετείς τίτλους, η άνοδος ξεπερνά τις 50 μονάδες βάσης.
Οι υψηλότερες αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να προκαλέσουν κύμα επαναπατρισμού κεφαλαίων, με Ιάπωνες επενδυτές να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τις ΗΠΑ. Μπορεί να υπάρξει ένα «σημείο καμπής» στο οποίο οι Ιάπωνες επενδυτές θα μετακινήσουν ξαφνικά τα κεφάλαιά τους πίσω στην Ιαπωνία, ανέφεραν οι αναλυτές της Macquarie σε σημείωμά τους.
Αν οι αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων συνεχίσουν να αυξάνονται, αυτό θα μπορούσε να «πυροδοτήσει έναν χρηματοοικονομικό Αρμαγεδδώνα στις παγκόσμιες αγορές», σχολιάζει ο Albert Edwards, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής στη Societe Generale Corporate & Investment Banking.
Καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις ενισχύουν το γεν, θα περιοριστεί η όρεξη των Ιαπώνων για επενδύσεις στο εξωτερικό, δήλωσε στο CNBC, προσθέτοντας ότι θα επηρεαστούν ιδιαίτερα οι αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές, που έχουν προσελκύσει μεγάλες εισροές ιαπωνικών κεφαλαίων.
Οι υψηλές αποδόσεις δημιουργούν προβλήματα για τις παγκόσμιες αγορές γενικά, καθώς συνεπάγονται αυξημένο κόστος δανεισμού, δήλωσε ο David Roche, στρατηγικός αναλυτής της Quantum Strategy. Η Ιαπωνία, ως ο δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτής στον κόσμο, ανεβάζει περαιτέρω τα διακυβεύματα. Τα καθαρά εξωτερικά περιουσιακά στοιχεία της χώρας έφτασαν σε ιστορικό υψηλό το 2024, στα 533,05 τρισεκατομμύρια γιεν (3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια).
«Η σύσφιξη της παγκόσμιας ρευστότητας θα μειώσει την παγκόσμια ανάπτυξη στο 1% και με την άνοδο των μακροχρόνιων επιτοκίων θα σφίξει κι άλλο τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και θα παρατείνει την πτωτική αγορά στα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία», πρόσθεσε.
Αυτός ο επαναπατρισμός κεφαλαίων προς την Ιαπωνία είναι συνώνυμος με το «τέλος του αμερικανικού εξαιρετισμού» και αντικατοπτρίζεται επίσης στην Ευρώπη και την Κίνα, είπε ο Roche.
Ανησυχίες για το carry trade
Η απότομη αύξηση της απόδοσης της ιαπωνικής καμπύλης αποδόσεων οφείλεται κυρίως σε έναν βασικό διαρθρωτικό παράγοντα: Οι ιαπωνικές ασφαλιστικές εταιρείες ζωής -βασική πηγή ζήτησης για 30ετή και 40ετή κρατικά ομόλογα- έχουν σε μεγάλο βαθμό καλύψει τις αγορές που απαιτούνται βάσει κανονισμών, σημειώνει ο Rong Ren Goh, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Eastspring Investments.
Με την Τράπεζα της Ιαπωνίας να μειώνει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο μιας ιστορικής αλλαγής νομισματικής πολιτικής πέρυσι και τους ιδιώτες επενδυτές να μην καλύπτουν το κενό, η ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης είναι πιθανό να ωθήσει περαιτέρω προς τα πάνω τις αποδόσεις.
«Αν οι απότομα αυξημένες αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων πείσουν τους Ιάπωνες επενδυτές να επιστρέψουν στην πατρίδα, η ανατροπή του carry trade θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ηχηρό κραδασμό στα αμερικανικά χρηματοοικονομικά assets», δήλωσε ο Edwards.
Το carry trade είναι μια επενδυτική στρατηγική όπου οι επενδυτές δανείζονται κεφάλαια με χαμηλό επιτόκιο (όπως στην Ιαπωνία) και τα επενδύουν σε χώρες με υψηλότερα επιτόκια για να αποκομίσουν κέρδος από τη διαφορά.