Τελ. ενημέρωση 11:55
Με πρώτο στόχο να μπει φρένο στην πτώση, να υπάρξει ηρεμία και να αναζητηθούν νέες ισορροπίες οδεύει προς ένα ακόμη κλείσιμο αρνητικού μήνα το Χρηματιστήριο.
Το δίμηνο Μαΐου -Ιουνίου τρίμαρε κέρδη 2,25% περίπου στο ΧΑ, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται ήδη με απώλειες ακόμη και κοντά στο 20% από τα πρόσφατα υψηλά τους, όπως η Πειραιώς, με την Alpha στο -18%, την ΕΤΕ στο -12% και την Eurobank πιο θωρακισμένη στο -5,6%.
Παρότι το κλίμα στη μέκκα των αγορών, τη Wall Street, όχι μόνο δεν έχει χαλάσει αλλά έχει βάλει στο στόχο άκρως υψηλότερα επίπεδα, που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τις 6.000 μονάδες, και οι ευρωαγορές διόρθωσαν ελαφρώς, το ΧΑ έχει επιδοθεί σε μια μεγαλύτερη διόρθωση καίγονται μια σειρά θετικών αποτελεσμάτων, αναβαθμίσεων και μεγάλων ντιλ, όπως αυτό της ΤΕΡΝΑ με την Masdar.
Αν χαθεί το 1.395 μονάδες η αγορά θα διορθώσει προς τις 1.375 μονάδες, παίρνοντας άλλες διαστάσεις αν σπάσει και το 1.357, όπου εκεί θα μπει αυτόματα σε μια πολύ μεγαλύτερη και πολύμηνη διόρθωση. Βέβαια, οι long που περίμεναν καλύτερες ευκαιρίες έχουν αρχίσει ήδη να τραβανέ ότι προσφορά βγαίνει από το retail και τους γρήγορους, με παράγοντες της αγοράς να βλέπουν επιστροφή στο ανοδικό τέμπο ποντάροντας σε κίνηση προς τις 1.600 μοναδες και παραπάνω.
Παράλληλα, οι μεγάλες αποκοπές μερισμάτων σε Metlen (1,50 ευρώ), MOH (1,40 ευρώ) προφανώς διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στο βαρύ χθεσινό κλίμα του ΧΑ, αν και οι τράπεζες ήταν αυτές που πιέστηκαν ξανά και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις ευρωπαϊκές.
Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts, «η λήξη του χρηματιστηριακού εξαμήνου συμπίπτει με τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια και ερωτηματικά για την πολιτική και κατ’ επέκταση δημοσιονομική κατεύθυνση μεγάλων Χωρών-Οικονομιών της Ευρωζώνης. Οι μετοχές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και τα κρατικά Ομόλογα αποτελούν τον «εύκολο στόχο» σε τέτοιου είδους κρίσεις, με τα «απόνερα» να φτάνουν μέχρι τo Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Σα να μην έφτανε το με αρνητικές αποχρώσεις διεθνές (γεω)πολιτικό περιβάλλον, το ΧΑ, στην προσπάθειά του να βρει σημαντικούς καταλύτες ανόδου, βρίσκεται αντιμέτωπο και με έκτακτη εγχώρια ειδησεογραφία, όπως η μη αναβάθμισή του από τον Οίκο MSCI σε αναπτυγμένη Αγορά, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια και η μερική ή ολική αποχώρηση μεγαλομετόχων από το ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών».
«Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον επικεντρώνεται περισσότερο στη διαφύλαξη του επιπέδου των 1.400 μονάδων παρά στην υπερκέραση του πολυετούς υψηλού των 1.500 που αρχίζει να μοιάζει με… «όνειρο θερινής νυκτός» και ενώ έχουμε μπει για τα καλά στο καλοκαίρι.
Στον αντίποδα, οι μετοχικοί «ταύροι» μπορούν να επικαλεστούν:
- τη στήριξη του όποιου window dressing, δηλ. τον εξωραϊσμό των αποτιμήσεων, ενόψει των επικείμενων εξαμηνιαίων απολογιστικών reports των Διαχειριστών Κεφαλαίου προς τους Πελάτες τους,
- την έμμεση στήριξη των Κεντρικών Τραπεζών, που έχουν ξεκινήσει να μειώνουν σταδιακά τα παρεμβατικά τους επιτόκια ακόμη και εν μέσω πληθωριστικών ανησυχιών,
- την πρόσφατη απόκτηση εμπειρίας από τις Αγορές στην αντιμετώπιση διεθνών γεωπολιτικών και δημοσιονομικών κρίσεων,
- την παραμονή του αμερικάνικου S&P-500 σε ιστορικά υψηλά παρά τις όποιες επιμέρους υπερβολές και ανισορροπίες.
Η διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη έχει επιδεινωθεί ενόσω αυτός βρίσκεται κοντά στα χαμηλά διμήνου και «φλερτάρει» με την καθοδική διάσπαση και του εκθετικού ΚΜΟ 100 ημερών.
Βάσει όλων των παραπάνω, οι επόμενες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο συνδυασμός διεθνών πολιτικών εξελίξεων και «κόπωσης» των αποτιμήσεων συνιστούν ένα περίεργο «κοκτέιλ» που μπορεί να δώσει άμεσα την απάντηση στο «ερώτημα του ενός εκατομμυρίου», δηλ. προς ποία κατεύθυνση θα σπάσει τελικά το εύρος τιμών που συνόψισε τις τελευταίες εβδομάδες», καταλήγει ο Πέτρος Στεριώτης.
Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αλλά και στην πρώτη αναμέτρηση μεταξύ Μακρόν-Λεπέν που θα κρίνει πολλά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos, η Λεπέν λαμβάνει ποσοστό 36%, με τον Μακρόν στο 19,5% και την κεντροαριστερά στο 29%.
Μια άλλη δημοσκόπηση του Ifop έδειξε ότι το κόμμα της Μαρίν Λεπέν διατηρεί ποσοστό 36%, με την αριστερή συμμαχία πίσω της με 28,5% και τον πρόεδρο Μακρόν στο 21%.
Από την άλλη, για τον πληθωρισμός στις ΗΠΑ η BofA εκτιμά πως με βάση τις πιο ήπιες από τις αναμενόμενες εκτυπώσεις μετρήσεις CPI και PPI Μαΐου, ο δομικός πληθωρισμός PCE θα αυξηθεί μόλις κατά 0,16% τον Μάιο (από 0,3% προηγουμένως) ώστε να μειωθεί κατά ένα δέκατο στο 2,6% σε ετήσια βάση. Αυτό υποστηρίζει τη θέση των αναλυτών ότι ο αποπληθωρισμός είναι η πιο πιθανή πορεία προς τα εμπρός και ότι είναι απίθανη μια παρατεταμένη εκ νέου επιτάχυνση του πληθωρισμού.
Παράλληλα, απόψε θα υπάρξει το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Στην Ευρώπη, πραγματοποιείται επίσης η Σύνοδος Κορυφής σήμερα, στην οποία αναμένεται να κλειδώσουν ορισμένες από τις υψηλότερες ευρωπαϊκές θέσεις και αξιώματα μετά τις εκλογές. Και στη Γαλλία, απομένουν μόλις τρεις ημέρες μέχρι τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, και μια δημοσκόπηση του Ifop έδειξε ότι το Εθνικό Συλλαλητήριο της Μαρίν Λεπέν παρέμεινε μπροστά στο 36%, με την αριστερή συμμαχία πίσω τους με 28,5% και τον Πρόεδρο Η κεντρώα ομάδα του Μακρόν στο 21%.
Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί και σήμερα οριακά κατά 0,07% στις 1.405,28 μονάδες, με τον τζίρο στα 18 εκατ. ευρώ περίπου. Ο FTSE 25 υποχωρεί 0,04% και ο τραπεζικός κατά -0,39% στις 1.202,14 μονάδες.
Ανάσα στις τράπεζες για Πειραιώς με άνοδο 1,34% στα 3,395 ευρώ με την Alpha να ακολουθεί στο 0,41% και τα 1,472 ευρώ. Πτωτικά η Eurobank κατά 1,34% και η ΕΤΕ κατά -0,89%.
Ανοδικά συνεχίζουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean (1,18%), Cenergy (νέα υψηλά στα 9,79 ευρώ) και Τιτάν.
Ήπια ανοδικά κινούνται ΕΕΕ, Metlen, MOH και ΕΛΠΕ. Νέες απώλειες και κατοχύρωση κερδών για Optima. Ήπια απώλειες για ΔΕΗ στο -0,45%, ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ.