Αναιμική συνεδρίαση στην Wall Street - Θετικό πρόσημο στην εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναιμική συνεδρίαση στην Wall Street - Θετικό πρόσημο στην εβδομάδα
Το τέλος της εβδομάδας βρίσκει τον Dow Jones υψηλότερα κατά 0,6%, ενώ S&P και Nasdaq έκλεισαν με κέρδη 1,1% και 1,7% αντίστοιχα.

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι κυριότεροι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας στην αμερικανική οικονομία να ψυχραίνουν το επενδυτικό κλίμα, καθώς ενισχύονται οι φόβοι πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αργήσει να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων, μετά τον τελευταίο κύκλο νομισματικής σύσφιξης.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 87 μονάδων ή 0,22% και διαμορφώθηκε στις 38.798 μονάδες, όπως και ο διευρυμένος S&P 500, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,11% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 5.346 μονάδες. Παρόμοια εικόνα και για τον τεχνολογικό κλάδο, με τον δείκτη Nasdaq να κλείνει 0,23% χαμηλότερα και να διαμορφώνεται στις 17.133 μονάδες.

Παρά τις σημερινές απώλειες, ωστόσο, οι δείκτες της Wall Street κλείνουν την εβδομάδα με θετικό πρόσημο, με τον Dow Jones να ενισχύεται κατά 0,6%, ενώ S&P και Nasdaq έκλεισαν με κέρδη 1,1% και 1,7% αντίστοιχα.

Στα μάκρο της ημέρας, οι μισθοδοσίες εξαιρουμένου του γεωργικού τομέα διευρύνθηκαν κατά 272.000 για τον Μάιο, από 165.000 τον Απρίλιο και σημαντικά υψηλότερα από την εκτίμηση του Dow Jones για 190.000.

Την ίδια στιγμή η ανεργία ανήλθε στο 4% από 3,9% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022. Περισσότεροι άνθρωποι δήλωσαν ότι έχασαν τη δουλειά τους τον περασμένο μήνα και λιγότεροι άνθρωποι εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό. Η αύξηση ήρθε παρά το γεγονός ότι το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό μειώθηκε στο 62,5%, κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι περισσότερες νέες θέσεις καταγράφηκαν κυρίως στον τομέα της υγείας, την κυβέρνηση, την αναψυχή και τη φιλοξενία, εναρμονισμένα με τις σύγχρονες τάσεις. Οι τρεις αυτοί τομείς πρόσθεσαν αντίστοιχα 68.000, 43.000 και 42.000 θέσεις εργασίας.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων βρίσκει τους επενδυτές να αγωνιούν για το διάστημα που η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 ετών. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δείξει απροθυμία να προχωρήσουν σύντομα σε μείωση καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της Κεντρικής Τράπεζας.

Τα στοιχεία μάλιστα δημοσιοποιούνται μία μέρα μετά την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που προχώρησε σε περικοπή των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις, ασκώντας επιπλέον πίεση στη Fed να χαλαρώσει την νομισματική της πολιτική. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η ευρωπαϊκή τράπεζα προηγείται της Fed σε μία τόσο κομβική απόφαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Απώλειες για τρίτη διαδοχική εβδομάδα

Διπλό «χτύπημα» έριξε την τιμή του χρυσού πάνω από 2,5%

Ευρωαγορές: Αρνητικά πρόσημα μετά τα ρεκόρ που έφερε η ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider