Στα «πράσινα»... ντύθηκαν οι ευρωαγορές - Ράλι 5,5% για BP

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «πράσινα»... ντύθηκαν οι ευρωαγορές - Ράλι 5,5% για BP
Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης οι ευρωπαϊκές αγορές.

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να επικεντρώνονται στα εταιρικά κέρδη και την εισροή νέων στοιχείων από το μέτωπο της οικονομίας, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθούν να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους στις μετοχές παρά το γεγονός πως δεν έχουν λάβει από επίσημα χείλη σαφές χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των επιτοκίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 0,63% στις 486 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 αναρριχήθηκε 0,77% στις 4.690 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη ισχυροποιήθηκε 0,76% στις 17.033 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκανε άλμα 0,90% στις 7.681 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,65% στις 7.638 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 0,62% στις 10.003 μονάδες και ο FTSE MIB στο Μιλάνο διαμορφώθηκε στις 31.116 μονάδες με +0,53%.

Μάκρο

Στα νέα από το μέτωπο της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, απρόσμενη άνοδο σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία την Τρίτη. Οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 8,9% τον προηγούμενο μήνα σε εποχιακά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών που πραγματοποίησε το Reuters, οι προβλέψεις για τις βιομηχανικές παραγγελίες ήταν πως θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Ελαφρώς χαμηλότερα από τα αναμενόμενα ετήσια κέρδη ανακοίνωσε ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός BP την Τρίτη, μετά την πτώση των τιμών των ορυκτών καυσίμων. Η ενεργειακή εταιρεία σημείωσε υποκείμενο κέρδος κόστους αντικατάστασης, που χρησιμοποιείται ως δείκτης καθαρού κέρδους, 13,8 δισ. δολαρίων για το 2023, μια απότομη πτώση από το ρεκόρ των 27,7 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη 13,9 δισ. δολαρίων για το πλήρες έτος 2023, σύμφωνα με μια πρόβλεψη από την LSEG. Η μετοχή της εταιρεία εκτινάχθηκε 5,5%.

Οριακά ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου η UBS, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα ξαναρχίσει επαναγορές μετοχών αξίας έως και 1 δισ. δολαρίων το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο όμιλος σημείωσε καθαρή ζημία ύψους 279 εκατ. δολαρίων για το τρίμηνο, τη δεύτερη συνεχόμενη ζημιά του λόγω του κόστους ενσωμάτωσης της ανταγωνιστικής Credit Suisse. Ωστόσο, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της LSEG περίμεναν μια ευρύτερη καθαρή ζημιά ύψους 372 εκατ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έστειλαν τον ΓΔ πάνω από τις 1.400 μονάδες με «έκρηξη» τζίρου

Τράπεζες: «Μπουμ» ομολογιακών εκδόσεων στο ξεκίνημα του 2024 – Άντλησαν 2 δισ. ευρώ με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 7,5 δισ.

Εύα Καϊλή: Άρση της βουλευτικής ασυλίας της αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider