Ξένοι διαχειριστές «σκούπισαν» το νέο ελληνικό δεκαετές ομόλογο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξένοι διαχειριστές «σκούπισαν» το νέο ελληνικό δεκαετές ομόλογο
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη φετινή έξοδος του ΟΔΔΗΧ στις αγορές, αντλώντας 4 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης ενός 10ετούς τίτλου λήξης 15 Ιουνίου του 2034.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη φετινή έξοδος του ΟΔΔΗΧ στις αγορές, αντλώντας 4 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης του 10ετούς τίτλου λήξης 15 Ιουνίου του 2034.

Η σημερινή έξοδος αποτέλεσε το πρώτο βήμα μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αποκρυσταλλώνοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων διαχεριστών για τα εγχώρια assets.

Το αρχικό guidance είχε οριστεί σε mid swap + 85 μονάδες βάσης, ήτοι κοντά στο 3,5%, με την υψηλή ζήτηση και την υπερκάλυψη που καταγράφηκε ήδη από τις πρώτες ώρες να οδηγούν το επιτόκιο ήπια χαμηλότερα στο mid swap + 80 μονάδες βάσης, δηλαδή στο 3,478%, με κουπόνι στο 3,375%, που κρίνεται άκρως ικανοποιητικό.

Η «εκρηκτική» ζήτηση ήταν έκδηλη από την πρώτη ώρα που άνοιξε το βιβλίο, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ (περισσότεροι από 290 κωδικοί - λογαριασμοί συμμετείχαν), που αποτελεί επίπεδο ρεκόρ για οποιαδήποτε κοινοπρακτική έκδοση έχει υλοποιηθεί από τον ΟΔΔΗΧ από το 2010 - ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 30 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο του 2021 για την έκδοση δεκαετούς τίτλου λήξης Ιουνίου 2031.

Επιπλέον, απόδειξη των ισχυρών πιστωτικών μετρήσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας της Ελλάδας, η συναλλαγή τιμολογήθηκε με το πιο περιορισμένο spread σε swap και spread έναντι του Bund που έχει καταγραφεί σε κοινοπρακτική έκδοση δεκαετούς τίτλου από το 2010 και έπειτα.

Την έκδοση έτρεξε ένα ισχυρό syndicate αποτελούμενο από τις Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Société Générale.

Ως προς το σκέλος της κατανομής για το 10ετές ομόλογο, το 60% κατευθύνθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων, το 30% σε τράπεζες, το 5% μόλις σε hedge funds, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 3% περίπου κατέληξε σε κεντρική τράπεζα και θεσμικούς επενδυτές.

Επιπλέον το 87% του ομολόγου κατέληξε στα χέρια ξένων επενδυτών και μόλις το 13% σε Έλληνες επενδυτές και τράπεζες. Συγκεκριμένα, το 39% της έκδοσης το απέκτησαν επενδυτές με έδρα τη Βρετανία και την Ιρλανδία, το 9% με έδρα τη Γαλλία, όπως και τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, με επενδυτές από την Ιβηρική να συγκεντρώνουν το 8%, από την Ιταλία στο 7% και τις Σκανδιναβικές χώρες επίσης στο 7%, ενώ με χαμηλότερα ποσοστά συμμετείχαν επενδυτές από το Βέλγιο, την Ολλανδία αλλά και άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider