Ευρωαγορές: «Αποχαιρετούν» τον καλύτερο μήνα από τον Ιανουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: «Αποχαιρετούν» τον καλύτερο μήνα από τον Ιανουάριο
Σε θετικό έδαφος έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έχοντας συγκεντρώσει τον Νοέμβριο τα μεγαλύτερα κέρδη από τον Ιανουάριο, εν μέσω του κλίματος αισιοδοξίας που πυροδότησε η νέα αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη.

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έχοντας συγκεντρώσει τον Νοέμβριο τα μεγαλύτερα κέρδη από τον Ιανουάριο, εν μέσω του κλίματος αισιοδοξίας που πυροδότησε η νέα αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη, ενισχύοντας την πεποίθηση πως ο κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες έχει ολοκληρωθεί.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,5% σε υψηλό 10 εβδομάδων, ενώ συνολικά τον Νοέμβριο ο δείκτης έχει κερδίσει 5,87%, καταγράφοντας τις καλύτερες μηνιαίες επιδόσεις από τον Ιανουάριο και τερματίζοντας το τρίμηνο πτωτικό σερί που προηγήθηκε. Παράλληλα, ο Euro Stoxx 50 σημείωσε κέρδη 0,24%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX έκλεισε με άνοδο 0,3% στις 16.215 μονάδες, ο CAC στη Γαλλία κατέγραψε κέρδη 0,6% στις 7.310 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,4% στις 7.453 μονάδες.

Στην ευρωπεριφέρεια, ο ισπανικός IBEX έκλεισε με οριακές απώλειες 0,04% στις 10.058 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,14% στις 29.731 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI κατέγραψε άνοδο 0,54% στις 6.474 μονάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι χρηματαγορές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να οδεύει προς τον καλύτερο μήνα του έτους.

Βασική πηγή τροφοδότησης του θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, αποτελούν οι εντεινόμενες προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων το 2024, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί.

Πιο αναλυτικά, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,4% τον Νοέμβριο από 2,9% τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μείωση στο 2,7%. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,6%, επίσης χαμηλότερα από τις προβλέψεις.

Νωρίτερα την Πέμπτη, τα νεότερα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Γαλλία επιβραδύνθηκε στο 3,4% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, από 4% τον Οκτώβριο, ενώ το γαλλικό ΑΕΠ κατέγραψε πτώση 0,1% κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

Μάκρο

Στο 5,9% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Γερμανία τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το αρμόδιο υπουργείο, καταγράφοντας μικρή αύξηση από το 5,8% του προηγούμενου μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν μία μέτρηση στο 5,9%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο εποχικά προσαρμοσμένος αριθμός των ανέργων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 22.000 τον Νοέμβριο, ανεβάζοντας το σύνολο σε περίπου 2,702 εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή, αύξηση κατά 1,1% κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ισχυρότερη αύξηση κατά 0,4%. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν ελαφρά κατά 0,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καταπράσινος» Νοέμβριος στην Wall Street: Ο καλύτερος μήνας από τον Ιούλιο του 2022 για Dow Jones και S&P 500

Αρνητικό γύρισμα στο πετρέλαιο μετά τις… εθελοντικές δεσμεύσεις του OPEC+ για μείωση της παραγωγής

ΧΑ: Ισχυρά κέρδη άνω του 6,8% τον Νοέμβριο - Εκτόξευση τζίρου λόγω MSCI

gazzetta
gazzetta reader insider insider