Piraeus Securities: Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Piraeus Securities: Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες
Θετικές είναι οι προοπτικές που διαμορφώνονται για τις ελληνικές τράπεζες, όπως επισημαίνει η Piraeus Securities. Οι τιμές στόχοι.

Θετικές είναι οι προοπτικές που ανοίγονται για τις ελληνικές τράπεζες, όπως επισημαίνει η Piraeus Securities, εξισορροπώντας τις προσδοκίες για ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον (αύξηση του ΑΕΠ το 2023 κατά 3,6%), την περιορισμένη επιδείνωση στην ποιότητα του ενεργητικού (περίπου 1,5% - 2% υψηλότερα έναντι του στόχου για τους δείκτες NPE στο τέλος του 2024), τη βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία χάρη στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των προηγούμενων ετών (με δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων ROTE στο 8% περίπου το 2023) και τη θετική επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων στα έσοδα που υποστηρίζεται από τον υψηλό βαθμό συγκέντρωσης του κλάδου.

Παράλληλα, οι οικονομολόγοι της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμούν πως η ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας θα φτάσει το 3,6% το 2023, το 3,7% το 2024 και το 3,6% το 2025, με την Ελλάδα να μπορεί να υπεραποδώσει έναντι της Ευρώπης το 2023, όπως συνέβη και το 2022, λόγω διάφορων διαρθρωτικών παραγόντων που μπορούν να υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη, δηλαδή των νέων χρηματοδοτούμενων έγων από το Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU), των παλαιότερων έργων που ξεκίνησαν το 2022, όπως οι νέες επεκτάσεις του μετρό στην Αθήνα και το project των 8 δισ. ευρώ του Ελληνικού, του τουρισμού που φαίνεται να έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή στην Ελλάδα, μετά από ένα εξαιρετικά ισχυρό 2022, με τα έσοδα να αναμένονται μεταξύ 17,5 - 18 δισ. ευρώ, σχεδόν δηλαδή στα υψηλά επίπεδα του 2019.

Ως προς τους τραπεζικούς τίτλους των τριών εκ των τεσσάρων συστημικών (δεν αξιολογεί την Τράπεζα Πειραιώς), η Piraeus Securities χρησιμοποιεί δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ROTE στο 8% για την Alpha Bank, στο 10% για την Εθνική Τράπεζα και στο 11% για τη Eurobank, με ένα κόστος κεφαλαίου (CοE) στο 12,8% ώστε να φτάσει σε δείκτες P/TBVPS στο 0,6x για την Alpha Bank, στο 0,8x για την Εθνική Τράπεζα και στο 0,9x για τη Eurobank.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Χρηματιστηριακή αυξάνει τις τιμές στόχους, που διαμορφώνονται πλέον στα 1,57 ευρώ για την Alpha Bank από 1,42 ευρώ προηγουμένως, στα 1,55 ευρώ για τη Eurobank από 1,50 ευρώ προηγουμένως και στα 5,25 ευρω για την Εθνική Τράπεζα από 4,53 ευρώ.

Piraeus Securities

Ένα άλλο «στοίχημα» για τις ελληνικές τράπεζες θα μπορούσε να αποτελέσει η ελαχιστοποίηση του spread μεταξύ ROTE και CοE, κάτι που θα οδηγούσε σε ένα περαιτέρω re-rating. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω μιας βιώσιμης αύξησης του δείκτη ROTE, η οποία περιορίζεται κάπως από τις υψηλές εποπτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις ή - και τη μείωση του κόστους κεφαλαίου μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας στο καθεστώς του «investment grade» που αναμένεται εντός του 2023.

Ένας ακόμη παράγοντας που θα διατηρήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον κλάδο είναι η σχεδιαζόμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συμμετοχές του στις ελληνικές τράπεζες (1,4% στη Eurobank, 9% στην Alpha Bank, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς και 40% στην Εθνική Τράπεζα). Η διαδικασία αναμένεται να «τρέξει» κατά τη διάρκεια του 2023 - 2024 και να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2025.

Η Piraeus Securities εκφράζει μια εξίσου θετική άποψη για όλες τις ελληνικές τράπεζες που αξιολογεί. Η Eurobank διαθέτει το καλύτερο προφίλ κερδοφορίας και ανάπτυξης, εν μέρει λόγω του διεθνούς σκέλους δραστηριοτήτων και παρουσίας της, με το ενεργητικό της στο εξωτερικό να αντιπροσωπεύει επί του παρόντος το 25% του συνόλου του ομίλου.

Από την άλλη, η Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε να αποτελέσει μια επενδυτική επιλογή χαμηλότερου ρίρκσου σε περιόδους αβεβαιότητας, χάρη στην καλύτερη ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων της τράπεζας (δείκτης NPE στο 5,9%, με κάλυψη 82,5% έως τα τέλη Σεπτεμβρίου πέρυσι) και τα υψηλότερα κεφαλαιακά αποθέματα (δείκτης CET1 FL στο 15,8% στα τέλη Σεπτεμβρίου πέρυσι).

Όσον αφορά την Alpha Bank, υπάρχουν περιθώρια αναβάθμισης της κερδοφορίας της ως αποτέλεσμα της υποχώρησης του κόστους κινδύνου, το οποίο επί του παρόντος βρίσκεται υψηλότερα από τις υπόλοιπες συστημικές, σε συνδυασμό με ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης. Η Alpha Bank διαπραγματεύεται με ένα υψηλό discount της τάξεως του 30% περίπου σε σύγκριση με τις άλλες δύο τράπεζες, ως προς την ενσώματη εσωτερική αξία.

Ως προς τα EPS (κέρδη ανά μετοχή), η Piraeus Securities αναμένει για την Alpha Bank να διαμορφωθούν στα 0,16 ευρώ, στα 0,12 ευρώ και στα 0,13 ευρώ για τη χρονική περίοδο 2022 - 2024, για τη Eurobank στα 0,30 ευρώ, στα 0,13 ευρώ και στα 0,16 ευρώ αντίστοιχα, ενώ για την Εθνική Τράπεζα εκτιμάται πως θα φτάσουν τα 0,95 ευρώ, τα 0,40 ευρώ και τα 0,44 ευρώ αντίστοιχα.

Μάλιστα, η Χρηματιστηριακή εκτιμά πως η Eurobank θα διανείμει ένα μέρισμα από τη χρήση του 2022, της τάξεως των 0,031 ευρώ ανά μετοχή, όπως και η Εθνική Τράπεζα στα 0,10 ευρώ ανά μετοχή, με περαιτέρω ενίσχυση τα επόμενα χρόνια. Η Alpha Bank αναμένεται να επανέλθει στο «δρόμο» της διανομής μερισμάτων το 2023, όπου στο τέλος του εκτιμάται πως θα υπάρξει ένα μέρισμα της τάξεως των 0,023 ευρώ ανά μετοχή.

Το κόστος κινδύνου (CoR) αναμένεται να κινηθεί στο 0,9% κατά μέσο όρο, υψηλότερα από το guidance (0,5% - 0,6% για το οργανικό κόστος κινδύνου) που έχει τεθεί από τις διοικήσεις των τραπεζών. Παρά την ενίσχυση των προβλέψεων, η Χρηματιστηριακή αναμένει πως οι δείκτες ROTE θα παραμείνουν ουσιαστικά σταθεροί το 2023 και θα αυξηθούν ελαφρώς το 2024, χάρη στον καθαρό θετικό αντίκτυπο στα έσοδα από την αύξηση των επιτοκίων, την αυξημένη επιχειρηματική δραστηριότητα και την περιορισμένη αύξηση των λειτουργικών εξόδων.

Η Piraeus Securities επισημαίνει ωστόσο και μια σειρά κινδύνων που ελλοχεύουν, όπως είναι μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ (χαμηλότερη του 2% το 2023) σε συνδυασμό με τη διατήρηση των επιτοκίων σε επίπεδα του 2,5% και άνω, που θα μπορούσε να επηρεάσει τη δημιουργία εσόδων και να οδηγήσει σε υψηλότερα NPEs.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το δύσκολο «σταυρόλεξο» Τράπεζας Πειραιώς - MSCI

Η συντηρητική εκτίμηση της Goldman Sachs για το Χρηματιστήριο μετά το «ράλι» - Πού βάζει τώρα τον πήχη

gazzetta
gazzetta reader insider insider