Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τον μήνα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τον τελευταίο γύρο ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και τα οικονομικά στοιχεία από την Ευρωζώνη.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,3% στις 438,29, ολοκληρώνοντας τον μήνα με άνοδο 6,3%. Ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Νοέμβριο του 2020.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 1,52% στις 13.484 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε άνοδο 1,72% στις 6.448 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύθηκε 1,06% στις 7.423 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 2,16% στις 22.405 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε στις 8.156 μονάδες με άνοδο 0,88%.
Μάκρο
Πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών κινήθηκε η ανάπτυξη στην οικονομία της Ευρωζώνης για το β' τρίμηνο, παρά τη στασιμότητα του γερμανικού ΑΕΠ και εν μέσω των προκλήσεων που θέτει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7% έναντι ανάπτυξης 0,5% στο α' τρίμηνο σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμενα ανάπτυξη 0,2%.
Σε ετήσιο επίπεδο, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 4%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη 3,4%.
Όσον αφορά τις εθνικές επιδόσεις, μηδενική ανάπτυξη παρουσίασε η οικονομία της Γερμανίας για το β' τρίμηνο του 2022, εν μέσω των επιπτώσεων του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης που δημιουργούν οι επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας προς το ισχυρότερο ΑΕΠ της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Destatis, η γερμανική οικονομία παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη έναντι ανάπτυξης 0,2% στο α' τρίμηνο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 0,1%.
Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε η ανάπτυξη της οικονομίας της Γαλλίας στο β' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική αρχή της χώρας (Insee).
Ειδικότερα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5% έναντι ανάπτυξης 0,2% στο α' τρίμηνο του έτους. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 0,2%.
Σε ετήσια βάση, το γαλλικό ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 4,2% για το β' τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,7%.
Επιπλέον, ο ετήσιος πληθωρισμός της Γαλλίας, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώθηκε στο 6,8% έναντι 6,5% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,7%.
Σε μηνιαίο επίπεδο, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 03% από 0,9% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,2%.
Ο γενικός πληθωρισμός της Γαλλίας σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,1% έναντι 5,8% τον Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 6%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,3% από 0,7% τον Ιούνιο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Απρόσμενη άνοδο εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ισπανία για τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, επιβεβαιώνοντας την αύξηση των τιμών για τον τρέχοντα μήνα στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, ο εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 10,8% έναντι 10% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 10,5%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο εμφανίστηκε αποπληθωρισμός 0,5% έναντι πληθωρισμού 1,9% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αποπληθωρισμό 0,8%.
Ο γενικός πληθωρισμός στην Ισπανία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 10,8% από 10,2% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 10,6%. Σε μηνιαίο επίπεδο, εμφανίστηκε αποπληθωρισμός 0,2% έναντι πληθωρισμού 1,9% και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αποπληθωρισμό 0,3%.
Επιχειρηματικά νέα
Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, αύξηση των κερδών της κατέγραψε η BNP Paribas για το β' τρίμηνο του 2022, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα κέρδη της γαλλικής τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 3,18 δισ. ευρώ έναντι 2,91 δισ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν κέρδη στα 2,8 δισ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 12,78 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 8,5% από το β' τρίμηνο του 2021 αλλά και μειωμένα κατά 3,3% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2022, μετέδωσε το MarketWatch. Οι αναλυτές ανέμεναν ανέμεναν έσοδα στα 12,36 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, κέρδη και έσοδα πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών εμφάνισε η Air France-KLM στο β' τρίμηνο του 2022, με τη διοίκηση της αεροπορικής εταιρίας να υποβαθμίζει τις προβλέψεις για τη διακίνηση των επιβατών λόγω των μεγάλων προβλημάτων καθυστέρησης που καταγράφονται σε πολλά αεροδρόμια από την αρχή του καλοκαιριού. Η γαλλο-ολλανδική εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 324 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,49 δισ. ευρώ στο β' τρίμηνο του 2021, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ζημίες 35 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 6,71 δισ. ευρώ έναντι 2,75 δισ. ευρώ στο β' τρίμηνο του 2021, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 6,36 δισ. ευρώ.
Σημαντικές ζημίες κατέγραψε η Renault για το α΄ εξάμηνο του 2022, με τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία να δέχεται ισχυρό πλήγμα από την αποχώρηση της από τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η εταιρεία κατέγραψε ζημίες 1,36 δισ. ευρώ έναντι κερδών 354 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2021, με την αξία των επιχειρήσεων της στη Ρωσία να υπολογίζεται σε 2,2 δισ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις της Renault διαμορφώθηκαν σε 21,12 δισ. ευρώ, έναντι 23,36 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2021.
Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα έσοδα και τα κέρδη της AstraZeneca για το β' τρίμηνο του 2022, με την φαρμακευτική εταιρεία να λαμβάνει ώθηση από την υψηλότερη ζήτηση για τα αντικαρκινικά της φάρμακα, όπως μετέδωσε το Reuters. Τα κέρδη ανήλθαν σε 1,72 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανάμεναν κέρδη 1,56 δολάρια ανά μετοχή. Τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα 10,8 δισ. δολάρια έναντι εκτίμησης των αναλυτών για έσοδα 10,5 δισ. δολάρια.
Κερδοφορία για το β' τρίμηνο του 2022 εμφάνισε η IAG, μητρική της British Airways, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως μετέδωσε το Reuters, η εταιρεία παρουσίασε κέρδη 293 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 967 εκατ. ευρώ στο β τρίμηνο του 2021, με την αυξημένη ζήτηση από τις αγορές της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής να συμβάλλουν στη θετική εικόνα.
«Εκτίναξη» στα ύψη σημείωσαν τα κέρδη α’ εξαμήνου της εταιρείας πολυτελών ειδών Hermes International, παρά τους «κόντρα ανέμους» από τα lockdown στην Κίνα. Η εταιρεία ανακοίνωσε λειτουργικά έσοδα 2,3 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του έτους, από 1,72 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι, και καθαρά κέρδη 1,64 δισ. ευρώ. Το λειτουργικό περιθώριο έφτασε σε νέο υψηλό 42%, ανακοίνωσε η Hermes. Τα έσοδα κατά το εξάμηνο ανήλθαν σε 5,48 δισ. ευρώ, επιβραδύνοντας το β’ τρίμηνο σε 20% αύξηση από 27% το προηγούμενο τρίμηνο. Στην Κίνα, τα έσοδα επιβραδύνθηκαν από τους υγειονομικούς περιορισμούς και το κλείσιμο καταστημάτων τον Απρίλιο και τον Μάιο, αλλά ανέκαμψαν έντονα τον Ιούνιο, ανακοίνωσε η Hermes.