Η νέα «έκρηξη» του πληθωρισμού ενεργοποιεί τους πωλητές στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η νέα «έκρηξη» του πληθωρισμού ενεργοποιεί τους πωλητές στο Χρηματιστήριο
Θετικές κινήσεις σε τράπεζες και δεικτοβαρείς τίτλους με το βλέμμα στην διεθνή εικόνα.

Τελευταία ενημέρωση 15:40

Η νέα έκρηξη του πληθωρισμού ενεργοποίησε τους πωλητές στο Χρηματιστήριο «ροκανίζοντας» τα αρχικά κέρδη και συντηρώντας έτσι το αρνητικό κλίμα με την αγορά να έχει βγει εκτός του ανοδικού καναλιού και των δύο ΚΜΟ 200.

Συγκεκριμένα, τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Απρίλιο, όχι μόνο επιβεβαίωσαν τους φόβους για διψήφια αύξηση του πληθωρισμού, αλλά επικυρώνουν και ότι η άνοδος επιταχύνεται ταχύτατα. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών αυξήθηκε κατά 10,2%, έναντι ανόδου κατά 8,9% τον Μάρτιο, κατά 7,2% τον Φεβρουάριο και κατά 6,2% τον Ιανουάριο.

Η ισχυρή αυτή η άνοδος τιμών ήταν αναμενόμενη σε έναν μεγάλο βαθμό λόγω της προ ημερών ανακοίνωσης από πλευράς Eurostat των πρώτων στοιχείων για την πορεία του Eναρμονισμένου Δείκτη Τιμών που σημείωσε άνοδο κατά 9,1% τον Απρίλιο (σ.σ. για άνοδο 9,4% έκαναν λόγο τα πρώτα στοιχεία). Καθώς λοιπόν ο εν λόγω δείκτης που μετρά την ακρίβεια ανά την ΕΕ κινείται (λόγω διαφορετικής στάθμισης) σε ελαφρά πιο χαμηλά επίπεδα από τον Ελληνικό Γενικό Δείκτη, ήταν προάγγελος των σημερινών ανακοινώσεων.

Η κυβέρνηση με το νέο σχέδιο στήριξης από την ενεργειακή κρίση, επιχειρεί να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις, αναζητώντας πρόσθετα εργαλεία αλλά και επιμένοντας στην θέση της για ανάγκη ευρωπαϊκής παρέμβασης. Και τούτο υπό την πίεση στοιχείων που προοιωνίζoνται συνέχεια των πιέσεων: οι πρόδρομοι δείκτες οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το μήνα Απρίλιο καταγράφουν ισχυρή προσδοκία για αυξήσεις τιμών τους επόμενους μήνες από όλους τους κλάδους αλλά και από πλευράς καταναλωτών, ενώ ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία για το μήνα Μάρτιο σημείωσε άνοδο 46,2%.

Διεθνώς για τις αγορές, το κλίμα είναι άκρως αρνητικό διεθνώς, με τον S&P 500 να διολισθαίνει κάτω από τις 4.000 μονάδες, έχοντας διασπάσει τους δύο ΚΜΟ 200 και έχοντας βγει εντελώς από το ανοδικό κανάλι, ακολουθώντας την πορεία του Nasdaq 100. Επίσης με μια επισφαλή θεμελιώδη προοπτική στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των εξελίξεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας - και τον δείκτη VIX να δίνει την υψηλότερη ένδειξη από τις αρχές Μαρτίου - οι προοπτικές για τον S&P 500 φαίνονται όλο και πιο bearish. Τα αμερικανικά ομόλογα και το δολάριο ενδέχεται να αποτελέσουν τα assets στα οποία οι traders προχωρούν σε ανακατανομή των χαρτοφυλακίων τους.

Εάν η πτώση συνεχιστεί, η διάσπαση του κατώτατου επιπέδου στις 3.968 θα μπορούσε να ενεργοποιήσει περισσότερους πωλητές επιταχύνοντας τον όγκο πωλήσεων και ευρύτερα την πτώση του S&P 500. Ωστόσο, η θετική απόκλιση του RSI υποδηλώνει ότι η καθοδική ορμή επιβραδύνεται και μπορεί σύντομα να ακολουθήσει μια ήπια αντιστροφή, χωρίς να αποτελεί μια αποφασιστική ανατροπή του κλίματος.

Σε αυτό το τοπίο και στη γραμμή που δίνουν οι ξένες μεγάλες αγορές θα κινηθεί και το Χρηματιστήριο. Να τονίσουμε και σε αυτή την περίπτωση, πως το ΧΑ ακολουθεί τη στρατηγική του «sell the rallies», με τους επενδυτές να αναζητούν μια αντίδραση για να μειώσουν τυχόν ζημιές και άλλους να αναζητούν με ένα αυστηρό stock picking μετοχές με γεμάτα ταμεία και πλούσια μερίσματα.

Αρνητική συνήθεια αρχίζει να γίνεται πλέον η επικράτηση των πωλητών στο δεύτερο ημίχρονο των συνεδριάσεων, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί εκ νέου κατά 0,41% στις 855 μονάδες και με τον τζίρο στα 65,04 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες, που αποτελούν κλάδο οδηγό του ΧΑ πιέζουν εκ νέου οι πωλητές με την ΕΤΕ να υποχωρεί κατά 0,89% στα 3,35 ευρώ, τη Eurobank κατά 0,44%, την Alpha Bank κατά 0,53% και τη Πειραιώς κατά 2,74% στα 1,22 ευρώ.

Η JP Morgan με σημερινή της ανάλυση επισημαίνει πως η Eurobank παραμένει top pick διατηρώντας τη σύσταση στάση «overweight», όπως και για τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, ενώ την «ουδέτερη» σύσταση διατηρεί και για την Τράπεζα Πειραιώς.

Σε αυτή τη βάση, αυξάνει την τιμή στόχο για την Eurobank στα 1,60 ευρώ από 1,30 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική Τράπεζα στα 4,5 ευρώ από 4 ευρώ προηγουμένως. Από την άλλη, μειώνει την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 1,5 ευρώ από 1,6 ευρώ, και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,8 ευρώ από 2 ευρώ. Συνεπώς, τα περιθώρια ανόδου σε σύγκριση με τις τρέχουσες τιμές των μετοχών είναι 51% για την Αlpha Bank, 77% για τη Eurobank και 33% για την Εθνική Τράπεζα και 43% για μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς.

Ισχυρό κλείδωμα θέσεων και κατοχύρωση κερδών καταγράφεται στην Τέρνα Ενεργειακή λόγω και της υπεραπόδοσης που έχει καταγράψει τους τελευταίους μήνες, υποχωρώντας κατά 4,83% στα 16,34 ευρώ. Η πτώση της επηρεάζει και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που σημειώνει απώλειες 2,54% στα 9,21 ευρώ. Από την αντίπερα όχθη η χθεσινή ισχυρή οπισθοχώρηση της Jumbo διαμόρφωσε ένα σημείο εισόδου για τους αγοραστές με τη μετοχή να ενισχύεται κατά 3,07%.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση σημείο εισόδου υπάρχει στην Coca Cola έχοντας βουλιάξει χαμηλότερα των 19 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 3,03% στα 18,54 ευρώ.

Να σημειωθεί πως κόντρα στο διεθνές επιφυλακτικό, έως αρνητικό κλίμα, και στην επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξαιτίας των γεωπολιτικών κινδύνων και της επιθετικής «τροχιάς» του πληθωρισμού, η HSBC διατηρεί στο έπακρον τη «bullish» θέση της για τις μετοχές των Jumbo και ΟΠΑΠ.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός οίκος, διατηρεί τη σύσταση «buy» για τις μετοχές των δύο εισηγμένων, ανεβάζοντας τον «πήχη» για τη Jumbo στα 19 ευρώ από 17,50 προηγουμένως και για τον ΟΠΑΠ (σύσταση «buy») στα 18 ευρώ από 16,50 που έθετε ως τιμή στόχο.

Ήπια θετικά κινούνται επίσης ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ η Titan λόγω θεμελιωδών μεγεθών και η Coca Cola λόγω των ισχυρών απωλειών που έχει καταγράψει από την αρχή του πολέμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider