Ξένα Χρηματιστήρια
22-11-2021 | 23:09

Νευρικότητα στη Wall Street και πιέσεις σε Nasdaq

Newsroom
Μοιράσου το
Νευρικότητα στη Wall Street και πιέσεις σε Nasdaq
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Δεν κατάφεραν να επικρατήσουν οι αγοραστές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, και μετά τις επιλογές του Τζο Μπάιντεν για την προεδρία και την αντιπροεδρία της Fed.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο, τόνισε ότι η Fed θα πρέπει να ηγηθεί του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Για το θέμα αυτό ο Πάουελ έχει επικριθεί δριμύτατα από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος το τελευταίο διάστημα.

Ο Πάουελ και η Λιέλ Μπρέιναρντ, την οποία πρότεινε για αντιπρόεδρο της Fed ο Μπάιντεν, επισήμαναν και οι δύο τις «καταστροφικές συνέπειες» που έχει ο υψηλός πληθωρισμός για την αμερικανική οικονομία και τις οικογένειες, ένδειξη ότι ο έλεγχος της αύξησης των τιμών ενδέχεται να αποτελέσει την κορυφαία προτεραιότητα της ομοσπονδιακής τράπεζας.

Στις σύντομες δηλώσεις τους, μετά την ανακοίνωση του διορισμού τους, ο Πάουελ και η Μπρέιναρντ τόνισαν και οι δύο ότι αντιλαμβάνονται πόσο επιζήμιος έχει γίνει ο πληθωρισμός. «Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει επιπτώσεις στις οικογένειες, ιδίως σε εκείνες που δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο κόστος των βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα, η στέγαση και οι μεταφορές», είπε ο Πάουελ. «Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να στηρίξουμε την οικονομία, μια ισχυρή αγορά εργασίας και να εμποδίσουμε τον υψηλό πληθωρισμό να εδραιωθεί», πρόσθεσε.

Στους δείκτες, ο Dow Jones ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,05% στις 35.619 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,32% στις 4.682 μονάδες και τον Nasdaq να διορθώνει σημαντικά κατά 1,26% στις 15.854 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη ισχυρή άνοδο κατέγραψε η μετοχή της Travelers στο 2,85% και της Cisco στο 2,54%, ενώ ισχυρές απώλειες άνω του 2% κατέγραψε η μετοχή της Visa.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν και οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών, με τη Goldman Sachs και τη Morgan Stanley να ξεχωρίζουν.

Παράλληλα, οι επενδυτές έδειξαν να στρέφουν το βλέμμα τους στην πορεία της πανδημίας, καθώς μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες μπαίνουν σε ένα νέο κύκλο περιοριστικών μέτρων, με την Αυστρία να κάνει την αρχή και τη Γερμανία να ακολουθεί.

 Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) την ΗΠΑ αναθεώρησαν σήμερα την ταξιδιωτική οδηγία τους για τη Γερμανία και τη Δανία, λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων της Covid-19 στις χώρες αυτές.

Τα CDC αύξησαν στο «επίπεδο τέσσερα: πολύ υψηλή» τη σύστασή τους για τις δύο ευρωπαϊκές χώρες, προτρέποντας τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια εκεί.

Αντιθέτως, υποβάθμισαν στο «επίπεδο τρία: χαμηλός κίνδυνος» το Ισραήλ, την Αρούμπα, τις αμερικανικές Παρθένες Νήσους, το Κουρασάο και τη Γουαδελούπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.