Διεθνείς αναλυτές: Τι εκτιμούν για τις τιμές του φυσικού αερίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεθνείς αναλυτές: Τι εκτιμούν για τις τιμές του φυσικού αερίου
Η ευρωπαϊκή αποθήκευση φυσικού αερίου εξακολουθεί να αποκαθίσταται με σταθερό ρυθμό.

Η αγορά φυσικού αερίου διέρχεται μία πρωτόγνωρη περίοδο με τις τιμές να διατηρούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για ένα ικανό χρονικό διάστημα. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία έφθασαν να είναι σχεδόν διπλάσιες από την τιμή του πετρελαίου για ισοδύναμη ενέργεια.

Ένα μέρος της διεθνούς αγοράς θεωρεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου αποτελούν μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν καθώς η ενεργειακή μετάβαση επιταχύνεται και η ζήτηση μετατοπίζεται από τα πιο βρώμικα ορυκτά καύσιμα σε πιο «πράσινες» εναλλακτικές λύσεις.

Όμως, κάποιοι άλλοι παράγοντες της αγορά θεωρούν ότι οι τρέχουσες τιμές μπορεί απλώς να αντικατοπτρίζουν μια ανταγωνιστική αγορά που ανταποκρίνεται σε μια ασυνήθιστη συγκυρία όπου δρουν οικονομικές δυνάμεις και άλλοι παράγοντες. Θεωρούν μάλιστα ότι στο εγγύς μέλλον, είναι πιθανή μια απότομη διόρθωση.

Σίγουρα οι τιμές είναι υψηλές. Αυτό αποδίδεται σε πολλές αιτίες. Ο κρύος καιρός στις αρχές του 2021 οδήγησε σε άνοδο της ζήτησης στην Ασία, ενώ η χαμηλότερη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Νότια Αμερική οδήγησε τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου μακριά από την Ευρώπη.

Αλλά και η παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα στις ΗΠΑ οδηγώντας σε στενότητα την αγορά. Ταυτόχρονα, υπήρξε χαμηλότερη ευρωπαϊκή παραγωγή φυσικού αερίου εν μέρει λόγω των δυσκολιών συντήρησης εν μέσω της πανδημίας. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από τις αναμενόμενες εισαγωγές μέσω αγωγών από τη Ρωσία και την αύξηση της ζήτησης μετά από την πτώση της αιολικής ενέργειας. Όλα αυτά εμπόδισαν περαιτέρω την ικανότητα της Ευρώπης να «ξαναχτίσει» τα αποθεματικά της.

Ο χειμώνας του 2020-2021 ήταν πιο ψυχρός σε σχέση με τις μέσες θερμοκρασίες που ίσχυαν τα τελευταία 40 χρόνια στην Ευρώπη, τη Ρωσία και τη βορειοανατολική Ασία. Κατ' επέκταση, οι αγοραστές LNG (κυρίως στην Ασία) χτίζουν αποθέματα, φοβούμενοι την επανάληψη του περασμένου έτους, όταν πιάστηκαν απροετοίμαστοι. Αυτό διατηρεί τις τιμές ψηλά και απομακρύνει τα φορτία από την Ευρώπη, η οποία προσπαθεί να αναπληρώσει τα αποθέματά της.

Από την άλλη πλευρά, η ευρωπαϊκή αποθήκευση εξακολουθεί να αποκαθίσταται με σταθερό ρυθμό. Εάν αυτό συνεχιστεί μέχρι τον Οκτώβριο, τότε θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες που θα προέκυπταν ακόμη και από έναν χειμώνα εξίσου ψυχρό με τον περυσινό. Αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών, ωστόσο, όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, θα χρειαζόταν ένας ακόμη πιο παρατεταμένος και ψυχρότερος χειμώνας από τον προηγούμενο για να καταγραφεί μια συνεχής αύξηση των τιμών πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα. Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου, με τη σειρά τους, θα αναγκάσουν τους μεγάλους τελικούς χρήστες της βιομηχανίας και της ενέργειας να απομακρυνθούν από το φυσικό αέριο, ενώ ορισμένες βιομηχανίες θα πρέπει να κλείσουν για ένα χρονικό διάστημα.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο σενάριο. Ένας πιο ήπιος χειμώνας θα επέτρεπε στους Ευρωπαίους αγοραστές να αναπληρώσουν περαιτέρω τα αποθέματά τους και να αντέξουν καλύτερα σε κάθε πιθανό κρύο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Και αν τελικά το κρύο δεν «χτυπήσει την πόρτα τους», θα μπορούσαμε να περιμένουμε να πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Καθώς προχωράμε προς το 2022, μέρος της αύξησης της ζήτησης στη Νότια Αμερική και τη βορειοανατολική Ασία είναι πιθανό να εξαληφθεί.

Μερικά από τα ζητήματα προμήθειας ΥΦΑ έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν και υπάρχουν νέες μονάδες που αναμένεται να ξεκινήσουν στις ΗΠΑ. Οι ροές από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nordstream 2 αναμένεται επίσης να ξεκινήσουν αργότερα το 2022.

Με πληροφορίες από τους Financial Times.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider