Γιατί η Κίνα έχει εξαπολύσει τώρα τον «πόλεμο» ενάντια στα crypto;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Κίνα έχει εξαπολύσει τώρα τον «πόλεμο» ενάντια στα crypto;
Από τον Ιούλιο, οι μισοί miners bitcoin στον κόσμο έχουν πλέον εκδιωχθεί από την χώρα μετά την απόφαση του Πεκίνου να καταστείλει σοβαρά την εξόρυξη και συναλλαγή bitcoin.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε την Τρίτη ότι διέταξε το κλείσιμο μιας εταιρείας που «υποψιάστηκε ότι παρέχει υπηρεσίες software για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων». Η διαταγή, που εκδόθηκε από το γραφείο της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας στο Πεκίνο, προειδοποίησε επίσης να μην παρέχει κανείς άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με crypto, συμπεριλαμβανομένης της παροχής εργασιακών χώρων ή υπηρεσιών μάρκετινγκ.

Το χτύπημα ενάντια στα ψηφιακά νομίσματα δεν είναι κάτι νέο για το κινεζικό κράτος.

Το 2013, η χώρα διέταξε παρόχους πληρωμών να σταματήσουν να χρησιμοποιούν bitcoin. Οι κινεζικές αρχές διέκοψαν τις πωλήσεις των νομισμάτων το 2017 και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να στοχεύουν τις συναλλαγές τους το 2019.

Αλλά συνήθως, κάθε φορά που το Πεκίνο επιτίθεται στον χώρο των crypto, τελικά ο αυστηρός έλεγχος υποχωρεί.

Αυτή η φορά, ωστόσο, φαίνεται να είναι διαφορετική.

Τον Μάιο, η Κίνα απαγόρευσε σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες πληρωμών να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα. Τον Ιούνιο, έγιναν μαζικές συλλήψεις στην Κίνα ατόμων που υποπτεύονταν ότι χρησιμοποιούσαν κρυπτονομίσματα με κακόβουλους τρόπους. Τον ίδιο μήνα, οι αρχές αύξησαν την πίεση στις τράπεζες και στις εταιρείες πληρωμών να σταματήσουν να παρέχουν σχετικός υπηρεσίες και το Weibo, το Twitter της Κίνας, ανέστειλε λογαριασμούς που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα.

Από τον Ιούλιο, οι μισοί miners bitcoin στον κόσμο έχουν πλέον εκδιωχθεί από την χώρα μετά την απόφαση του Πεκίνου να καταστείλει σοβαρά την εξόρυξη και συναλλαγή bitcoin.

«Η κυβέρνηση της Κίνας κάνει ό, τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα θα εξαφανιστούν από τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά συστήματα και την οικονομία», δήλωσε ο Φρεντ Τίελ, Διευθύνων Σύμβουλος της Marathon Digital Holdings και μέλος του Συμβουλίου Mining Bitcoin.

Γιατί τώρα;

Γιατί λοιπόν η Κίνα έχει κηρύξει ουσιαστικά πόλεμο στα κρυπτονομίσματα το 2021;

«Αναρωτιόμαστε όλοι», είπε ο Νικ Κάρτερ, ιδρυτής του Castle Island Ventures.

Μια θεωρία είναι ότι αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας επιβολής του νόμου και της τάξης πριν από την εκατοστή επέτειο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος φέτος.

«Καταστέλουν κάθε είδους ανεπιθύμητη συμπεριφορά», είπε ο Κάρτερ.

Τα crypto είναι από καιρό συνώνυμα με το έγκλημα στην ηπειρωτική Κίνα.

«Η μεγαλύτερο απάτη στα crypto ήταν πιθανότατα το Plus Token, το οποίο ήταν κινέζικη δουλειά», είπε.

Σε αυτό το σχέδιο, οι απατεώνες απέσπασαν 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές και δεκάδες από αυτούς συνελήφθησαν.
Μια άλλη θεωρία είναι ότι η Κίνα ανοίγει τον δρόμο για το δικό της ψηφιακό γιουάν, ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014.

«Μέρος αυτού είναι να διασφαλιστεί ότι θα υιοθετηθεί το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, και μέρος αυτού είναι πιθανότατα να διασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες χρηματοπιστωτικής εποπτείας θα είναι σε θέση να ελέγχουν όλη την οικονομική δραστηριότητα», εξήγησε ο Τίελ. Το ψηφιακό γιουάν θα μπορούσε, θεωρητικά, να προσφέρει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη δύναμη για να παρακολουθεί τις συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο.

Ωστόσο, ο Κάρτερ υποστηρίζει ότι το bitcoin και το ψηφιακό γιουάν είναι διαφορετικά από την σκοπιά πως δεν μπορούν πραγματικά να θεωρηθούν άμεσοι ανταγωνιστές.

«Αυτός είναι σίγουρα ο πιο συχνά αναφερόμενος λόγος», είπε ο Κάρτερ. «Απλώς δεν ξέρω αν το πιστεύω. Είναι τόσο διαφορετικά συστήματα το ένα από το άλλο».

Το πιο πιθανό κίνητρο, σύμφωνα με τον Κάρτερ, είναι ότι το Πεκίνο επιδιώκει να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων μέσω πραγματικών και κρυπτονομισμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider