Τι «βλέπουν» σε Eurobank, Wood, Deutsche Bank και KBW

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι «βλέπουν» σε Eurobank, Wood, Deutsche Bank και KBW
Θετικό «σήμα» για την ευρύτερη πορεία της Eurobank, στέλνουν οι Wood, Deutsche Bank και Keefe, Bruyette & Wood μετά το πέρας του α' τριμήνου και το guidance που έθεσε η διοίκηση της τράπεζας.

Θετικό «σήμα» για την ευρύτερη πορεία της Eurobank, στέλνουν οι Wood, Deutsche Bank και Keefe, Bruyette & Wood μετά το πέρας του α' τριμήνου και το guidance που έθεσε η διοίκηση της τράπεζας.

Η Wood, μετά τα σταθερά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα, βελτιώνει τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη για το 2021 κατά 15%, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι η τράπεζα βρίσκεται σε θέση να επιτύχει τους στόχους για EPS (κέρδη ανά μετοχή) 0,10 ευρώ και 0,15 ευρώ το 2021 και το 2022 αντίστοιχα, με βάση τις χαμηλότερες προβλέψεις (120 μ.β. και 60 μ.β., αντίστοιχα). Από την άλλη, ο κίνδυνος για τις προβλέψεις ως προς το σκέλος των κερδών παραμένει ανοδικός, υπό το πρίσμα των καθησυχαστικών τάσεων για την ποιότητα του ενεργητικού και των χαμηλότερων εισροών από τη λήξη των αναστολών πληρωμής.

Παράλληλα, ο οίκος αναμένει πως ο όγκος των NPEs για τη φετινή χρονιά θα διαμορφωθεί στα 3,2 δισ. ευρώ, με τον δείκτη NPE να είναι ελαφρώς χαμηλότερος από το 8%, καθοδηγούμενος από το project «Mexico». Η τιτλοποίηση εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και το αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής II» αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τις χαμηλότερες εισροές NPEs, η Wood μείωσε τις εκτιμήσεις της για το CoR για το 2021 στις 120 μ.β, από 140 μ.β προηγουμένως, που αποτελεί και το άνω άκρο του εύρους που διατηρεί η διοίκηση της τράπεζας (110 - 120 μ.β για το 2021), «βλέποντας» στον ορίζοντα και τις 60 μ.β.

Eurobank

Από την άλλη, η Wood αναμένει μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII), κυρίως λόγω της απο-ενοποίησης των NPEs. Η αύξηση στο σκέλος των προμηθειών (+9% σε ετήσια βάση) θα μετριάσει τον αντίκτυπο, οδηγώντας σε σταθερά οργανικά έσοδα. Από το 2022 και μετά, τα καθαρά έσοδα από τόκους θα είναι σχετικά επίπεδα, ενώ από το 2023 αναμένεται να ενισχυθούν. Έτσι, η ανάκαμψη στο NII και η ισχυρή δημιουργία εσόδων από προμήθειες θα πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση των οργανικών εσόδων κατά 5% το 2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που αναμένουν παράλληλα, ταχύτερη αύξηση της κερδοφορίας λόγω της βραδύτερης επέκτασης του κόστους και των σταθερών προβλέψεων οδηγώντας σε δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) ελαφρώς υψηλότερο από το 10%.

Πέραν αυτού, ο οίκος αναμένει δείκτη εποπτικών κεφαλαίων CET1 στο 12,8% το 2021 σε όρους Βασιλείας ΙΙΙ (Fully Loaded), με περίπου 100 μ.β δημιουργίας οργανικών κεφαλαίων. Αυτό συνεπάγεται ένα δείκτη CET1 FL κοντά στο 15% έως το 2024, ενώ ο δείκτης συνολικού κεφαλαίου (TCR) θα μπορούσε να φθάσει στο 16% στο τέλος του έτους και να ανέλθει στο 17% έως το 2024, παρά την αύξηση του RWA. Η Wood επισημαίνει παράλληλα, ότι η Eurobank είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, με επαρκή buffers για να πετύχει την υψηλή μονοψήφια αύξηση των δανείων, ένα χαμηλότερο δείκτη NPE κάτω του 5% και να καταβάλει μέρισμα 10% το 2023 και 20% το 2024.

Υπό αυτό το πρίσμα, εξακολουθεί να «βλέπει» σημαντική αξία στη μετοχή της τράπεζας, παρά τη σημαντική άνοδο της τάξεως του 48,12% που έχει καταγράψει από τις αρχές του έτους, θέτοντας έτσι τιμή στόχο στα 1,10 ευρώ από 0,90, με σύσταση «buy». Όπως επισημαίνει το ελκυστικό προφίλ ανάπτυξης δεν αντικατοπτρίζεται στην τρέχουσα αποτίμηση, αφού η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV (τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία) περίπου στο 0,5x, P/E (τιμή προς κέρδη) περίπου στο 5x, για το 2022 και με discount που ξεπερνά το 40% έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών. Ακόμη ωστόσο και στην τιμή στόχο που θέτει η Wood, η μετοχή θα εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με discount άνω του 20% σε όρους P/E έναντι των τραπεζών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Από τη μεριά της η Deutsche Bank, χαρακτηρίζοντας αξιοπρεπή τα αποτελέσματα α' τριμήνου της Eurobank και επισημαίνοντας πως διαθέτει το καλύτερο προφίλ δραστηριοτήτων στο εξωτερικών (θα πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει θετικές εκπλήξεις μέσω αυτού) σε σύγκριση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, αυξάνει ελαφρώς την τιμή στόχο στα 0,80 ευρώ από 0,70 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση «hold». Η αύξηση αυτή αποτελεί απόρροια της αναθεώρησης των εκτιμήσεων του γερμανικού οίκου για τα καθαρά κέρδη της τράπεζας κατά 8% για το 2021 και κατά 12% το 2022, κυρίως λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων, που εν μέρει αντισταθμίζονται από τις ελαφρώς χαμηλότερες εκτιμήσεις για την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους. Παράλληλα, εκτιμά ότι έχει γίνει ένα μεγάλο μέρος του pricing του χαμηλότερου CoR στα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής αφήνοντας έτσι περιορισμένο ανοδικό περιθώριο. Σε αντίθεση με τη Wood, η Deutsche Bank δεν αναμένει προς ώρας, να ανοίγει ο «δρόμος» για την καταβολή μερισμάτων μέχρι το 2023.

Αντίστοιχα και η KBW αυξάνει ελαφρώς την τιμή στόχο για τη μετοχή της Eurobank στα 0,80 ευρώ από 0,77 ευρώ με ουδέτερη σύσταση, ενώ συνεχίζει να αποτελεί κορυφαία της επιλογή από τον κλάδο, λόγω της σχετικής της δύναμης να διευρύνει την ικανότητα κερδοφορίας και του αποτυπώματός της στο εξωτερικό, το οποίο μπορεί να προφέρει ισχυρές δυνατότητες ανάπτυξης. Επιπλέον, ο οίκος αυξάνει τις εκτιμήσεις του για τα EPS κατά 57% (0,02 ευρώ), 16% (0,11 ευρώ) και 1% (0,12 ευρώ) αντίστοιχα για το διάστημα μεταξύ 2021 - 2023, λόγω του μικρότερου αναμενόμενου αρνητικού αντίκτυπου της συναλλαγής «Mexico», που έχει περάσει και στις εκτιμήσεις του.

Ευρύτερα για το 2021, η KBW εκτιμά πως τα καθαρά έσοδα από τόκους θα φτάσουν τα 1,3 δισ. ευρώ, από προμήθειες τα 422 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά έσοδα τα 1,825 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων τα 86 εκατ. ευρώ, όταν το DTC καλύπτει περίπου το 77% των εποπτικών κεφαλαίων CET1 FL, ή περίπου το 60% σε phased-in, με βάση τις μετρήσεις μέχρι τα τέλη του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider