Bitcoin: Το «εγκαταλείπουν» οι θεσμικοί επενδυτές;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bitcoin: Το «εγκαταλείπουν» οι θεσμικοί επενδυτές;
Εν μέρει αιτία της αδυναμίας του bitcoin δείχνει να είναι και η προς στιγμήν υποχώρηση της ευρύτερης θεσμικής αποδοχής του. 

Η δραματική μείωση της τιμής του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων έρχεται σαν αποτέλεσμα αρνητικής κριτικής και άλλων καταλυτικών παραγόντων, από τον Έλον Μασκ μέχρι το νέο γύρο ρυθμίσεων από την κινεζική κυβέρνηση, οι οποίοι χτύπησαν ένα χώροο οποίος χαρακτηρίζεται από ακραία μεταβλητότητα.

Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα έπεσε περισσότερο από χαμηλό τριμήνου την Τετάρτη, στα 30.000 δολάρια, μια πτώση άνω του 30%, αν και την Πέμπτη κατάφερε να σβήσει κάποιες από τις απώλειες, διαπραγματευόμενο περί τις 40.000 δολάρια. Το Ether, το δεύτερο στην κατάταξη ψηφιακό νόμισμα, επίσης έπεσε ραγδαία φτάνοντας και κάτω από τα 2.000 δολάρια στιγμιαία, μείωση πλέον του 40% σε 24 ώρες.

Η πρόσφατη κατρακύλα είναι μια διόρθωση σε σχέση με την εξωφρενική άνοδο στο 2ο μισό του προηγούμενου έτους. Η τιμή του bitcoin ακόμα παραμένει στο 200% πάνω σε σχέση με την αντίστοιχη του Σεπτεμβρίου, προϊόν ενός bull ράλι που προκλήθηκε από hedge funds, τράπεζες και άλλες εταιρείες που έδειχναν να ασπάζονται το κρυπτονόμισμα.

«Περισσότερος κόσμος κατέχει πλέον κρυπτονομίσματα. Έφτασε στις τσέπες απ΄ άκρη σ’ άκρη σε όλη την κοινωνία κάτω από την επίδραση ενός συνδυασμού γεγονότων – ένας συνδυασμός της Tax Day, των tweets του Έλον Μασκ, κι οτιδήποτε άλλο, όπου η θετικότητα αντανακλάστηκε στις κινήσεις της τιμής, και τώρα έχουμε μια κατάσταση ρευστοποίησης», δήλωσε στο CNBC ο υπερασπιστής του bitcoin Μάικ Νόβογκρατζ.

Η θεσμική υποστήριξη υποχωρεί

Εν μέρει αιτία της αδυναμίας του bitcoin δείχνει να είναι και η προς στιγμήν υποχώρηση της ευρύτερης θεσμικής αποδοχής του.

Νωρίτερα φέτος, ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε πως θα αγόραζε bitcoin αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων για την Tesla. Πολλές εταιρείες συστημάτων πληρωμής ανακοίνωσαν πως θα αναβαθμιζόντουσαν έτσι ώστε να συναλλάσσονταν με κρυπτονομίσματα και μεγάλες τράπεζες της Wall Street ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω στο trading κρυπτονομισμάτων. Στα μέσα Απριλίου η Coinbase εισήχθη στο χρηματιστήριο.

Ωστόσο, ο Μασκ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως η Tesla δεν θα δεχόταν πια bitcoin ως μέσο πληρωμής, εξαιτίας περιβαλλοντικών ανησυχιών, αν και διευκρίνισε πως η εταιρεία δεν θα πούλαγε όσα είχε στην κατοχή της.

Και η Coinbase, της οποίας η μετοχή εκτοξεύθηκε άνω των 400 δολαρίων λίγο μετά την πρώτη της διαπραγμάτευση στη Wall Street στις 14 Απριλίου, γρήγορα έχασε τα κέρδη της κι έπεσε περί τα 220 δολάρια ανά μετοχή, το πρωί της Τετάρτης. Η μέρα που εισήχθη στο χρηματιστήριο είναι επίσης και η ημέρα που το bitcoin έπιασε το ιστορικό υψηλό του.

Επιπρόσθετα, μια νέα έκθεση από την JPMorgan ανέφερε πως οι θεσμικοί επενδυτές δείχνουν να απομακρύνονται από το bitcoin και να μετακινούνται ξανά προς το χρυσό. Αν και οι υπερασπιστές του θέλουν να παρουσιάσουν το bitcoin ως πιθανό αντικαταστάτη του χρυσού, η μεταβλητότητα του δεν εμπνέει την ίδια εμπιστοσύνη.

Η αδυναμία όμως δεν εντοπίζεται μόνο στα κρυπτονομίσματα, καθώς εμφανίζεται μια ευρύτερη κίνηση απομάκρυνσης των επενδυτών από κερδοσκοπικές συναλλαγές.

Οι τεχνολογικές και αναπτυξιακές μετοχές οι οποίες απέδωσαν κατά την διάρκεια της πανδημίας, επίσης… δυσκολεύονται τις τελευταίες εβδομάδες.

Το fund Ark Innovation της δημοφιλούς Κάθι Γουντ, έχει πέσει άνω του 30% από τα υψηλά του Φεβρουαρίου. Την Τετάρτη, ο τεχνολογικός Nasdaq βρίσκεται 6,9% κάτω από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό του στις 26 Απριλίου. Ο Russell 2000 είναι κάτω 5,6% για την ίδια περίοδο.

Επιμέλεια: Κώστας Αποστολόπουλος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μαζεύει τις βαριές απώλειες το Bitcoin - Υψηλή μεταβλητότητα

Δεν «πουλάει» ο Έλον Μασκ - Βγαίνει κερδισμένος από τη «βουτιά» του bitcoin

Κρυπτονομίσματα: Η «ελεύθερη πτώση» - Πώς εξανεμίστηκαν 600 δισ. δολάρια σε μία εβδομάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider