Χρηματιστήριο: Οι μερισματικές αποδόσεις στην εποχή των… οριακών ή αρνητικών yields

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Οι μερισματικές αποδόσεις στην εποχή των… οριακών ή αρνητικών yields

Με το yield των δεκαετών κρατικών ομολόγων να κυμαίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα μόλις στα επίπεδα πέριξ των 0,8%, αν λάβουμε υπόψη μας την πρόσφατη έκδοση, και τις αποδόσεις σε άλλα ευρωπαϊκά bonds να είναι αρνητικές αναμφίβολα η έννοια της μερισματικής απόδοσης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ακόμα και αν είναι σχετικά μικρή, αποκτά μια ενδιαφέρουσα διάσταση.

Βέβαια, ακόμα είναι νωρίς, μόλις που μπήκαμε στον δεύτερο μήνα του έτους βρισκόμαστε ακόμα στην «καρδιά» ενός νέου ακόμα κύματος πανδημίας με αβέβαιη ακόμα την πλήρη αποτίμηση της κρίσης στα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων και στη ρευστότητά τους, ωστόσο, το ζήτημα των μερισμάτων και την χρηματοδοτικών διανομών από πλευράς των εισηγμένων ουδέποτε χάνει τη λάμψη του.

Κατά πόσο φέτος οι εισηγμένες θα επαναλάβουν τα επιτεύγματα των αμέσως προηγούμενων ετών, όταν προσέφεραν ως bonus στους μετόχους τους μέσω μερισμάτων και επιστροφής κεφαλαίου σχεδόν 2,2 δις ευρώ το 2019 και κατ’ εκτίμηση περί τα 1,8 δις ευρώ πέρυσι (το 2018 συνολικά δόθηκαν περί τα 1,3 δις ευρώ), είναι ένα ερώτημα που δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Αλλωστε, είναι τέτοια η οικονομική συγκυρία που ίσως υποχρεώσει ακόμα και… γαλαντόμους, συνήθως ή παραδοσιακά, ομίλους να αλλάξουν τακτική είτε περικόπτοντας τις παροχές είτε και μη δίνοντας bonus.

Η τελευταία τριετία, βάσει εκτιμήσεων ανθρώπων της αγοράς, προσέφερε μια διόλου ευκαταφρόνητη μέση μερισματική απόδοση που έφτασε στο 2,9% το 2018, το 3,6% το 2019 και περί το 3,5% πέρυσι. Πόσο πιθανό είναι φέτος οι εισηγμένες να προσφέρουν στους μετόχους τους συνολικές χρηματική διανομή που θα φτάσει στα επίπεδα της προηγούμενης διετίας; Και πόσο εφικτό είναι να καταγραφεί μέση μερισματική απόδοση της τάξεως του 2,5% με 3,5%;

Προφανώς και η απάντηση θα δοθεί στη συνέχεια και θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των εισηγμένων να προσφέρουν χρηματικές διανομές αλλά και τις τιμές στο ταμπλό. Ενδεχομένως κάποιες εταιρείες να μην προσφέρουν μέρισμα και επιστροφές, ενώ πέρυσι τα χρήματα που μοιράστηκαν θα τύχουν απαλλαγής μέσα στο 2021 από τη φορολογική επιβάρυνση της «εισφοράς αλληλεγγύης».

Όλα θα εξαρτηθούν από τις επιχειρηματικές και οικονομικές συνθήκες, πλην όμως, ήδη αναλυτές εκτιμούν ότι δεν είναι απίθανο να καταγραφεί μια μέση μερισματική απόδοση στο Χ.Α. το 2021 πέριξ του 1%-1,5% υπό καλές συνθήκες και πάντα αναλόγως και των τιμών στο ταμπλό. Εάν πέσουν μέσα στις προβλέψεις τους οι αναλυτές, παρά το γεγονός ότι ακόμα είμαστε στην αρχή του έτους, μια απόδοση ακόμα και 1% ή 1,5%, που για κάποιες εισηγμένες ίσως να είναι και μεγαλύτερη, αναμφίβολα θεωρείται καλύτερη από τις ακόμα χαμηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ή ακόμα και σε σχέση με τα yields εταιρικών εκδόσεων, ιδίως για κάποιες από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Οσο οι αποδόσεις στα ομόλογα παραμένουν οριακές ή αρνητικές, ακόμα και αν οι μετοχικές αγορές κρύβουν κινδύνους ή αναταράξεις για την ώρα αποτελούν μια εναλλακτική επιλογή για όσους αναζητούν αποδόσεις καλύτερες από αυτές των ομολόγων. Φτάνει αυτό από μόνο του για να δελεαστεί κάποιος; Ίσως όχι αλλά δεν παύει να αποτελεί μια βάση.

Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον για τις περισσότερες εισηγμένες που αποτελούν και τον «κορμό» των ομίλων που συνηθίζουν να προσφέρουν χρηματικά bonus, τα μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίου στέλνουν και ένα σαφές για τις μελλοντικές προοπτικές.

Κατά πόσο φέτος ονόματα όπως οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, Quest, Attica Group, Aegean, Πλαστικά Θράκης, Μύλοι Κεπενού, Παπουτσάνης, Inform Λύκος, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, Paperpack, Μουσικός Οίκος Νάκα, ΕΛΒΕ, ΙΑΣΩ, ASCO, Πετρόπουλος, Ικτίνος, Briq Properties, Prodea, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Καρέλιας, Ικτίνος, Τράπεζα της Ελλάδας, Profile, Sarantis, ElvalHalcor, Πλαίσιο, Λούλης, ΕΥΑΘ, Space, Flexopack, Autohellas, Βογιατζόγλου, Κρι Κρι -και άλλες που «αδικήσαμε» μη αναφέροντας - επαναλάβουν τις διανομές προηγούμενων ετών (κάναμε αναφορά σε εισηγμένες που έδωσαν bonus π.χ. πέρυσι ή πριν) «στείλουν εκ νέου στο ταμείο» τους μετόχους τους αλλά και με ποιο ποσό, θα απαντηθεί τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider