ΟΔΔΗΧ: Με 8-12 δισ. ευρώ θα βγει στις αγορές η Ελλάδα το 2021

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΔΔΗΧ: Με 8-12 δισ. ευρώ θα βγει στις αγορές η Ελλάδα το 2021
Τα 2 σενάρια για τον δανεισμό της χώρας και η πρόθεση για πρόωρη αποπληρωμή χρέους. Οι 4 άξονες της στρατηγικής του 2021. Στα 31 δισ. ευρώ τα διαθέσιμα σήμερα.

Στα 8 - 12 δισ. ευρώ, με βασικό στόχο τα 10 δισ. ευρώ αναμένεται να κυμανθεί η συνολική εκδοτική δραστηριότητα για το ελληνικό δημόσιο το 2021, όπως έκανε γνωστό ο ΟΔΔΗΧ, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του insider.gr.

O ΟΔΔΗΧ δημοσιοποιεί δύο σενάρια αναφορικά με τις ανάγκες χρηματοδότησης του 2021 τα οποία εξαρτώνται με το αν θα υπάρξει πρόσθετη πρόωρη αποπληρωμή υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου. Επισημαίνει επίσης ότι το τελικό ποσό αυτών των πρόωρων αποπληρωμών θα εξαρτηθεί και από τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές το επόμενο χρόνο.

Αναλόγως, οι τελικές χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου τον επόμενο χρόνο θα είναι 22 δισ. ευρώ ή 24 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο σενάριο προστίθεται 2 δισ. ευρώ από πρόσθετη πιθανή πρόωρη εξόφληση χρέους του επίσημου και του ιδιωτικού τομέα, όπως αναφέρεται.

Στο βασικό ο ΟΔΔΗΧ εκτιμά ότι θα δανειστεί από τις αγορές μέσω μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου δανεισμού 8 δισ. ευρώ και στο εναλλακτικό σενάριο 12 δισ. ευρώ. Επίσης υπολογίζει ότι θα λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση 2,5-3 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων από το ταμείο ανάκαμψης, την ΕΤΕπ, το πρόγραμμα SURE κλπ. Υπολογίζει σε δύο δόσεις από τον ESM συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ και σε έσοδα ιδιωτικοποιήσεων αξίας 1,5 δισ. ευρώ

Γενικότερα οι τέσσερις βασικοί στόχοι της στρατηγικής του ελληνικού δημοσίου για τον επόμενο χρόνο σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ είναι να ενισχυθεί η πρόσβαση της χώρας στις αγορές, να μειωθεί το κόστος δανεισμού, να συγκρατηθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με το χρέος και να υπάρχει διαχείριση της ρευστότητας του ευρύτερου ελληνικού δημοσίου τομέα.

Ο ΟΔΔΗΧ βασίζει την στρατηγική του σε μία σειρά από προβλέψεις για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας οι οποίες όπως αναφέρει είναι το βασικό σενάριο των θεσμών της ΕΕ. Εκτιμούν λοιπόν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,8% το 2021 κατά 3,5% το 2022, κατά 2,2% το 2023 κατά 1,9% το 2024. Από το 2025 η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 1,7% με 0,7% μετά το 2030.

Επίσης περιλαμβάνει και τις επίσημες προβλέψεις και δεσμεύσεις για την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εκτιμά ότι θα υπάρχει έλλειμμα 3,9% του ΑΕΠ το 2021, έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ το 2022 και πως από το 2023 και μετά θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,2% του ΑΕΠ.

Ο ΟΔΔΗΧ αναφέρει πως λόγω της πανδημίας ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος στο 208% από 181% του ΑΕΠ το 2019, επισημαίνοντας ότι σε ονομαστικούς όρους η αύξηση περιορίζεται σε 8 δισ. ευρώ.

Επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή ότι τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου ξεπερνούν τα 31 δισ. ευρώ και περιγράφει το πολύ καλό προφίλ του ελληνικού χρέους. Δίνει επίσης έμφαση στη στήριξη που λάβει η αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης από την έλευση των κοινοτικών κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης. Αναφέρονται οι βασικοί άξονες του σχεδίου ανάκαμψης των 32 δισ ευρώ αλλά και οι πολύ καλές επιδόσεις της χώρας στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων με βάση την πορεία συγκεκριμένου ταμείου του ΕΣΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider