«Ψαλίδι» στα χαράτσια της εφορίας, αλλά και «ανάσα» μέσω άτοκων δόσεων μπορούν να εξασφαλίσουν όσοι κάνουν χρήση της πιστωτικής τους κάρτας, προκειμένου να πληρώσουν το μπαράζ των οφειλών. 

Και, μπορεί τελικά το όφελος για τους συνεπείς οφειλέτες να μην είναι τόσο μεγάλο όρο αρχικά αναμενόταν, όμως η δυνατότητα να «σπάσουν» το φόρο σε έως εννιά άτοκες δόσεις και ταυτόχρονα να κερδίσουν επιστροφή χρημάτων είναι πρώτης τάξεως δέλεαρ για τους φορολογούμενους. 

Μάλιστα, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων και σύντομα οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τους φόρους, οι τράπεζες ετοιμάζουν ειδικά προγράμματα για τους πελάτες τους. Ουσιαστικά συνδυάζουν την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων με ήδη υπάρχοντα προγράμματα επιβράβευσης, δίνοντας μεταξύ άλλων επιστροφή χρημάτων, πίστωση για αγορές σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, πόντους που μετατρέπονται σε εκπτώσεις ή δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, ακόμη και δωρεάν διαμονές σε ξενοδοχεία. 

Σε απόλυτες τιμές η «έκπτωση» που προκύπτει μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος είναι τουλάχιστον 3%, η οποία αθροίζεται με την έκπτωση 2% που προκύπτει από το ίδιο το δημόσιο για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή τους. 

Έτσι, παρόλο που ο πελάτης πληρώνει σε έως και εννιά άτοκες δόσεις την οφειλή στην τράπεζα, εμφανίζεται ότι εξοφλεί εφάπαξ την υποχρέωση του προς την εφορία, απολαμβάνοντας έτσι την έκπτωση. Ο συνδυασμός των δύο κινήσεων μεταφράζεται σε διπλό κέρδος, αρκεί βέβαια οι πελάτες να μην επιβαρυνθούν με τους «τσουχτερούς» τόκους των πιστωτικών. Δηλαδή, για να βγει κερδισμένος ο ενδιαφερόμενος, θα πρέπει κάθε μήνα να εξοφλεί το σύνολο της οφειλής του προς την τράπεζα, καθώς στην αντίθετη περίπτωση επιβαρύνεται με ετήσιους τόκους της τάξης του 20%, πολλαπλάσιους δηλαδή από το όφελος που έχει. 

Τι προσφέρουν οι τράπεζες 

Με αυτά τα δεδομένα, σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank) διαθέτουν ειδικά πακέτα υπηρεσιών προς τους πελάτες τους για την πληρωμή χρεών προς το δημόσιο, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα τέλη κυκλοφορίας των ακινήτων αλλά και μια σειρά φόροι που σχετίζονται με τα ενοίκια. Μάλιστα, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η πρακτική αυτή θα υιοθετηθεί και στην περίπτωση επιβολής έκτακτης φορολογίας.  

Τονίζουν πάντως ότι το όφελος από την κίνηση αυτή δεν είναι διόλου αμελητέο, όμως κρύβει μια σημαντική παγίδα. Αν ο ενδιαφερόμενος δεν είναι απόλυτα τυπικός στην πληρωμή των δόσεων, κινδυνεύει να πληρώσει σε τόκους τελικά πολύ περισσότερα από όσα γλίτωσε με την έκπτωση του 5%. Τα επιτόκια των πιστωτικών αγγίζουν το 20% και σε αυτή την περίπτωση κάθε λάθος ή αμέλεια κοστίζει ακριβά.