Νέες βολές κατά των κατασκευαστικών εταιρειών εξαπέλυσε αυτή τη φορά ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την αδυναμία του κλάδου να επεκταθεί σε ξένες αγορές.

Ο κατασκευαστικός κλάδος, παρότι ευνοήθηκε σημαντικά από την κοινοτική χρηματοδότηση εξασφαλίζοντας κεφάλαια που ανέρχονται έως και σε 60 δισ. ευρώ, παραμένει πολύ πίσω στις αραβικές χώρες, την Αφρική και τον τρίτο κόσμο γενικότερα, τόνισε σε συνέντευξή του στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση γενικότερα, ο Δ. Μάρδας υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της διαχείρισης τους τελευταίους οκτώ μήνες ήταν έντονο και για τον λόγο αυτό -όπως τόνισε- ήταν πάρα πολύ δύσκολο να χαραχτεί μια πολιτική εξωστρέφειας της χώρας.

«Τώρα που φαίνεται ότι η χώρα πατάει γερά στα πόδια της, τώρα μπορούμε να αλλάξουμε και την εικόνα και συγχρόνως να θέσουμε τα θεμέλια έτσι ώστε να προσελκύσουμε κάποιες επενδύσεις από το εξωτερικό» υπογράμμισε.

Τα σχέδια για το θερινό Νταβός 

Όσον αφορά την πρότασή του για τη δημιουργία του λεγόμενου "θερινού Νταβός", του παγκόσμιου συνεδριακού κέντρου, στο νησί Αιγιλεία, που βρίσκεται νότια της Εύβοιας, είπε ότι πρόκειται για ένα μικρό νησί, που βρίσκεται σχετικά σε μικρή απόσταση από το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ δεν υπάρχουν σ' αυτό περιορισμοί για την ανάπτυξη οποιασδήποτε δραστηριότητας.

Όπως ανέφερε, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να προσκαλέσει τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να χτίσουν μια εστία, που θα έχει κάποια δωμάτια πολυτελούς κατασκευής κατά προτίμηση και συγχρόνως θα κτιστούν και κάποιες υποδομές για να εξυπηρετούνται μεγάλα διεθνή συνέδρια οικονομολόγων, γιατρών, νομικών κ.ά. "Δεν πρόκειται να επωμιστεί ο ελληνικός προϋπολογισμός το κόστος κατασκευής. Δεν έχουμε χρήματα αλλά ακόμα και αν είχαμε δεν θα αλλάζαμε τη λογική. Και κάθε κράτος που θα κτίσει την εστία -ξενοδοχείο να το πω απλά- θα έχει ενδιαφέρον να κρατά αυτό το οίκημα" είπε.

Σε ερώτηση, αν η επικράτηση Erdogan θα διαφοροποιήσει την πολιτική της Τουρκίας στο προσφυγικό, ο κ. Μάρδας είπε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο έδαφος, στα παράλια και στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και δευτερευόντως στα ελληνικά χωρικά ύδατα και τόνισε ότι η Άγκυρα πρέπει να λύσει το πρόβλημα στα τρία πρώτα μέρη. "Απαιτούνται κάποια χρήματα και η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να τα δώσει γιατί διαφορετικά το πρόβλημα θα μεταφερθεί στις χώρες της ΕΕ και τα χρήματα που ξοδεύονται συνδέονται και εν πολλοίς και με τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Άρα κάθε συμφέρον έχουμε να κρατηθεί το πρόβλημα έως τα τουρκικά παράλια" επεσήμανε.

Καταλήγοντας είπε ότι η Ελλάδα ξοδεύει χρήματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και το γεγονός αυτό επηρεάζει τον προϋπολογισμό και τη συμφωνία με τους δανειστές. "Αν συνδεθεί το προσφυγικό με ένα μέρος του ελληνικού προϋπολογισμού -κάτι που ήταν απρόβλεπτο και στη συμφωνία και στο πλαίσιο των προβλέψεων που έχουν γίνει για το 2016- τότε κάτι άλλο πρέπει να γίνει. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σας πω τι πρέπει να γίνει. Όταν μπαίνει πρόσθετο βάρος στον προϋπολογισμό της χώρας που δεν είχε υπολογιστεί από οπουδήποτε αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί έχοντας υπόψη ότι αυτό το βάρος δεν συνδέεται με εθνικές ανάγκες" υπογράμμισε.