Τον κολοσσό της διαδικτυακής αναζήτησης, Google, πρόκειται να εμπιστευτεί η Yahoo με απότερο στόχο να διδαχτεί από την εμπειρία του στην διαδικτυακή αναζήτηση και την ιντερνετική διαφήμιση.

Τα δύο μεγάλα ονόματα του χώρου ανακοίνωσαν πως θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, καθώς η αναζήτηση της Yahoo θα χρησιμοποιεί εν μέρει και την μηχανή της Google. Ουσιαστικά, με την κίνηση αυτή η Yahoo αποδέχεται και επίσημα την πρωτοκαθεδρία της Google στις διαδικτυακές αναζητήσεις, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν οι δύο εταιρείες ήταν άμεσοι ανταγωνιστές.

Η προτεινόμενη τριετής εταιρική σχέση ανακοινώθηκε μετά την δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του γ΄τριμήνου της Yahoo και μοιάζει να αποτελεί ύστατη προσπάθεια της εταιρείας να αυξήσει τα έσοδά της. Οι αριθμοί άλλωστε αντιπροσώπευαν την τελευταία από μια σειρά απογητευτικων επιδόσεων, με τα καθαρά έσοδα της Yahoo να συρρικνώνονται κατά 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

H συμφωνία της Yahoo με την Google προβλέπει την παροχή αποτελεσμάτων από την πλευρά της Google σε αναζητήσεις που γίνονται στην Yahoo, παρόλο που η τελευταία συνεργάζεται ήδη σε αυτόν τον τομέα και με την μηχανή αναζήτησης της Microsoft, Bing. Παράλληλα, η Google θα προσφέρει και μερικές search based διαφημίσεις στην Yahoo.

Η προσπάθεια συνεργασίας των δύο τεχνολογικών εταιρειών δεν είναι νέα. Ήδη από το 2008 υπήρξε η αμυντική στρατηγική της εταιρείας για να αποφευχθεί η εξαγοράς της από την Microsoft. Τότε, η διαδικτυακή συμμαχία είχε καταρρεύσει εξαιτίας των απειλών του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που έκαναν λόγο για κατάργηση του ανταγωνισμού.

Για την έναρξη της συνεργασίας, η οποία θα ισχύσει μέχρι και τα τέλη του 2018, υπολείπεται η έγκριση των αρμόδιων για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για μια αποκλειστική συμφωνία, γεγονός που θα είχε ως συνέπεια την λήξη της ήδη υπάρχουσαν συνεργασίας της Yahoo με την Bing. Τέλος η συμφωνία της Google με την Yahoo θα ισχύει τόσο για το Web όσο και για τις mobile εφαρμογές.