Κομβικό και πολυδιάστατο ρόλο αναλαμβάνουν οι φαρμακοποιοί στη συντονισμένη προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας του εγχώριου πληθυσμού, με στόχο την ενδυνάμωση της πρόληψης, την υλοποίηση των προγραμμάτων τηλεϊατρικής για ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές (εκεί όπου δεν υπάρχει γιατρός) και τη διάθεση ορισμένων κατηγοριών φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ), σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.
Δεν έχουν αξιοποιηθεί οι φαρμακοποιοί όσο θα έπρεπε
Όπως επισημαίνει ο υπουργός Υγείας, «στα χρόνια των μνημονίων η Τρόικα μάς κατηγορούσε ότι είχαμε πολλά φαρμακεία στην επικράτεια και πως αυτό δεν ήταν παραγωγικό. Εγώ από τότε διαφωνούσα κι έλεγα πως είναι επ’ ωφελεία της χώρας το ότι έχουμε 11.000 φαρμακεία, γιατί ο φαρμακοποιός δεν είναι ένας απλός διεκπεραιωτής μίας εμπορικής συναλλαγής στο φαρμακείο, αλλά ένας εξειδικευμένος επιστήμονας. Πρόκειται για επιστήμονες που ίδρωσαν να μπουν στη Φαρμακευτική Σχολή, έχουν εξειδικευμένες γνώσεις και είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε αξιοποιήσει τους φαρμακοποιούς στο σημείο που θα θέλαμε».
Η αλλαγή σελίδας με την αξιοποίηση των φαρμακοποιών για να βελτιωθούν οι δείκτες υγείας του ελληνικού πληθυσμού, περνά μέσα από την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με επιστημονικές εταιρίες και τους συλλόγους ασθενών, με τις δύο νέες συνεργασίες να αφορούν την Ελληνική Εταιρία Υπέρτασης και την Ένωση Ασθενών Ελλάδας. Στόχος είναι διαγνωστούν όλοι οι αδιάγνωστοι ασθενείς με υπέρταση και το ποσοστό των καλά ρυθμισμένων ασθενών από το απογοητευτικό 30% που είναι σήμερα να ανέλθει στο 70%.
Με τη ρύθμιση διαβητικών και υπερτασικών ασθενών, θα άλλαζαν οι δείκτες υγείας
Όπως εξηγεί ο καθηγητής καρδιολογίας Κωνσταντίνος Τσιούφης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης πανελλαδικά υπάρχουν 2,5 εκατ. διαγνωσμένων υπερτασικών ασθενών κι άλλο ένα εκατ. αδιάγνωστων. «Αν καταφέρναμε να ρυθμίσουμε όλους τους διαβητικούς και όλους τους υπερτασικούς ασθενείς της Ελλάδας, θα είχαμε ένα τελείως διαφορετικό προφίλ δεικτών υγείας του πληθυσμού-καθώς πρόκειται για εκατομμύρια ανθρώπων με συννοσηρότητες- και πολύ μικρότερες δαπάνες υγείας» επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Τσιούφης. Τα δύο μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν μεταξύ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας και την Ελληνική Εταιρία Υπέρτασης καθιστούν κρίσιμο τον ρόλο του φαρμακοποιού της γειτονιάς στην ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση του πολίτη για ασθένειες που αποτελούν «σιωπηλούς δολοφόνους», καθώς δεν δίνουν προειδοποιητικά συμπτώματα. «Για παράδειγμα αν στο φαρμακείο προσέλθει ένας πολίτης και του μετρήσουμε έναν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 37 (που αποτελεί απλό υπολογισμό-όχι ιατρική πράξη) και επιπλέον μετρήσουμε και την αρτηριακή του πίεση ατόμου και την βρούμε αυξημένη, εκείνη την ώρα χτυπούν για μας 150 προειδοποιητικά καμπανάκια, γιατί ως φαρμακοποιοί γνωρίζουμε πως ο ασθενής αυτός έχει πολλές συννοσηρότητες» εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Αποστόλης Βαλτάς.
Προγράμματα τηλεϊατρικής για ακριτικές περιοχές
Παράλληλα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, οι φαρμακοποιοί θα συμμετέχουν στα προγράμματα τηλεϊατρικής τα οποία θα υλοποιηθούν μόλις διευθετηθούν τα μεγάλα και τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, δηλαδή μόλις ολοκληρωθεί ο ψηφιακός ατομικός φάκελος, τα νομοσχέδια με τους γιατρούς και οι διαρθρωτικές αλλαγές με την ψηφιοποίηση νοσοκομείων, όπως επισημαίνει ο υπουργός Υγείας. Με τη βοήθεια των προγραμμάτων τηλεϊατρικής το κράτος θα προσεγγίζει τις απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές της χώρας μας –εκεί όπου δεν υπάρχουν γιατροί, αλλά υπάρχουν φαρμακεία και στα φαρμακεία αυτά θα τοποθετηθεί το σύστημα τηλεϊατρικής, ώστε να επικοινωνούν οι πολίτες με το γιατρό.
Προβλέποντας τη διατύπωση αντιρρήσεων εκ μέρους του ιατρικού κλάδου, ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να κηρύξουμε τον πόλεμο στους γιατρούς, απλά θα αξιοποιήσουμε τον επιστήμονα φαρμακοποιό».
Τα ΦΥΚ επιστρέφουν στα ιδιωτικά φαρμακεία
Επίσης οι εξελίξεις τρέχουν στο μέτωπο των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ). Μια επιτροπή με επιστήμονες, εκπρόσωπο ασθενών όπως ευελπιστεί εκ μέρους της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας η Κατερίνα Κουτσογιάννη και τους κρατικούς φορείς (ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΠΥ κτλ) θα αξιολογήσει τα σκευάσματα που περιλαμβάνονται στα ΦΥΚ, γιατί είναι γνωστό ότι σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν σκευάσματα που κοστίζουν από 20 ευρώ έως 70 ευρώ-τιμές οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην επονομασία «υψηλού κόστους». Κάποια ΦΥΚ όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα διανέμονται κατ’ οίκον με courier και κάποια θα διατίθενται από τα φαρμακεία της γειτονιάς, καθώς αφορούν πιο πολύπλοκες θεραπείες που αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα στους ασθενείς με συννοσηρότητες και συνεπώς οι ίδιοι οι πάσχοντες θα αποζητούν την συμβουλή του φαρμακοποιού.
«Ο στόχος μας είναι να μειώσουμε τις ουρές της ντροπής» επισημαίνει ο Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι δεν θα καταργηθούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Έχουμε ήδη δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να κλείνουν ραντεβού μέσω της σχετικής πλατφόρμας για να μην ταλαιπωρούνται, δεν θέλουμε όμως κανένας άνθρωπος να στέκεται στην ουρά και γι’ αυτό οι πολίτες θα έχουν την εναλλακτική να παραλαμβάνουν τα φάρμακα τους στο σπίτι αλλά και να τα προμηθεύονται από το ιδιωτικό φαρμακείο- για ορισμένα φάρμακα για τα οποία θα επιθυμούν ούτως ή άλλως να τους συμβουλέψει ο φαρμακοποιός, όπως υπογραμμίζει ο υπουργός Υγείας.
Αριθμητικά περίπου 70.000 συνταγές ΦΥΚ κάθε μήνα θα αφορούν σκευάσματα τα οποία είτε θα διανέμονται στα ιδιωτικά φαρμακεία είτε θα παραλαμβάνονται στο σπίτι με courier. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας έχουμε περίπου 140.000 ιατρικές συνταγές με ΦΥΚ το μήνα, πράγμα που σημαίνει πως εάν οι μισές φύγουν από την «εξίσωση», δεν θα υπάρχουν πλέον ουρές, ούτε ταλαιπωρία των χρονίως πασχόντων. Κι αυτό αποτελεί εντέλει το ζητούμενο!