Αντιδράσεις στις εξαγγελίες Αγαπηδάκη: Ανειδίκευτοι προσωπικοί γιατροί -  Αμφιλεγόμενα οικονομικά κίνητρα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιδράσεις στις εξαγγελίες Αγαπηδάκη: Ανειδίκευτοι προσωπικοί γιατροί -  Αμφιλεγόμενα οικονομικά κίνητρα
«Ενστάσεις» γιατρών και αντιπολίτευσης σχετικά με τη μεταρρύθμιση που έχει ως στόχο να αυξήσει τον αριθμό των παθολόγων και των γενικών γιατρών στη χώρα μας και να ενισχύσει τον θεσμό του προσωπικού γιατρού

Με «ενστάσεις» υποδέχεται η ιατρική κοινότητα αλλά και η αντιπολίτευση τις εξαγγελίες της Αναπληρώτριας Υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη, σχετικά με τη μεταρρύθμιση που έχει ως στόχο να αυξήσει τον αριθμό των παθολόγων και των γενικών γιατρών στη χώρα μας και να ενισχύσει τον θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι ο σχεδιασμός έγινε χωρίς διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς του κλάδου, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάρτιση των «αγροτικών» γιατρών, οι οποίοι μετονομάζονται σε «προσωπικούς γιατρούς» και επιφορτίζονται με το κρίσιμο έργο τους χωρίς καμία εκπαίδευση. Τέλος, «ενστάσεις» υπάρχουν ως προς τα οικονομικά κίνητρα που δίνονται στους νέους γιατρούς προκειμένου να επιλέξουν τις ειδικότητες της Οικογενειακής Ιατρικής και της Παθολογίας καθώς και για τον επαναπατρισμό εκείνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως εξήγγειλε η Αναπληρώτρια Υπουργός, με νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, καταργείται ο θεσμός της υποχρεωτικής υπηρεσίας γιατρών υπαίθρου («αγροτικό») και θεσμοθετείται η υποχρεωτική θητεία προσωπικού ιατρού. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού της χώρας με προσωπικούς γιατρούς.

Παράλληλα, δίνονται κίνητρα στους νέους γιατρούς, ώστε να επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας, μετά την 12μηνη υποχρεωτική τους θητεία ως προσωπικοί ιατροί. Όσοι επιλέξουν αυτές τις ειδικότητες, θα λαμβάνουν 30.000 καθαρές αποδοχές (45.000 μικτές) πλέον όσων προβλέπονται, ενώ παράλληλα θα έχουν και σημαντικά επιστημονικά και επαγγελματικά κίνητρα. Με αυτόν τον τρόπο, από το 6% που είναι σήμερα το ποσοστό που αντιστοιχεί στις δύο ειδικότητες, υπολογίζεται ότι θα φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (26%) σε βάθος 4ετίας.

Τέλος, στα σχέδια του υπουργείου Υγείας υπάρχει η υλοποίηση στοχευμένου προγράμματος επαναπατρισμού γενικών γιατρών και παθολόγων από την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις και παρέχει ισχυρά επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα. Ενδεικτικά, οι ετήσιες οικονομικές απολαβές θα κυμαίνονται από 100.000-150.000 ευρώ και θα συνοδεύονται από μειωμένη φορολόγηση, η οποία είναι ήδη σε ισχύ για όσους επιστήμονες επιλέγουν τον επαναπατρισμό τους.

ΠΙΣ: Να αξιοποιηθεί το επιστημονικό δυναμικό εκτός νοσοκομείων

Υπέρ της κατάργησης των γιατρών υπαίθρου και κατά της «υποχρεωτικής» θητείας αναφορικά με τους προσωπικούς γιατρούς τάχθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, με δηλώσεις του τη Δευτέρα (23/10).

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε ότι η κατάργηση των «αγροτικών» γιατρών ήταν αίτημά του εδώ και χρόνια, ωστόσο η «υποχρεωτικότητα» δεν αποτελεί λύση, αλλά ωθεί τους ανθρώπους να φεύγουν στο εξωτερικό και να μην ξαναγυρίζουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση από την Κομισιόν να οργανώσει την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δεν επιφέρει καλά αποτελέσματα, ενώ οι προσπάθειες εδώ και πολλές δεκαετίες κινούνται σε λάθος κατεύθυνση.

Πρότασή του είναι να βρει η χώρα τρόπους να αξιοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει έξω από τα νοσοκομεία, εκτιμώντας ότι διαφορετικά θα συνεχιστεί «εις το διηνεκές» η προσπάθεια για τη δημιουργία ΠΦΥ, μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 1927 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και ακόμα δεν έχει τελεσφορήσει.

Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος: Σοβαροί κίνδυνοι για την Υγεία των ασθενών

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα (23/10), η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ε.Π.Ε) τονίζει ότι τοποθετούνται γιατροί με μηδενική κλινική εμπειρία ως προσωπικοί στην θέση αγροτικών γιατρών, ενώ οι Παθολόγοι έχουν πέντε χρόνια κλινική άσκηση στην Παθολογία, όπως και οι Παιδίατροι στην Παιδιατρική και οι Γενικοί Ιατροί πλέον ένα χρόνο στην Παθολογία και τρεις μήνες στην Παιδιατρική και συνολικά πέντε χρόνια με τα υπόλοιπα γνωστικά τους αντικείμενα. «Με την κατάληψη αυτών των θέσεων από ανειδίκευτους Ιατρούς θα προκύψουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, η οποία κατά τη γνώμη μας θα βρίσκεται σε συνεχή απειλή», υπογραμμίζει η Ε.Ε.Π.Ε.

Όσον αφορά στα οικονομικά κίνητρα του υπουργείου Υγείας για την επιλογή ειδικότητας Παθολογίας ή Γενικής Ιατρικής, τονίζει ότι «είναι ένα κακής έμπνευσης κίνητρο». «Προτιμότερο είναι να βρεθεί λύση για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με ανθρώπινες συνθήκες για γιατρούς και ασθενείς και αντί υποσχέσεων για ποσά που δεν πρόκειται ποτέ να δώσει για τον επαναπατρισμό Ιατρών, ας φροντίσει για τις σωστές αμοιβές σε όλες τις βαθμίδες υγείας», αναφέρει.

Η Ε.Ε.Π.Ε δηλώνει παρούσα σε οποιοδήποτε συζήτηση με το υπουργείο για την λύση των προβλημάτων, απαιτεί όμως την απόσυρση των προτάσεων οι οποίες «εκ των προτέρων δυναμιτίζουν το κλίμα».

Ελληνική Ακαδημία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και ΠΦΥ: Να γίνουν ελκυστικές οι συνθήκες εργασίας των ειδικευμένων

Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και ΠΦΥ, Ευάγγελος Φραγκούλης, αφού κρίνει θετικά τα κίνητρα που δίνονται στους νέους γιατρούς για να επιλέξουν τις δύο βασικές ειδικότητες, επισημαίνει: «Κρίσιμο ρόλο στην επιλογή ειδικότητας για έναν νέο γιατρό παίζει το πώς προδιαγράφεται το μέλλον του ως ειδικευμένου γιατρού στη χώρα και εκεί πρέπει να δοθεί η μεγαλύτερη βαρύτητα. Προέχει, συνεπώς, να γίνουν επαρκώς ελκυστικές οι συνθήκες εργασίας, οικονομικές απολαβές και όχι μόνο, του ειδικευμένου γιατρού της ΠΦΥ».

«Θεμιτές» χαρακτηρίζει τις προσπάθειες επαναπατρισμού γιατρών από το εξωτερικό, προτείνοντας να δοθεί ένα οικονομικό κίνητρο με τη μορφή “golden hello”, όπως εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες, δηλαδή ένα πάγιο ποσό δεκάδων χιλιάδων ευρώ στην αρχή για την κάλυψη μιας θέσης που παραμένει κενή, με την προϋπόθεση ελάχιστης χρονικής παραμονής σε αυτή. «Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ούτε να γίνει ανεκτή η διαφοροποίηση της αποζημίωσής τους, σε σχέση με αυτή των υπολοίπων προσωπικών γιατρών και για το ίδιο έργο. Η αποζημίωση αυτή φυσικά θα πρέπει να ανέλθει σε επίπεδα ανταγωνιστικά αυτών που προσφέρονται στην υπόλοιπη Ευρώπη», αναφέρει.

Και αυτή η πλευρά εκφράζει προβληματισμό ως προς την πρόθεση νέοι ιατροί, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους και την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, να υπηρετούν ως προσωπικοί γιατροί, «καθώς εξ ορισμού δεν διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση να φέρουν εις πέρας το ρόλο αυτό».

Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ: Νέοι γιατροί θα αμείβονται καλύτερα από τους διευθυντές τους

Αντιδράσεις εκφράζονται και από την αντιπολίτευση, με το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ο νέος σχεδιασμός μετονομάζει τους γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου σε προσωπικούς γιατρούς, χωρίς καμία προηγούμενη εκπαίδευση. «Γιατροί που μόλις τελείωσαν τη Σχολή, χωρίς ειδικότητα, θα κληθούν ν΄ αναλάβουν το σοβαρό έργο της πρόληψης, της παρακολούθησης χρόνιων νοσημάτων και οξέων καταστάσεων στην κοινότητα», αναφέρει. Παράλληλα, επισημαίνει ότι το έργο του προσωπικού (ή οικογενειακού) γιατρού στηρίζεται στη συνέχεια και στην οικοδόμηση σχέσης με τον ασθενή, σημειώνοντας ότι με το νέο μοντέλο οι χρήστες υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να εμπιστεύονται κάθε χρόνο διαφορετικό γιατρό.

Αναφερόμενο στα οικονομικά κίνητρα για την επιλογή της ειδικότητας Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας μόλις τελειώνουν οι νέοι γιατροί την υποχρεωτική θητεία τους ως προσωπικοί γιατροί, τονίζει ότι θα παίρνουν μισθό πολλαπλάσιο των επιμελητών και των διευθυντών τους, οι οποίοι έχουν δεκαετίες προϋπηρεσίας και προφανώς περισσότερα επιστημονικά προσόντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Υγείας: Νέο πλαίσιο λειτουργίας του προσωπικού γιατρού - Έρχονται κίνητρα για αύξηση παθολόγων και γενικών γιατρών

Κορονοϊός: Ξεπερνούν τις προσδοκίες οι εμβολιασμοί – Έναρξη σήμερα για βρέφη και παιδιά

Μικροβιακά εμβόλια εναντίον γεωργικών φαρμάκων ανακάλυψαν ερευνητές ελληνικών πανεπιστημίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider