Υπ. Υγείας: Νέο πλαίσιο λειτουργίας του προσωπικού γιατρού - Έρχονται κίνητρα για αύξηση παθολόγων και γενικών γιατρών

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπ. Υγείας: Νέο πλαίσιο λειτουργίας του προσωπικού γιατρού - Έρχονται κίνητρα για αύξηση παθολόγων και γενικών γιατρών
Τη στρατηγική παροχής κινήτρων στους νέους παθολόγους και γενικούς γιατρούς και το νέο πλαίσιο λειτουργίας του προσωπικού γιατρού παρουσίασε το πρωί της Παρασκευής η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Τη στρατηγική παροχής κινήτρων στους νέους παθολόγους και γενικούς γιατρούς και το νέο πλαίσιο λειτουργίας του προσωπικού γιατρού παρουσίασε το πρωί της Παρασκευής η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, καταργείται το μοντέλο των γιατρών υπαίθρου (αγροτικών) και θεσμοθετούνται οι προσωπικοί γιατροί υποχρεωτικής θητείας σε όλη τη χώρα.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, 1.261 γιατροί υπαίθρου θα γίνουν προσωπικοί γιατροί υποχρεωτικής θητείας, ενισχύοντας περαιτέρω το θεσμό. Μέχρι το 1ο τρίμηνο του επόμενου έτους θα ανοίξουν άλλες 1.270 θέσεις.

Οι θέσεις προσωπικών γιατρών θα ανοίγουν σε επίπεδο δήμου. «Δηλαδή, αν ένας δήμος έχει 10 χιλιάδες κατοίκους, με το δεδομένο των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά προσωπικό γιατρό, τότε θα υπάρχουν 5 προσωπικοί γιατροί σε αυτό το δήμο», διευκρίνισε η κ. Αγαπηδάκη.

Όπως τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός, το 2024 θα έχουμε 2.500 νέους προσωπικούς γιατρούς, παρέχοντας τη δυνατότητα σε όλο τον πληθυσμό να εγγραφεί στον θεσμό. Ο προσωπικός γιατρός θα συνδεθεί, επίσης, με τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, με οικονομικά κίνητρα.

Κίνητρα για γενικούς γιατρούς και παθολόγους

Με τις νέες παρεμβάσεις, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να αυξήσει και τον αριθμό των γενικών γιατρών και παθολόγων, ο οποίος υπολείπεται στη χώρα μας σε σχέση με την ΕΕ. Στην κατεύθυνση αυτή δίνει κίνητρα στους νέους γιατρούς ώστε να επιλέξουν τις ειδικότητες αυτές: μετά την υποχρεωτική τους θητεία (12μηνη) ως προσωπικοί γιατροί, όσοι επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, θα λαμβάνουν 30.000 καθαρές αποδοχές (45.000 μικτές), πλέον όσων προβλέπονται, ενώ παράλληλα θα έχουν και σημαντικά επιστημονικά και επαγγελματικά κίνητρα.

Όπως ανέφερε, η Αναπληρώτρια Υπουργός, μόνον το 6% των αποφοίτων Ιατρικής επιλέγουν την ειδικότητα της Παθολογίας και της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 26%. Με τις παρεμβάσεις στόχος είναι το ποσοστό να ανέλθει σταδιακά στο 10% ως 35% και να καλυφθούν οι ανάγκες τις χώρας μας σε Γενικούς Ιατρούς και Παθολόγους, τόσο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όσο και στα Νοσοκομεία σε βάθος τετραετίας.

«Το απαισιόδοξο σενάριο είναι να πάμε από το 6% στο 10%, με το ρεαλιστικό να πιάσουμε το μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ το πολύ αισιόδοξο σενάριο να πάει στο 35%», εκτίμησε η κ. Αγαπηδάκη.

Και πρόσθεσε: «Είναι η πρώτη φορά που παρέχονται κίνητρα σε νέους ιατρούς, ώστε να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά και να παραμείνουν στη χώρα μας».

Προανήγγειλε, επίσης, πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού γιατρών από την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία, με συγκεκριμένη διάρκεια και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τα ήδη υφιστάμενα φορολογικά κίνητρα, θα παρέχονται και οικονομικά κίνητρα, με τις ετήσιες αποδοχές να κυμαίνονται από 100-150 χιλιάδες ευρώ.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την ακαδημαϊκή κοινότητα, δρομολογείται η ανάπτυξη Πανεπιστημιακών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να ενισχυθεί η εκπαίδευση των Γενικών Ιατρών, των Παθολόγων αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ώστε να παρέχουν πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και γνώση, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Επιπλέον, θεσμοθετείται ο ρόλος του Συντονιστή Φροντίδας (Patient Navigator) ο οποίος θα συνδράμει τον Προσωπικό Ιατρό στην καθημερινή του εργασία και θα διευκολύνει τους ασθενείς στην πλοήγηση τους στο εθνικό σύστημα υγείας, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει την ολιστική κάλυψη των αναγκών τους, μέσω πχ της διασύνδεσης τους με τις κοινωνικές υπηρεσίες, κ.α.

Σύμφωνα με την ίδια, στόχος του Υπουργείου Υγείας μέσα από όλες αυτές τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνει η νέα μεταρρύθμιση είναι η ενίσχυση του Θεσμού του Προσωπικού Γιατρού και η δημιουργία νέας δεξαμενής Γενικών Γιατρών και Παθολόγων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες υγείας των πολιτών σε κάθε γωνιά της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νοσοκομεία: Σχέδια Πολιτικής Προστασίας έναντι της κλιματικής αλλαγής δρομολογεί το υπουργείο Υγείας

Αττική Οδός: Κλειστή η έξοδος, από Αεροδρόμιο προς Πειραιά και προς Λαμία, στον κόμβο Μεταμόρφωσης το βράδυ 20/10 και το βράδυ 21/10

ΤτΕ: Ενισχυμένο το πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών Αυγούστου - «Καλά νέα» από τουρισμό και αγαθά

gazzetta
gazzetta reader insider insider