Ξεκίνησε ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5 ως 11 στη Γερμανία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία

Newsroom
Μοιράσου το
Ξεκίνησε ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5 ως 11 στη Γερμανία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία
Εμβολιασμοί για τον κορονοϊό στην Ιταλία
Ευρωπαϊκές χώρες ξεκινούν σήμερα τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 των παιδιών ηλικίας πέντε ως 11 ετών.

Ευρωπαϊκές χώρες ξεκινούν σήμερα τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 των παιδιών ηλικίας πέντε ως 11 ετών σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη και να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, ενώ άλλες χώρες εξετάζουν ακόμη ποιά στάση θα υιοθετήσουν.

Η Γερμανία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία συγκαταλέγονται από σήμερα στις χώρες που επεκτείνουν την εμβολιαστική τους εκστρατεία σε μικρότερα παιδιά, με τους γιατρούς να αναφέρουν μεγάλη ανταπόκριση από την πλευρά των γονέων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε τον περασμένο μήνα την χορήγηση του εμβολίου της Pfizer-BioNTech για παιδιά ηλικίας 5 ως 11 ετών, μια ηλικιακή ομάδα όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά μόλυνσης με κορονοϊό σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το εμβόλιο της Pfizer χορηγείται σε μικρότερη δόση σε σχέση με το σκεύασμα για εφήβους άνω των 12 ετών και βρίσκεται σε ένα παιδιατρικό φιαλίδιο με πορτοκαλί πώμα για να ξεχωρίζει από τα φιαλίδια με το μωβ πώμα που προορίζονται για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η Δανία, όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων που αποδίδεται στην υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγή Όμικρον, και ορισμένες περιοχές της Αυστρίας έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό μικρότερων παιδιών ήδη από τον Νοέμβριο.

Οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη μεγάλη χώρα που το έπραξε και έχει μέχρι στιγμής εμβολιάσει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια παιδιά ηλικίας πέντε ως 11 ετών.

«Μόλις ξεκίνησαν να κλείνονται τα ραντεβού για τους εμβολιασμούς, σχεδόν εξαντλήθηκαν», λέει ο Γιάκομπ Μάσκε, ένας γιατρός στο Βερολίνο και εκπρόσωπος της ένωσης παιδιάτρων της Γερμανίας.

Ο ίδιος ωστόσο υποβάθμισε τις προσδοκίες να αποτελέσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών σημείο καμπής στην μάχη κατά του κορονοϊού, σε μια περίοδο που η Γερμανία αγωνίζεται για την ανάσχεση ενός σφοδρού τέταρτου κύματος της πανδημίας.

«Τα πεντάχρονα ως 11χρονα παιδιά αποτελούν περίπου το 3% του γερμανικού πληθυσμού», λέει ο ίδιος στο AFP, χαρακτηρίζοντας μικρό λιθαράκι στη μάχη κατά του κορονοϊού τον εμβολιασμό των παιδιών.

«Σαν τον παππού και τη γιαγιά»

Η επιτροπή εμβολιασμών της Γερμανίας, η STIKO, έχει επισήμως συστήσει τους εμβολιασμούς για παιδιά με χρόνιες παθήσεις, αλλά αν το ζητήσουν οι γονείς θα μπορούν να εμβολιάζονται και τα υγιή παιδιά.

Ορισμένες γερμανικές πόλεις σχεδιάζουν εμβολιασμούς παιδιών σε μουσεία και ζωολογικούς κήπους, ενώ άλλες έχουν επιστρατεύσει κινητές μονάδες έξω από τα σχολεία.

Ο επικεφαλής του σωματείου των εκπαιδευτικών στη Γερμανία Χάιντζ-Πέτερ Μάιντινγκερ δήλωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων παιδιών "θα αυξήσει σημαντικά την δυνατότητα να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα".

Η Ισπανία, η οποία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19 στην Ευρώπη, έχει ανακοινώσει ότι ξεκινάει την εμβολιαστική εκστρατεία για παιδιά 5 ως 11 ετών με στόχο να σπάσει η αλυσίδα της μόλυνσης "στο οικογενειακό περιβάλλον, τα σχολεία και την κοινότητα".

Η χώρα έχει περίπου 3,3 εκατομμύρια παιδιά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Μια έρευνα, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εταιρεία Appinio, διαπίστωσε ότι το 74% των ισπανών γονέων παιδιών από 5 ως 11 ετών θέλει να τα εμβολιάσει.

Με την ελπίδα να κινητοποιήσει τους γονείς, η ισπανική κυβέρνηση κυκλοφόρησε ένα τηλεοπτικό σποτ που δείχνει παιδιά να περιμένουν να εμβολιαστούν με «τη σειρά τους», όπως «ο παππούς και η γιαγιά, ο μπαμπάς και η μαμά, η θεία και ο θείος, η δασκάλα» για να μπορούν να «αγκαλιάζονται χωρίς όρια, να βοηθήσουν να εξαλειφθεί ο ιός και να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι».

Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες

Ένας αριθμός ευρωπαϊκών χωρών θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς μικρότερων παιδιών μέσα στις επόμενες ημέρες, ανάμεσά τους η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής και η Τσεχία, ενώ άλλες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει τα σχέδιά τους.

Στη Γαλλία, ο εμβολιασμός έχει εγκριθεί για τις ηλικίες 5-11 που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά, αλλά η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι σκέφεται να επεκτείνει το μέτρο για όλα τα παιδιά σε εθελοντική βάση.

Το Βέλγιο αναμένει τη σύσταση από την εθνική επιτροπή υγείας με το μέτρο να ξεκινάει να εφαρμόζεται περί το νέο έτος.

Στην Ελβετία η αρμόδια υπηρεσία έχει δώσει το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών, αλλά η ίδια η εκστρατεία θα ξεκινήσει μάλλον στις αρχές Ιανουαρίου.

Οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές βρίσκονται στο στάδιο της εξέτασης για την έγκριση ή μη των εμβολίων για παιδιά 5 ως 11 ετών με την απόφαση να αναμένεται ίσως και πριν από τα Χριστούγεννα.

Εκτός Ευρώπης, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν δώσει έγκριση για τον εμβολιασμό παιδιών αυτής της ηλικίας. Η Κίνα, η Χιλή, η Αργεντινή, η Βενεζουέλα και η Κολομβία εμβολιάζουν τα παιδιά από τριών ετών και πάνω, ενώ η Κούβα και η Νικαράγουα από δύο ετών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.