Κορονοϊός: Τα εμβόλια δεν είναι πειραματικά – Έχουν χορηγηθεί 3,66 δισεκατομμύρια δόσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Τα εμβόλια δεν είναι πειραματικά – Έχουν χορηγηθεί 3,66 δισεκατομμύρια δόσεις
Απαντήσεις σε προβληματισμούς ανθρώπων που διστάζουν να εμβολιαστούν έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Απαντήσεις σε προβληματισμούς ανθρώπων που διστάζουν να εμβολιαστούν έναντι της Covid-19 έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση, της Δευτέρας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην ανησυχία ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι πειραματικά, καθιστώντας σαφές ότι πριν αδειοδοτηθούν έχουν ήδη χορηγηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές και έχουν ελεγχθεί και για την ασφάλεια και για την αποτελεσματικότητά τους, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

«Και μόνο με αυτά τα μεγέθη καταλαβαίνει κανείς ότι ο όρος "πειραματικό εμβόλιο" δεν μπορεί να ισχύει», δήλωσε χαρακτηριστικα.

Σημειώνεται ότι το 26,3% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου έναντι της COVID-19. Μέχρι στιγμής, έχουν χορηγηθεί 3,66 δισεκατομμύρια δόσεις, παγκοσμίως, ενώ 29,89 εκατομμύρια δόσεις χορηγούνται καθημερινά (πηγή: worldometer).
Παρότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού προς το παρόν έχουν πάρει άδεια επείγουσας χρήσης από τις αρμόδιες αρχές, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα λάβουν πλήρη άδεια μόλις ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αναφερόμενη στους προβληματισμούς για την επίδραση στην κύηση, την τεκνοποίηση και τη γαλουχία, τόνισε για μια ακόμα φορά ότι κανένα εμβόλιο δεν παρεμβαίνει σε αυτές τις διαδικασίες.

«Άλλη μια φορά να επαναλάβουμε ότι ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει, δεν είναι βλαπτικός, ούτε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας της τεκνοποίησης, ούτε κατά τον εμβολιασμό κατά την κύηση, ούτε και σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης, ούτε και εν συνεχεία στο θηλασμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν περιέχουν εμβρυικά κύτταρα

Αναφορικά με τους προβληματισμούς σχετικά με το αν είναι ηθικά αποδεκτό να χορηγούνται εμβόλια κατά της Covid για τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί εμβρυικά κύτταρα, που προέρχονται από κυήσεις οι οποίες διεκόπησαν για ιατρικούς λόγους, υπογράμμισε ότι κανένα από τα εμβόλια Covid που χρησιμοποιούνται στην χώρα μας δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα.

«Θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι αν πούμε ότι χρησιμοποιούνται εμβρυικές κυτταρικές σειρές, όχι ιστοί, στον τρόπο της παρασκευής των εμβολίων.
Αυτές οι κυτταρικές σειρές προέρχονται από ιστούς εμβρύων που ελήφθησαν πριν δεκαετίες. Συγκεκριμένα, το 1960, το 1973, το 1985 και ήταν από τους ιστούς αυτούς, τα αρχέγονα κύτταρα τα οποία αναπαρήχθησαν στα εργαστήρια και αποτέλεσαν την βάση, το υλικό πάνω στο οποίο πολλαπλασιάζονται οι ιοί- οι ιοί, όπως γνωρίζετε, αναπτύσσονται σε κυτταροκαλλιέργειες- και από την ανάπτυξη αυτών των ιών με διάφορες μεθόδους παράγονται τα εμβόλια», εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι τα κύτταρα αυτά αφαιρούνται πριν την ολοκλήρωση της παρασκευής των εμβολίων, επομένως «δεν τίθεται ζήτημα χριστιανικής ηθικής για την χρήση των παραπάνω εμβολίων τα οποία, αντίθετα, σώζουν ζωές».

Άλλοι προβληματισμοί

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Θεοδωρίδου έχει αναφερθεί επανειλημμένως στα επιχειρήματα των ανθρώπων που δεν εμβολιάζονται.

Πρόσφατα μάλιστα έδωσε απαντήσεις σε άλλους συνήθεις προβληματισμούς:

• Ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς ή εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια. Επομένως, το εμβόλιο μπορεί να γίνεται σε όλες τις κατηγορίες των νοσημάτων. Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η αποτελεσματικότητα ή ανοσογονικότητα του εμβολίου να υπολείπεται, αλλά επιτρέπεται και πρέπει να γίνεται. Υπάρχουν και ορισμένα νοσήματα υπό ειδικές θεραπείες, τις οποίες ο θεράπων γιατρός μπορεί να προγραμματίσει τον χρόνο μεταξύ της χορήγησης ενός φαρμάκου, παραδείγματος χάριν ενός βιολογικού παράγοντα, και του εμβολίου. Επομένως, σαν αιτία, «μένω ανεμβολίαστος γιατί έχω ένα χρόνιο νόσημα», δεν ισχύει.
• Πολλοί δεν εμβολιάζονται διότι περιμένουν το φάρμακο. Ατυχώς οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο. Ευχή όλων είναι στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον να υπάρξει φάρμακο. Αλλά ο ιός τώρα είναι εδώ. Είναι το παρόν.
• Άλλο αίτιο που παραμένουν ανεμβολίαστοι χιλιάδες άνθρωποι, είναι οι εσφαλμένες αντιλήψεις, μεταξύ αυτών και η επίδραση του εμβολίου στη γονιμότητα. Έχει λεχθεί κατ’ επανάληψη ότι ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει την γονιμότητα, ούτε των ανδρών, ούτε των γυναικών.
• Εμβολιασμός συστήνεται και για τις εγκύους, με συνεννόηση με τον γυναικολόγο τους, ενώ επιβάλλεται για θηλάζουσες. Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε πλέον, ότι το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα. Αλλά ακόμα και να ανιχνευόταν, θα καταστρέφετο με την κατάποση στο στομάχι του μωρού.
• Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν ίσως και πάρα πολλοί από το φόβο των παρενεργειών. Από τον φόβο για την περίπτωση του 1- 2 στο εκατομμύριο, σε σχέση με τον πολύ κοντινό κίνδυνο της νόσησης.
• Άλλο ένα επιχείρημα είναι ότι αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν και άρα γιατί να εμβολιαστούν, αφού το εμβόλιο δεν αποδίδει. Υπενθυμίζεται ότι το 99% των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι άτομα ανεμβολίαστα.
• Τέλος, υπάρχουν και οι «λαθρεπιβάτες της ανοσίας», οι οποίοι έχουν την άποψη ότι μπορούν να προστατευτούν από τον εμβολιασμό των άλλων, δηλαδή από κάτι που έχουν κάνει οι άλλοι και όχι οι ίδιοι. Σημειώνεται ότι κράτη όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν πετύχει υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, άνω του 60%, έχουν μεν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δ, αλλά χαμηλό αριθμό θανάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εμβολιασμός εφήβων: Επαρκή πλέον τα δεδομένα ασφάλειας

Οι ορατές κι αόρατες πλευρές του παραπλανητικού αντιεμβολιαστικού ακτιβισμού

Εκ νέου μήνυμα Μητσοτάκη στους πολίτες: Οι Έλληνες θα εμβολιαστούν ή θα κολλήσουν

gazzetta
gazzetta reader insider insider