Από την Τρίτη ανοίγουν τα ραντεβού για τους κατ' οίκον εμβολιασμούς - Ξεκινούν οι εμβολιασμοί αυθημερόν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από την Τρίτη ανοίγουν τα ραντεβού για τους κατ' οίκον εμβολιασμούς - Ξεκινούν οι εμβολιασμοί αυθημερόν
Το εργαστήριο των μεταλλάξεων της νόσου είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες, δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίου. Μετά τον Σεπτέμβριο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο για τρίτη δόση.

Από αύριο, Τρίτη, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών κατ' οίκον σε όλη την Ελλάδα, για άτομα με δυσκολίας παρουσίας στα εμβολιαστικά κέντρα, όπως έγινε γνωστό κατά τη σημερινή ενημέρωση για την «Επιχείρηση Ελευθερία», που έγινε από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως τα ραντεβού θα κλείνονται από τους γιατρούς των εν λόγω ατόμων, ιδιώτες και δημοσίου, ενώ για το πρόγραμμα των εμβολιασμών θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά τα εμβόλια της Johnson & Johnson.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, από την Τρίτη ανοίγει και η δυνατότητα για εμβολιασμούς αυθημερόν στο γενικό πληθυσμό για όλα τα εμβόλια, δεδομένου ότι υπάρχει διαθεσιμότητα στο εμβολιαστικό κέντρο.

Αναφορικά με τους εφήβους ηλικίας 15-17 ετών, περίπου 20.000 έχουν κλείσει μέχρι σήμερα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Όπως τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους. όσο μικρότερη είναι η ηλικιακή ομάδα, τόσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, με την ομάδα που προκρίνεται τον τελευταίο καιρό να είναι αυτή των 18-24 ετών.

Η πορεία των εμβολιασμών

Απαντώντας σε ερώτηση για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν κλείσει ραντεβού 20.000 έφηβοι.

Πρόσθεσε ότι σήμερα η μέρα αναμένεται να κλείσει κοντά στους 85.000 εμβολιασμούς. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 9. 780.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5. 450.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 52% του γενικού πληθυσμού και στο 61% του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης, περισσότεροι από 4. 626.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 44% στο γενικό πληθυσμό και 52% στον ενήλικο πληθυσμό.

«Το εργαστήριο των μεταλλάξεων της νόσου είναι οι ανεμβολίαστοι»

Από την πλευρά της, η κ. Θεοδωρίδου μίλησε για την συνεννόηση με την Εκκλησία για το θέμα των εμβολιασμών, τονίζοντας πως κανένα από τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα δεν περιέχει συστατικά προϊόντων εκτρώσεων, όπως σε άλλες χώρες.

Το ερώτημα που τέθηκε ήταν εάν είναι ηθικά αποδεκτό να χορηγούνται εμβόλια που έχουν χρησιμοποιηθεί από εμβρυικά κύτταρα που έχουν διακοπεί. Κανένα από τα εμβόλια δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα, ξεκαθάρισε η κ. Θεοδωρίδου. Επομένως δεν τίθεται ζήτημα χριστιανικής ηθικής, είπε. Στο θέμα εάν τα εμβόλια είναι πειραματικά, απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί.

Ο πράος λόγος των εκπροσώπων της Εκκλησίας θα είναι πιο πειστικός από το στεγνό λόγο των επιστημόνων, τόνισε η καθηγήτρια.

Ακόμα, η ίδια έκανε ξανά έκκληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών και συνέδεσε την αύξηση των κρουσμάτων με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.

«Το εργαστήριο των μεταλλάξεων της νόσου είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες» ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε πως δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για το εάν θα χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου για όσους πολίτες έχουν λάβει δύο δόσεις και συμπλήρωσε πως το θέμα αυτό θα εξεταστεί από τον Σεπτέμβριο και θα αφορά σε ομάδες που -σύμφωνα με τη βιβλιογραφία- υπολείπονται σε ανοσολογική ανταπόκριση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider