Κορονοϊός: «Φρέναραν» οι εμβολιασμοί – Έως 266% η αύξηση των κρουσμάτων

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: «Φρέναραν» οι εμβολιασμοί – Έως 266% η αύξηση των κρουσμάτων
Εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας
Ορισμένοι ειδικοί, κάνουν ήδη λόγο για έναρξη του 4ου κύματος, ενώ οι «ψυχραιμότεροι» προειδοποιούν ότι βρίσκεται προ των πυλών.

Καθοδικές τάσεις διαγράφουν οι ρυθμοί των εμβολιασμών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, τη στιγμή που η διασπορά του στελέχους Δέλτα αυξάνεται και "ετοιμάζεται" να φέρει ανατροπές μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα (4/7/2021) στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), κατά την τελευταία εβδομάδα (w25)*, διενεργήθηκαν συνολικά 27.234.567 εμβολιασμοί στην Ευρώπη, έναντι των 27.855.001 την προηγούμενη (w24) και των 28.617.586 την αμέσως προηγούμενη (w23). Παράλληλα, ο δρόμος φαίνεται ότι είναι μακρύς μέχρι την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας, καθώς τουλάχιστον μία δόση έχουν λάβει το 62,1% των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά πλήρως εμβολιασμένοι είναι το 39,7%.

Αντίστοιχη πορεία ακολουθεί και η Ελλάδα. Στη χώρα μας διενεργήθηκαν 589.544 εμβολιασμοί κατά την τελευταία εβδομάδα, έναντι των 670.462 την προηγούμενη και των 678.465 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης διαμορφώνεται στο 54,5% για όσους έχουν λάβει την πρώτη δόση (κάτω απ' τον ευρωπαϊκό μ.ο.) και στο 42,7% για τους πλήρως εμβολιασμένους (πάνω απ' τον ευρωπαϊκό μ.ο.).

Με το 54,5%, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 22η θέση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά στον πληθυσμό που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. Στις ηλικίες άνω των 80 ετών βρίσκεται στη 18η θέση με ποσοστό 69,5%, στις ηλικίες 70-79 στη 19η με ποσοστό 78,4%, στους 60-69 τη 17η με ποσοστό 73,4% και στους 50-59 στη 18η θέση με ποσοστό 62,7%. Ψηλότερα στην κατάταξη βρίσκεται η χώρα στην ηλικιακή ομάδα 25-49, όπου με ποσοστό 42,3% καταλαμβάνει τη 16η θέση, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 18-24, η οποία είναι και η τελευταία που «άνοιξε», η Ελλάδα βρίσκεται την 22η θέση, με ποσοστό 13%.

Οι ρυθμοί των εμβολιασμών φαίνεται ότι έχουν ξεπεράσει την κορύφωσή τους και έχει ήδη αρχίσει μία φθίνουσα πορεία. Την ίδια στιγμή, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης απέχουν αρκετά από το νέο στόχο (80%) της ανοσίας, που τίθεται μετά τη διασπορά του μεταδοτικότερου στελέχους Δέλτα (ινδικό), παρότι οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει επιχειρησιακή ικανότητα αλλά και διαθέσιμες δόσεις.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ολοένα και πιο αισθητή παρουσία του ινδικού στελέχους και τις δυσοίωνες προβλέψεις, έχουν σημάνει συναγερμό στις ευρωπαϊκές, τις εγχώριες αλλά και τις παγκόσμιες αρχές, οι οποίες αναζητούν λύσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον ιό Sars-Cov- 2 και τις μεταλλάξεις του.

Οι ανά τον κόσμο ειδικοί έχουν καταστήσει σαφές ότι ο εμβολιασμός είναι το βασικότερο και αποτελεσματικότερο όπλο σε αυτήν την παρατεταμένη μάχη με πολυεπίπεδες απώλειες και καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να προστατευτούν οι ίδιοι, να «χτιστεί» το τείχος ανοσίας στην κοινότητα και να επιστρέψει η ζωή στην κανονικότητα.

Πολλές χώρες έχουν εντάξει ή προτίθενται να εντάξουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και τους εφήβους, προτεραιότητα όμως πάντα αποτελεί ο εμβολιασμός του ενήλικου πληθυσμό. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η Ελλάδα, όπου αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εφήβων 15-17 ετών και των 12-15 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Αύξηση κρουσμάτων έως 266%

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και το ECDC, υπολογίζουν ότι το στέλεχος Δέλτα θα επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη μέσα στον Αύγουστο.

Στη χώρα μας, τα κρούσματα με το στέλεχος Δέλτα διπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, φτάνοντας πλέον συνολικά στα 54.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ECDC, η επικράτηση της μετάλλαξης αυτής θα έχει σαν αποτέλεσμα τη νέα αύξηση των κρουσμάτων, που θα αφορά κυρίως σε ανεμβολίαστους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Ήδη, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται και και στην Ελλάδα σημαντική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων, σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας:

1) Κυριακή 4/7: 619 έναντι 236, αύξηση 262%
2) Σάββατο 3/7: 1001 έναντι 375, αύξηση 266%
3) Παρασκευή 2/7: 771 έναντι 395, αύξηση 195%
4) Πέμπτη 1/7: 761 έναντι 489, αύξηση 156%

Ορισμένοι ειδικοί, κάνουν ήδη λόγο για έναρξη του 4ου κύματος, ενώ οι «ψυχραιμότεροι» προειδοποιούν ότι βρίσκεται προ των πυλών.

Ο καθηγητής Υγιεινής- Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, χαρακτηρίζει την αύξηση των διαγνώσεων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες «σημαντικότατη» και δίνει κατευθύνσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιβράδυνση της έλευσης του 4ου κύματος:

  • Κάνουμε συχνά προληπτικά self-test τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
  • Αποφεύγουμε δραστηριότητες όπου ενώ υπάρχει συγχρωτισμός δεν μπορούμε να φοράμε την μάσκα μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
  • Κλείνουμε ραντεβού για εμβόλιο - ολοκληρώνουμε τον εμβολιασμό μας κατά προτεραιότητα
  • Βοηθάμε και διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Δ είναι 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό που εντοπίστηκε στη Γιουχάν, αλλά και 40%-60% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τη βρετανική μετάλλαξη, που συνέτεινε σημαντικά στο τρίτο πανδημικό κύμα, το οποίο χτύπησε την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας, στις αρχές του 2021.

Σήμερα, Δευτέρα, στις 12.30, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τηλεδιάσκεψη για την πορεία της πανδημίας και την πρόοδο των εμβολιασμών στη χώρα, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

*Για την εβδομάδα 26 (w26) τα στοιχεία είναι προκαταρτικά

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στέλεχος Δέλτα: Στα 54 συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα - Σε ποιες περιοχές εντοπίστηκαν

Κυβερνητικό spread για εμβολιασμό- οι εμβολιασμένοι επιστρέφουν στην κανονικότητα

Κ. Μητσοτάκης: Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider