«Πλάτη» για την τουριστική ανάκαμψη βάζει το Νότιο Αιγαίο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πλάτη» για την τουριστική ανάκαμψη βάζει το Νότιο Αιγαίο
Περισσότερες διεθνείς απευθείας αφίξεις το οκτάμηνο του 2021 από αυτές του συνόλου του 2020.

Ανάκαμψη που συμβαδίζει με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις καταγράφει φέτος ο ελληνικός τουρισμός, παρά τη δυσμενή πανδημική συνθήκη, με την περιοχή του Νοτίου Αιγαίου να εισφέρει τα μέγιστα από άποψη διεθνών τουριστών. Όπως όλα δείχνουν, το σχεδόν χαμένο πρώτο εξάμηνο του έτους, ακολούθησε ένα δυνατό δίμηνο με την κίνηση από προορισμούς του εξωτερικού στα αεροδρόμια των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων να ξεπερνά κατά πολύ αυτήν του 2020.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου επισκέφτηκαν 1.723.000 τουρίστες μέχρι και τις 22 Αυγούστου, την ώρα που οι αφίξεις στο σύνολο του προηγούμενου έτους έφτασαν τις 1.189.896. Τα δημοφιλή νησιά κατάφεραν να συγκεντρώσουν τους περισσότερους ξένους τουρίστες ενώ και τα μικρότερα κινήθηκαν ικανοποιητικά με αρωγό τον εσωτερικό τουρισμό.

Το παραπάνω μαρτυρούν τα στοιχεία από τα συνολικά πέντε αεροδρόμια της περιοχής. Για την ακρίβεια, Μύκονος και Σαντορίνη κατάφεραν να διπλασιάσουν μέχρι στιγμής τις περσινές αφίξεις, σημειώνοντας θεαματικές επιδόσεις, δεδομένων των συνθηκών. Μέχρι και τις 2 Αυγούστου στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης προσγειώθηκαν 280.000 επιβάτες, όταν όλη τη χρονιά πέρυσι η Σαντορίνη υποδέχτηκε 141.472 διεθνείς επιβάτες με απευθείας πτήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Fraport. Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου αντίστοιχα, έφτασαν έως και το πρώτο εικοσαήμερο του Αυγούστου, 250.000 επιβάτες όταν το 2020 είχαν φτάσει 130.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν αποκλειστικά τους διεθνείς επιβάτες που ταξιδεύουν απευθείας από την χώρα τους στους νησιωτικούς προορισμούς κι όχι όσους μετακινούνται μέσω του διεθνούς αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» ή μέσω του ακτοπλοϊκού δικτύου.

Ακόμα και στο αεροδρόμιο της Καρπάθου, το οποίο απέχει σε δυναμική αν συγκριθεί με τα υπόλοιπα τέσσερα αεροδρόμια της Περιφέρειας, κατέγραψε αύξηση της επιβατικής κίνησης της τάξης του 300%. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η Κάρπαθος ξεπέρασε τις 27.500 αφίξεις έως και τις 22 Αυγούστου, από τις 8.237 αφίξεις μέσω απευθείας διεθνών πτήσεων του 2020.

Εξίσου δυναμική ήταν και η αύξηση της κίνησης στο αεροδρόμιο της Ρόδου, η οποία το πρώτο εικοσαήμερο του Αυγούστου έφτασε τους 290.000 διεθνείς επιβάτες. Μέχρι στιγμής το νησί των Ιπποτών έχει υποδεχτεί 780.000 αεροπορικές διεθνείς αφίξεις από τις 584.415 που καταγράφηκαν πέρυσι σύμφωνα με στοιχεία της Fraport.

Αντίστοιχα το αεροδρόμιο της Κω επισκέφτηκαν έως και τις 22 Αυγούστου περί τους 387.000 επιβάτες, αριθμός που ξεπερνά και πάλι τις συνολικές περσινές επιδόσεις των απευθείας διεθνών αφίξεων.

Σε άνοδο αφίξεις, εισπράξεις και πληρότητες ξενοδοχείων

Την σταδιακή και μάλιστα πέραν του αναμενόμενου ανάκαμψη μαρτυρούν και οι δείκτες από τις αφίξεις, τις εισπράξεις και τις πληρότητες των ξενοδοχείων, στην τελευταία ανάλυση της Alpha Bank για τον τουριστικό κλάδο αλλά και τα μέχρι τώρα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την ΤτΕ, τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού οι διεθνείς ταξιδιωτικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 317%, οι αντίστοιχες εισπράξεις δεκαπλασιάστηκαν και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι κατέγραψε άνοδο της τάξης του 125%, σε ετήσια βάση.

Η εντυπωσιακή αυτή εξέλιξη, σύμφωνα με την πρόσφατη ανάλυση της Alpha Bank, οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αποτελέσματα βάσης (base effects), καθώς τον Ιούνιο του 2020 οι περιορισμοί στις μετακινήσεις δεν είχαν αρθεί πλήρως και η λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου δεν είχε αποκατασταθεί επαρκώς.

Η πορεία της τουριστικής κίνησης τους δύο επόμενους μήνες του καλοκαιριού προβλέπεται ακόμα καλύτερη, με τις προσωρινές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανάκτηση των διεθνών αφίξεων της χρονιάς ρεκόρ του 2019 κατά 65% τον Ιούλιο και κατά 80% τον Αύγουστο, τουλάχιστον.

Την ανοδική πορεία του τουριστικού κλάδου επισφράγισε άλλωστε και ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος ανέφερε πρόσφατα ότι συνολικά το οκτάμηνο επισκέφτηκαν τη χώρα μας περισσότεροι από 6 εκατ. τουρίστες.

Σε επιβεβαίωση των παραπάνω οδηγούν και τα στοιχεία από την πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου έδειξαν ότι η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων διαρκούς λειτουργίας ανήλθε σε 71%, ενώ αντίστοιχα στα εποχικά καταλύματα σε 84%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΕ: Τουρισμός και Κατανάλωση επιβεβαιώνουν το σενάριο για ΑΕΠ 5,7% το 2021

Τουρισμός: Οι ενθαρρυντικές ενδείξεις και τα στοιχήματα για την συνέχεια

Σε εύθραυστη ισορροπία ο τουρισμός - Πολλαπλά τα μέτωπα που προβληματίζουν

gazzetta
gazzetta reader insider insider