Σημάδια βελτίωσης για τον ελληνικό τουρισμό - Οι χώρες-τροφοδότες και οι ελληνικοί προορισμοί που ξεχωρίζουν

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σημάδια βελτίωσης για τον ελληνικό τουρισμό - Οι χώρες-τροφοδότες και οι ελληνικοί προορισμοί που ξεχωρίζουν
Αισιοδοξία γεννά στους τουριστικούς φορείς η αύξηση των πτήσεων από το εξωτερικό.

Σημάδια ανάκαμψης για το ελληνικό τουρισμό, μαρτυρά ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, με Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Πολωνία αλλά και Ολλανδία να αποτελούν τις βασικές αγορές που παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις μέχρι στιγμής.

Το παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία του «Recovery Tracker για τον ελληνικό τουρισμό» του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Για την ακρίβεια και σύμφωνα με τα στοιχεία του Recovery Tracker την εβδομάδα 14/6-20/6 σημειώνεται μέχρι στιγμής μια άνοδος του 45,5% στον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων σε σχέση με την τρέχουσα εβδομάδα (384.614 πτήσεις έναντι 264.361 πτήσεων αυτή την εβδομάδα). Οι ενδείξεις γίνονται ακόμα καλύτερες για την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, με τις θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις να αυξάνουν κατά 20,3% επιπλέον, φτάνοντας τις 462.587 πτήσεις.

Στην κορυφή των βασικών αγορών που κινούνται ανοδικά τουλάχιστον σε επίπεδο αεροπορικών θέσεων, βρίσκεται μέχρι στιγμής η Γερμανία, μια χώρα που αποτελεί κατεξοχήν τροφοδότη του ελληνικού τουρισμού. Για την ακρίβεια ο αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων για την προτελευταία εβδομάδα του μήνα ξεπερνά τις 80 χιλιάδες ενώ την τελευταία εβδομάδα του μήνα κινείται πάνω από τις 100 χιλιάδες.

Στην περίπτωση των Γερμανών οι περισσότερες αεροπορικές συνδέσεις εμφανίζονται με το Ηράκλειο της Κρήτης. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα και έπονται η Ρόδος και η Κως.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και από την Βρετανική αγορά παρά το «εμπάργκο» της πορτοκαλί λίστας που παρατάθηκε έως και τα τέλη Ιουνίου κι εκτιμάται ότι θα αρθεί κατά την αναθεώρηση της λίστας του φωτεινού σηματοδότη των Βρετανών στο τέλος του μήνα.

Για την ακρίβεια οι προγραμματισμένες πτήσεις για την χώρα μας την εβδομάδα 14/06 έως 20/06 φτάνουν τις 66.681 ενώ την αμέσως επόμενη εβδομάδα (21/06-27/06) αυξάνουν στις 98.317. Η πλειονότητα των πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία κατευθύνεται προς την Κέρκυρα και ακολουθούν η Αθήνα, το Ηράκλειο Κρήτης, η Κως και η Ζάκυνθος. Σε κάθε περίπτωση βέβαια και παρότι η άνοδος είναι σημαντική, αν σκεφτεί κανείς ότι την τρέχουσα εβδομάδα οι προγραμματισμένες θέσεις έφτασαν τις 24.000 περίπου, οι πτήσεις θα μπορούσαν να ακυρωθούν αν οι προσδοκίες για ταξίδια στην Ελλάδα χωρίς περιορισμούς από τον Ιούλιο δεν επιβεβαιωθούν.

Τις 36.484 φτάνουν οι προγραμματισμένες θέσεις από την γειτονική Ιταλία την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, τρεις φορές περισσότερες από τις αρχές του μήνα όπου κινούνταν στις 11.271. Στην περίπτωση των Ιταλών, οι περισσότερες πτήσεις καταγράφονται με διαφορά για την Αθήνα, και ακολουθούν Μύκονος και Σαντορίνη που κινούνται στα ίδια περίπου επίπεδα. Την πεντάδα συμπληρώνουν το Ηράκλειο Κρήτης και η Κέρκυρα.

Ανοδικά δείχνει να κινείται και η Γαλλική αγορά, παρά το γεγονός ότι οι Γάλλοι τουρίστες παρουσιάζουν ιδιαίτερη εποχικότητα, προτιμώντας τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Για την ακρίβεια οι προγραμματισμένες θέσεις για την προτελευταία εβδομάδα του Ιουνίου φτάνουν τις 28.836 ενώ την τελευταία εβδομάδα του μήνα αυξάνουν στις 32.369 θέσεις. Βασικός προορισμός των Ιταλών αποτελεί η Αθήνα με το Ηράκλειο Κρήτης και την Σαντορίνη να ακολουθούν. Την πεντάδα συμπληρώνουν Κέρκυρα και Ρόδος.

Ιδιαίτερη δυναμική φαίνεται να επιδεικνύει και η αγορά της Ολλανδίας, με τις προγραμματισμένες θέσεις για την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου να ξεπερνούν τις 20.000 από τις 18.017 που είναι την προηγούμενη εβδομάδα. Στην κορυφή των προγραμματισμένων πτήσεων βρίσκεται το αεροδρόμιο της Αθήνας ενώ ακολουθούν το Ηράκλειο Κρήτης, η Ζάκυνθος, η Κως και η Ρόδος.

Τέλος, σε ικανοποιητικά επίπεδα κινείται και η αγορά της Πολωνίας, με τον αριθμό των προγραμματισμένων πτήσεων για την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου να προσεγγίζει τις 20.000 (19.026) από τις 15.000 πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί για την προτελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και τις 6.865 πτήσεις που ήταν την τρέχουσα εβδομάδα.

Όσο για τις υπόλοιπες αγορές οι οποίες έχουν κατά καιρούς αναφερθεί ως δυνατές, αφού το ποσοστό των εμβολιασμών προχωρά και το ενδιαφέρον για την χώρα μας καταγράφεται μεγάλο, δείχνουν να κινούνται προς το παρόν σε χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι περίπου 12.000 είναι οι προγραμματισμένες πτήσεις από Ισραήλ και ΗΠΑ.

Οι προσδοκίες αυξάνουν βέβαια όσο μπαίνουμε στους πιο θερμούς μήνες του καλοκαιριού, ορμώμενες από το ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τον Απρίλιο και τον Μάιο όπου και υπήρξαν οι πρώτες ανακοινώσεις από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης για άνοιγμα του τουρισμού, οι αναζητήσεις για διακοπές «αλλά ελληνικά» από την Γερμανία αυξήθηκαν κατά 68,4%, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά κατά 210,45%, από τη Γαλλία κατά 288,8%, από την Ιταλία κατά 381,4% και από την Ολλανδία και το Ισραήλ κατά 29,7% και 24,1% αντίστοιχα.

Φορείς του κλάδου ελπίζουν σε ανάκτηση του 50% της χρονιάς ρεκόρ του 2019, τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και σε επίπεδο εσόδων, ώστε να ανατραπούν τα αρνητικά ρεκόρ όλου του προηγούμενου διαστήματος. Να θυμίσουμε ότι μέχρι και το Μάρτιο οι αφίξεις κατέγραφαν πτώση της τάξης του 75,9% σε σχέση με το 2020 και 87,2% σε σχέση με την χρονιά ρεκόρ του 2019. Σε επίπεδο εσόδων, η πτώση τον Μάρτιο, όπου υπάρχουν και τα τελευταία διαθέσιμα συγκρίσιμα στοιχεία στο Recovery Tracker, έφτανε στο 63% σχέση με το 2020 και στο 89,3% σε σχέση με το 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider