Με βρετανικό «πονοκέφαλο» η έναρξη της τουριστικής σεζόν

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με βρετανικό «πονοκέφαλο» η έναρξη της τουριστικής σεζόν
Στη Μ. Βρετανία ο υπουργός Τουρισμού, ενόψει και της απόφασης της Βρετανικής κυβέρνησης να μην συμπεριλάβει την χώρα μας στην πράσινη λίστα.

Με βρετανικές ανησυχίες φαίνεται ότι θα ξεκινήσει η ελληνική τουριστική σεζόν σε λίγες ημέρες από σήμερα, μετά και την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εντάξει τη χώρα μας στην πορτοκαλί ζώνη, στη λίστα δηλαδή των χωρών από τις οποίες όσοι επιστρέφουν θα πρέπει να παραμένουν σε κατ’οίκον περιορισμό για 10 ημέρες ενώ θα πρέπει να υποβάλλονται και σε δύo PCR τεστ κατά την επιστροφή τους, το πρώτο δύο ημέρες μετά και το δεύτερο οκτώ ημέρες μετά την άφιξη τους στη Βρετανία.

Εν αντιθέσει με την μικρή αύξηση των κρατήσεων που καταγράφεται για συγκεκριμένους προορισμούς της χώρας μας ενόψει και του επίσημου ανοίγματος της τουριστικής δραστηριότητας στις 14 Μαΐου, οι κρατήσεις από Βρετανία παραμένουν σε οριακά χαμηλά επίπεδα μετά και τις ανακοινώσεις.

Το γεγονός μάλιστα ότι δεν καταγράφεται στις κρατήσεις το ακριβές των στοιχείων των πτήσεων – αφίξεων, θα μπορούσε να σημάνει και δυνητικές ακυρώσεις, όπως αναφέρουν τουριστικοί παράγοντες, τονίζοντας ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει το προσεχές διάστημα κι μόνο αφότου οριστικοποιηθούν οι κανόνες ταξιδιών αλλά και οι αεροπορικές συνδέσεις.

Στον απόηχο της απόφασης του Λονδίνου να μην εντάξει τη χώρα μας στην «πράσινη λίστα» σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική κατάσταση, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης μετέβη από την Δευτέρα στη Βρετανία ώστε να συναντηθεί με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης, αρμόδιο για ζητήματα Ασίας και Διεθνούς Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Nigel Adams. Στην ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνονται οι όροι απελευθέρωσης των μετακινήσεων μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ελλάδας κατά το αμέσως προσεχές διάστημα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η χώρα μας θα ενταχθεί στην πράσινη βρετανική λίστα στην επόμενη ανανέωσή της στις αρχές Ιουνίου.

Παράλληλα ο υπουργός Τουρισμού θα συναντηθεί με ανώτατα στελέχη των τριών μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών της Μεγάλης Βρετανίας (British Airways, EasyJet και Jet2) οι οποίες εξυπηρετούν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες, για να συζητήσουν την συχνότητα των αεροπορικών πτήσεων προς την χώρα μας και την πρακτόρευση ταξιδιών.

Σημειωτέον ότι οι τουριστικοί φορείς της χώρας στηρίζουν αρκετά τις ελπίδες τους στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου αφού αφενός αποτελεί παραδοσιακά μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό κι αφετέρου είναι μια από τις χώρες στην οποία έχουν προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς οι εμβολιασμοί. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2019 η Ελλάδα υποδέχτηκε περίπου 3,5 εκατ. ταξιδιώτες από τη Μεγάλη Βρετανία.

Παρά την επίσημη εκδήλωση της Πέμπτης, με την οποία θα ανακοινωθεί το άνοιγμα του τουρισμού από τον αρμόδιο υπουργό και θα παρουσιαστεί και η καμπάνια προβολής από τον Γ.Γ. του ΕΟΤ κ. Δημήτρη Φραγκάκη, τα μέχρι στιγμής δεδομένα μαρτυρούν ότι οι Ιούνιος θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Οι προσδοκίες επικεντρώνονται στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου αλλά και σε μια ενδεχόμενη επέκταση της σεζόν μετά τον Σεπτέμβριο, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι επιδημιολογικά δεδομένα θα εξελιχθούν θετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Α. Βασιλικός: Για την «επόμενη ημέρα» χρειαζόμαστε βιώσιμες λύσεις με άμεση απόδοση στην ανάκαμψη

Βίκυ Λοΐζου: Σε πρώτο πλάνο η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος

Κοινωνικός Τουρισμός: Δωρεάν διακοπές έως τις 31 Ιουλίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider