Μασκ: Η Neuralink τοποθέτησε το πρώτο τσιπ εγκεφάλου σε άνθρωπο ασθενή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μασκ: Η Neuralink τοποθέτησε το πρώτο τσιπ εγκεφάλου σε άνθρωπο ασθενή
Πηγή: Associated Press
Η Neuralink εργάζεται εδώ και χρόνια σε ένα interface εγκεφάλου-υπολογιστή μέσω ασύρματων εμφυτευμάτων εγκεφάλου.

Το πρώτο της εμφύτευμα εγκεφάλου σε άνθρωπο ασθενή, πραγματοποίησε η εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ, σύμφωνα με δήλωση του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου την Δευτέρα.

«Ο πρώτος άνθρωπος έλαβε ένα εμφύτευμα από τη Neuralink χθες και αναρρώνει καλά», είπε ο Μασκ σε μια ανάρτηση στο X. «Τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν πολλά υποσχόμενη ανίχνευση ακίδας νευρώνων».

Η Neuralink εργάζεται εδώ και χρόνια σε ένα interface εγκεφάλου-υπολογιστή μέσω ασύρματων εμφυτευμάτων εγκεφάλου.

Θεωρητικά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν τη γνωστική απόδοση και να βοηθήσουν άτομα που πάσχουν από απώλεια όρασης, κινητικές λειτουργίες ή είναι παράλυτοι.

Σε ένα επόμενο tweet, ο Musk είπε ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink ονομάζεται Telepathy και «επιτρέπει τον έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας και μέσω αυτών σχεδόν κάθε συσκευής, απλώς με τη σκέψη. Αρχικοί χρήστες θα είναι όσοι έχουν χάσει τη χρήση των άκρων τους. Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνήσει πιο γρήγορα από έναν γρήγορο δακτυλογράφο ταχύτητας ή έναν δημοπράτη. Αυτός είναι ο στόχος», είπε ο Μασκ.

Το 2022, το Reuters δημοσίευσε ότι οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ερευνούσαν τη Neuralink για ισχυρισμούς ότι τα πειράματά της προκαλούσαν αδικαιολόγητα βάσανα και θανάτους στα πειραματόζωά της.

Τον Μάιο του 2023, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε μια κλινική μελέτη για το πρώτο εμφύτευμα εγκεφάλου του Neuralink και τον Σεπτέμβριο, το Neuralink άρχισε να στρατολογεί ασθενείς με τετραπληγία λόγω τραυματισμού του αυχενικού νωτιαίου μυελού ή αμυοτροφικής πλάγιας σκλήρυνσης (ALS).

«Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το ρομπότ R1 θα χρησιμοποιηθεί για να τοποθετήσει χειρουργικά τα εξαιρετικά λεπτά και εύκαμπτα νήματα του εμφυτεύματος N1 σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση κίνησης», ανέφερε η Neuralink σε μια ανάρτηση στο blog. «Μόλις τοποθετηθεί, το εμφύτευμα N1 είναι αισθητικά αόρατο και προορίζεται να καταγράφει και να μεταδίδει εγκεφαλικά σήματα ασύρματα σε μια εφαρμογή που αποκωδικοποιεί την πρόθεση κίνησης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BlackRock: Αναβαθμίζει σε overweight τις αμερικανικές μετοχές - Το τεχνολογικό ράλι θα συνεχιστεί για 6-12 μήνες

Ακίνητα: Ποιοι ξένοι επενδυτές ψάχνουν εξοχικά σε Κρήτη, Ρόδο, Χαλκιδική – Η Golden Visa και οι τιμές

Όλες οι ευκαιρίες προνομιακής χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Ποια προγράμματα έρχονται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

gazzetta
gazzetta reader insider insider