Στο ηλικιακό γκρουπ 40-45 ετών ανήκει η πλειοψηφία των δικαιούχων του δεύτερου κύκλου του επιτυχημένου προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ», το οποίο ήδη έχει καταφέρει να απορροφήσει το 40,43% του προϋπολογισμού του αυτούς του τέσσερις μήνες που βρίσκεται «στον αέρα».
Το πρόγραμμα που εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας του αρμόδιου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, υποστηρίζει τους νέους αλλά και τους λίγο μεγαλύτερους σε ηλικία, προκειμένου να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία.
«Το “Σπίτι μου ΙΙ” ήρθε για να συνεχίσει και να ενισχύσει τη στήριξη στο μέσο νοικοκυριό, προσφέροντας ουσιαστική πρόσβαση στην ιδιόκτητη κατοικία. Βασιστήκαμε στην επιτυχία του "Σπίτι μου 1", εξελίξαμε το πρόγραμμα, διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό, αυξήσαμε το πλαφόν της αξίας αγοράς κατοικίας από τις 200.000 στις 250.000 ευρώ και ανεβάσαμε το ηλικιακό όριο συμμετοχής από τα 39 στα 50 έτη. Τα αποτελέσματα μάς δικαιώνουν, καθώς σε μόλις 3 μήνες, έχουν εγκριθεί δάνεια ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή ποσοστό σχεδόν 40% του συνολικού προϋπολογισμού των 2 δισ. ευρώ» δήλωσε στο insider η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου.
«Η ανταπόκριση είναι πραγματικά εντυπωσιακή, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ολοκλήρωση έως τον Αύγουστο του 2026. Ωστόσο η δυναμική των αιτήσεων σε συνδυασμό με την ανταπόκριση από πλευράς προσφοράς, δείχνει ότι το πρόγραμμα μπορεί να εξαντληθεί ακόμα και μέσα στο 2025.
Παρά τις αμφιβολίες και την κριτική, αποδείχθηκε στην πράξη ότι και διαθεσιμότητα κατοικιών υπήρχε και ότι η αντιστοίχηση της ζήτησης με τις διαθέσιμες κατοικίες γίνεται με ρεαλισμό, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Για εμάς, η στήριξη της στέγασης δεν είναι απλώς μια κοινωνική παροχή. Είναι επένδυση στην κοινωνική συνοχή και στο μέλλον των νέων οικογενειών».
Το πλήθος των στεγαστικών δανείων που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 6.469 και αφορούν κεφάλαια ύψους 777,46 εκατ. ευρώ περίπου. Τα περισσότερα δάνεια αφορούν σπίτια που βρίσκονται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης (όπως ήταν αναμενόμενο), ενώ χαμηλό είναι το ενδιαφέρον που παρατηρείται στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.
Το 41,4% των δανείων κατευθύνεται σε μεγαλύτερους σε ηλικία ωφελούμενους, 40- 50 ετών, γεγονός που πιστοποιεί την επιτυχή επιλογή που έγινε για διεύρυνση του ηλικιακού ορίου όσων υπέβαλαν αιτήσεις.
Η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων (57,7%) έχουν εισόδημα 12.000-24.000 ευρώ το χρόνο (μισθός 1.000 - 2.000 ευρώ) με μέσο όρο εκκαθαριστικού τα 20.706 ευρώ. Ακολουθούν οι πιο οικονομικά εύρωστοι της κατηγορίας 24.000 έως 36.000 ευρώ (ποσοστό 30,7%).
Δεδομένου ότι το ανώτατο ποσό δανείου ανέρχεται στο 90% της συμβολαιογραφικής αξίας του ακινήτου και σε κάθε περίπτωση δεν δύναται να ξεπερνάει τις 190.000 ευρώ (και τις 250.000 ευρώ συνολικής αξίας ακινήτου), από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ξεκάθαρα πως ένας στους τρεις δικαιούχους εκταμιεύει ποσά δανείων από 150.000 έως 190.000 ευρώ, κάνοντας χρήση του ανώτατου ορίου.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, προκύπτει ότι η μέση αξία δανείου ανέρχεται σε 120.180 ευρώ, ο μέσος όρος κατασκευής το 1983 και η μέση επιφάνεια τα 88,1 τ.μ. (που αντιστοιχεί σε τριάρι διαμέρισμα).
Στην Στερεά Ελλάδα ανήκουν τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια ακίνητα (100,5 τ.μ.), ενώ στην Αττική τα μικρότερα (82,7 τ.μ.).
Τα ακίνητα που αγοράζονται από τους ωφελούμενους του προγράμματος είναι κυρίως 40ετίας ή λίγο νεώτερα (παλαιότητα), με μέση εμπορική αξία τα 149.595 ευρώ. Αντιλαμβάνεται κανείς πως τα ακίνητα που εμπίπτουν στις προδιαγραφές του προγράμματος πωλούνται σε τιμές αισθητά υψηλότερες της πραγματικής αξίας τους, παρά την μεγάλη «ηλικία» τους.
Τα κριτήρια του προγράμματος «Σπίτι μου 2»
Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του προγράμματος είναι φυσικά πρόσωπα ηλικίας 25 έως 50 ετών, εφόσον δεν διαθέτουν άλλο ακίνητο κατάλληλο για κατοικία και πληρούν κάποια εισοδηματικά κριτήρια.
Το ελάχιστο όριο εισοδήματος έχει καθοριστεί στα 10.000 ευρώ, ενώ τα ανώτατα όρια εισοδήματος υπολογίζονται είτε βάσει του τελευταίου φορολογικού έτους, είτε του μέσου όρου εισοδημάτων της τελευταίας τριετίας και έχουν ως εξής:
- Για τους άγαμους το μέγιστο όριο εισοδήματος είναι 20.000 ευρώ.
- Για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι 28.000 ευρώ συν 4.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
- Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το ανώτατο όριο εισοδήματος είναι 31.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου.
Προς εξασφάλιση του δανείου λαμβάνεται ως εμπράγματη εξασφάλιση το αποκτηθέν ακίνητο σε ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 120% του ποσού του δανείου, ενώ δεν επιτρέπεται η παροχή προσωπικής εγγύησης τρίτου για τη χορήγησή του.
Το ανώτατο ποσό δανείου ανέρχεται στο 90% της συμβολαιογραφικής αξίας του ακινήτου έως και 190.000 ευρώ (και τις 250.000 ευρώ συνολικής αξίας ακινήτου), ενώ η διάρκεια δανείου μπορεί να κυμαίνεται από τρία έως τριάντα έτη.
Τα στεγαστικά δάνεια θα πρέπει να αξιοποιηθούν για την αγορά κατοικίας επιφάνειας έως 150 τ.μ. που έχει κατασκευαστεί έως τις 31.12.2007. Στα 150 τ.μ. δεν προσμετρώνται βοηθητικοί χώροι, όπως αποθήκες ή θέσεις στάθμευσης.
Από το Ταμείο Ανάκαμψης επιδοτείται το 50% του επιτοκίου. Ουσιαστικά το μισό ποσό του δανείου που προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι άτοκο για όλη τη διάρκεια του δανείου, ενώ το δάνειο είναι άτοκο σε ποσοστό 75% για τρίτεκνους και πολύτεκνους γονείς, για ΑΜΕΑ και για γονείς δυο παιδιών συγκεκριμένων Δήμων του Νομού Έβρου (Δ. Ορεστιάδας, Διδυμότειχου και Σουφλιού).