Άμεση πρόσβαση σε λογαριασμούς και ηλεκτρονικά πορτοφόλια αποκτά η ΑΑΔΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άμεση πρόσβαση σε λογαριασμούς και ηλεκτρονικά πορτοφόλια αποκτά η ΑΑΔΕ
Αυτοματοποιημένοι Έλεγχοι Προσαύξησης Περιουσίας από τον Ιανουάριο. Τι προβλέπει η απόφαση Πιτσιλή.

Δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα στοιχεία καταθέσεων, χορηγήσεων, επενδύσεων, θυρίδων ακόμα και των ηλεκτρονικών πορτοφολιών για τους φορολογούμενους που ελέγχονται για φοροδιαφυγή θα αποκτήσει η ΑΑΔΕ από τον Ιανουάριο του 2024 καθώς τίθεται σε λειτουργία σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας το οποίο θα αξιοποιεί τα δεδομένα του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών.

Το νέο σύστημα θα δώσει τη δυνατότητα στους φοροελεγκτές να λαμβάνουν σε χρόνο εξπρές και να επεξεργάζονται στοιχεία και πληροφορίες από τα πιστωτικά ιδρύματα για το ύψος των καταθέσεων τους επενδυτικούς λογαριασμούς, τις πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, τις τραπεζικές θυρίδες, τους λογαριασμούς και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια για τα ελεγχόμενα πρόσωπα. Τα στοιχεία αυτά θα τα αντιπαραβάλλονται με τις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ύψος της κινητής περιουσίας και οι δαπάνες διαβίωσης δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στην Εφορία.

Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή ορίζει τη σύσταση Συστήματος Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας «Bank Account Nexus Crosscheck APPplication» - BANCAPP για την αυτοματοποιημένη διαβίβαση των αρχείων αιτημάτων άρσης απορρήτου χρηματοπιστωτικών δεδομένων.

Για την άρση απορρήτου, μέσω του συστήματος, προϋπόθεση είναι η γνώση και συμπλήρωση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας για το οποίο πραγματοποιείται η άρση του τραπεζικού απορρήτου ενώ για την υποβολή αιτήματος άρσης πρέπει να έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες έγκρισης της άρσης του τραπεζικού απορρήτου που προβλέπονται για τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Στο νέο σύστημα θα πρέπει να διαβιβάσουν δεδομένα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα ιδρύματα πληρωμών ,τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος, τα οποία δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, με ή χωρίς φυσική εγκατάσταση και τηρούνται στο Μητρώο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τα στοιχεία που θα αποστέλλουν τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αφορούν:

  1. Καταθέσεις πρώτης ζήτησης και προθεσμιακές
  2. Χορηγήσεις
  3. Επενδυτικούς λογαριασμούς με παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, Repos κ.λπ.
  4. Πιστωτικές κάρτες
  5. Τραπεζικές θυρίδες
  6. Λογαριασμούς Πληρωμών
  7. Προπληρωμένες Κάρτες
  8. Ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που διαβιβάζονται, δύναται να ανατρέχουν στην τελευταία δεκαετία από την ημερομηνία υποβολής κάθε αιτήματος παροχής πληροφοριών ενώ κάθε αίτημα πρέπει να απαντηθεί το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών. Ως ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του Συστήματος και ένταξης των υπόχρεων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα έχει οριστεί η 1η Ιανουαρίου 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Έρχεται η αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Μητσοτάκης: Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης 350 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο σε ευάλωτους

Όρια συνταξιοδότησης: Τα σενάρια για αύξηση των ηλικιακών ορίων, οι προβλέψεις - «βόμβα» του ΟΟΣΑ και το ορόσημο του 2027

gazzetta
gazzetta reader insider insider