Φορολογικά
18-07-2021 | 09:01

ΕΝΦΙΑ: «Ραβασάκια» τριών ταχυτήτων για πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Μοιράσου το
ΕΝΦΙΑ: «Ραβασάκια» τριών ταχυτήτων για πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να «χτυπήσει» την πόρτα 7 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων το Σεπτέμβριο. Παρά το γεγονός ότι θα υπολογιστεί με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, αυτές δηλαδή που ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους, και θα ληφθούν υπόψη οι ίδιοι συντελεστές και οι ίδιες εκπτώσεις, ο φετινός φόρος ακινήτων θα είναι διαφορετικός για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους. Πολλοί θα δουν το λογαριασμό για τα ακίνητά τους να έχει «φουσκώσει» σε σχέση με πέρυσι, οι περισσότεροι θα διαπιστώσουν ότι θα πληρώσουν το ίδιο ποσό που κατέβαλαν το 2020, ενώ δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα δουν το φόρο να είναι «κουρεμένος» κατά 50% ή ακόμη και κατά 100%.

Πιο συγκεκριμένα:

1.      Ελαφρύτερο κατά 50% ή ακόμη και μηδενικό θα είναι το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται το 2020, καθώς τέθηκαν σε αναστολή σύμβαση εργασίας ή κατέβασαν υποχρεωτικά ρολά ή εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια. Η πανδημία και τα lockdowns προσγείωσαν τα εισοδήματα πολλών ιδιοκτητών ακινήτων κάτω από τα όρια που ισχύουν για την έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες να πληρώσουν φέτος μισό φόρο για τα ακίνητά τους ή και να απαλλαγούν πλήρως με την προϋπόθεση βέβαια ότι  πληρούν και τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πάνω από 1,3  εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλουν φέτος το 50% του ΕΝΦΙΑ, ενώ για περισσότερους από 70.000 φορολογούμενους ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μηδενικός.

2.      Μεγαλύτερο φόρο για τα ακίνητά τους θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2020:

-        Απέκτησαν ακίνητα (κατοικία, οικόπεδο, επαγγελματικό ακίνητο) με αγορά ή γονική παροχή ή δωρεά ή κληρονομιά.

-         Τακτοποίησαν ημιυπαίθριους ή αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος πάνω στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9.

-        Δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους Δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Οσοι δεν είχαν εμφανίσει στο Ε9 την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους και τη δήλωσαν μετά την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών θα κληθούν να πληρώσουν ΕΦΝΙΑ για την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους. Επίσης πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν με συμπληρωματικό φόρο για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

3.      Το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν το 2020 θα κληθούν να καταβάλουν και φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση.

Εκπτώσεις 10% - 30%

Σημειώνεται ότι διατηρούνται και φέτος οι μειώσεις 10% - 30% στον ΕΝΦΙΑ για όλους τους φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα) ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Συγκεκριμένα ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται:

-         30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ.

-        27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000  μέχρι 70.000 ευρώ.

-        25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000  μέχρι 80.000 ευρώ.

-        20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000  μέχρι 1.000.000 ευρώ.

-        10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ θα «τρέξει» αμέσως μετά την ολοκλήρωση υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Οι φορολογούμενοι θα δουν τα εκκαθαριστικά του φετινού φόρου στον λογαριασμό τους στο Taxisnet στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Ο φόρος εξοφλείται σε 6 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και τη τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορο-έλεγχοι στα συμβόλαια ακινήτων για τον ΕΝΦΙΑ